9 травня 2019, 18:30

Василь Грицак – Герой України!

Вважаю рішення Президента Порошенка є обгрунтованим і справедливим. Цим кроком Петро Олексійович зламав ту неправильну традицію, коли контррозвідників нагороджують лише після того, як вони гинуть або йдуть у відставку.

Не всі операції Василя Грицака можуть бути вже відомі громадськості, але навіть деякі з них (про які мені вдалося дізнатися) є вражаючими за своїми наслідками перемогами. Так завдяки вдалій організаційній роботі Грицака та оперативній реакції СБУ була ліквідована загроза створення "Бессарабської народної республіки" на півдні Одещини в травні 2015 р.

Можна собі тільки уявити як його ненавидять у ФСБ, чиї плани раз за разом провалювались в Україні.

Кажуть Василь Грицак змінив підхід до організації контррозвідувальної роботи. Контррозвідка СБУ перестала бути пожежною командою по виклику, а перетворилася на гросмейстера, який переграє супротивника.

За Грицака зазнала змін організаційна структура СБУ. Реагуючи на оперативну ситуацію та виклики часу ще в 2014 році Василь Грицак ініціював створення в СБУ управлінні "А" спеціального підрозділу для боротьби з ДРГ супротивника, що врятувало життя сотням українських захисників.

Бійці цього управління, здебільшого добровольці, і сьогодні ефективно протистоять снайперам та бойовикам ФСБ на Донбасі.

Реакцію росіян та проросійських політиків та ЗМІ в Україні на присвоєння Василю Грицаку звання Героя України легко спрогнозувати. Але їх намагання знецінити рішення Президента і облити брудом нашого головного контррозвідника є найкращим свідченням ефективності та патріотизму Василя Грицака.

І ще на мій погляд символічно, що нагородження відбувається на день Перемоги над німецькими окупантами. Адже Грицака народжено також за боротьбу з окупантами, щоправда цього разу окупантами із Росії.

P.S. На фото Василь Грицак і Дмитро Ярош