17:57 27.02.2020

Землі, де хотів узяти собі ділянку чоловік, що підпалив себе біля Офісу президента, розпаюванню не підлягають - Сумська ОДА

3 хв читати
Землі, де хотів узяти собі ділянку чоловік, що підпалив себе біля Офісу президента, розпаюванню не підлягають - Сумська ОДА

Тимчасовий виконувач обов'язків голови Сумської обласної державної адміністрації Ірина Купрейчик провела нараду для з'ясування обставин, які призвели до самопідпалу жителя Білопільського району Олександра Бурлакова біля Офісу президента України, повідомляє прес-служба ОДА.

"До облдержадміністрації Олександр Бурлаков особисто не звертався. Всі його звернення надходили з Адміністрації президента, Кабінету Міністрів, Верховної Ради. Перше звернення було в лютому 2015 року, востаннє звертався в 2019 році. Питання було одне: він обурювався, що розпаювання земель підприємства, де він свого часу працював, відбулося неправомірно, і він не може отримати тепер землю", - наводить слова начальника відділу з роботи зі зверненнями громадян апарату облдержадміністрації Наталії Лебідь прес-служба ОДА.

У свою чергу в. о. голови Білопільської райдержадміністрації Олена Нікітенко повідомила, що своє право на землю чоловік реалізував, отримавши ще в 2007 році земельну ділянку площею 1,55 га ріллі для ведення особистого сільського господарства.

"Але чоловік ще хотів отримати і землю на пай колишнього дочірнього підприємства "Луч", де працювали жителі Гуринівської сільської ради і він зокрема. Але землі цього підприємства, згідно з чинним законодавством, розпаюванню не підлягають", - йдеться в повідомленні.

Так, оскільки підприємство свого часу не перетворили на колективне, його землі перевели в державну власність і пізніше передали в оренду на 15 років приватнику. Дія договору закінчується в 2023 році, у зв'язку з цим право на землю Олександр Бурлаков наразі реалізувати не може.

"Я вважаю, що самопідпал - це не вихід і не вирішення проблеми. Землі, де хотів взяти собі ділянку житель Білопільського району, розпаюванню не підлягають. І справа не в тому, що сільська, районна чи обласна влада не хоче допомогти. Закон - є закон. І порушувати його не має права ніхто", - зазначила Купрейчик.

Як повідомлялося, 26 лютого вдень перед будівлею Офісу президента України Володимира Зеленського намагався вчинити акт самоспалення чоловік.

Чоловік, який представився Олександром Бурлаковим із Сумської області, розповів, що не причетний до акцій протесту, які відбуваються, а зробив це для того, щоб привернути увагу до своєї проблеми. За його словами, він уже не перший день приходить до ОПУ і намагається вирішити виниклі із земельним питанням проблеми, але влада його не чує. Зокрема, за його словами, чиновники не дали розпаювати землю.

Чоловікові надали невідкладну медичну допомогу, покривши уражені ділянки - руки і обличчя - лікарськими протиопіковими і знеболювальними засобами, після чого його доставили в карету швидкої допомоги, що чергувала на мітингу, яка повезла його до медзакладу.

Пізніше прес-секретар президента України Юлія Мендель зазначила, що представник відділу звернення громадян Офісу президента вже вирушив до лікарні, де перебуває постраждалий, щоб з'ясувати, до яких саме земельних проблем намагався привернути увагу чоловік.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА