Олексій Авраменко: IBAN в Україні. Як нововведення вплине на сектор платежів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Олексій Авраменко: IBAN в Україні. Як нововведення вплине на сектор платежів

Фінтех і Картки
2314
З 13 січня 2020 всі фінансові перекази відбуваються тільки з використанням IBAN (International Bank Account Number). Це означає, що рахунки клієнтів усіх українських банків змінять свій формат.
Як це нововведення позначиться на фінтех-галузі, платіжних терміналах і взаєминах банків і клієнтів? Все це вирішив умістити в одній колонці, спеціально для читачів Finance.ua.
Головне завдання IBAN – стандартизувати рахунки, відкриті в українських банках, і наблизити їх до європейських стандартів. Замість кількох рядків у рахунку (код країни, код банку (МФО) та номер рахунку) відтепер вказується лише один рядок, що містить 29 буквено-цифрових символів (країна, великі червоні літери, код банку та номер рахунку). Це значно знижує ризик помилки, спрощує електронні розрахунки і збільшує швидкість роботи.
Ще один плюс, IBAN можна зашити як реквізити в QR-коди і будь-які мітки – достатньо відсканувати код і рахунок вже буде сформований.
А враховуючи, що в квітні НБУ переводить СЕП на цілодобовий формат роботи, користувач зможе зробити міжбанківський платіж в будь-який час, перебуваючи в будь-якій точці нашої планети. Це комфортно, а головне – відповідає європейським стандартам. Проте є кілька умов, які можуть серйозно загальмувати розвиток культури IBAN-платежів серед фізосіб.
  
По-перше, необхідно створити інфраструктуру прийому IBAN-платежів у ритейлі. На сьогодні український ритейл «заточений» під розрахунки платіжними картками: pos-термінали, Google Pay, Apple Pay і власні програми банків – все спрямовано на те, щоб стимулювати людину користуватися Visa або Mastercard. Але, я знаю, що деякі фінтех-компанії вже працюють над розв’язанням цієї проблеми.
Друге питання трохи складніше – у нас законодавчо не прописаний механізм оплати послуги з особистого рахунку на рахунок ритейлера (супермаркету, кафе, торгового центру тощо).
Необхідно прописати і узаконити процес прямої оплати з використанням смартфонів або інших девайсів. Як тільки буде відрегульовано це питання, розвиток IBAN-платежів серед фізичних осіб піде набагато активніше.
Ще один важливий момент, впровадження IBAN і перехід на систему прямих платежів з рахунку на рахунок, з часом може призвести до зміни всієї структури платежів, забравши частину операцій у міжнародних платіжних систем (Visa/Masterсard та інші).
В майбутньому це може вплинути на вартість еквайрингового обслуговування. Прогнозую зменшення іnterchange в Україні з 1,5-2% до європейських 0,2-0,5%. Але, як швидко відбудеться цей процес і як це буде контролювати регулятор – поки рано говорити.
  
На термінальному бізнесі введення IBAN позначиться позитивно, бо адресні платежі стануть зручнішими. Для здійснення оплати достатньо буде вказати тільки IBAN-номер, а це спростить користування сервісом. Прогнозую зміну кількості транзакцій з поповнення карток на пряме поповнення рахунку.
В цілому, IBAN-платежі дозволять Україні гармонізувати рахунки з європейськими, і, побічно, полегшать імплементацію директиви ЄС PSD2 (Directive on Payment Services).
Багато експертів навіть називають IBAN «першим кроком впровадження директиви», але це не зовсім вірно. Впровадження єдиного з ЄС стандарту рахунків дійсно може прискорити прийняття директиви, але не є обов’язковою умовою імплементації.
Набагато важливіше – законодавчі ініціативи НБУ. Упевнений, що український фінансовий ринок вже готовий до прийняття PSD2 і відкритих API. Це дозволить фінтех-компаніям серйозно заявити про себе на ринку обслуговування акаунтів фізосіб (в тому числі і за допомогою IBAN-платежів).
Для української фінансової системи перехід на IBAN – це величезний крок вперед, який допоможе наблизити наш фінансовий сектор до європейських стандартів.
Олексій Авраменко, СEO EasyPay
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас