Доступність посилання

ТОП новини

У Чехії кількість хворих на коронавірус подвоїлася за два дні, але досі в сотнях, а не тисячах


З дому – лише в масці, але масок бракує
З дому – лише в масці, але масок бракує

У Чехії вже є 396 підтверджених випадків коронавірусної інфекції, заявив прем’єр-міністр Андрей Бабіш після засідання уряду, які відбуваються зараз щодня. Вранці було 383 пацієнта. Перші три випадки підтвердженого зараження коронавірусом в країні з’явилися 1 березня, всі вони походили з-за кордону. Проведено понад 6300 тестувань, під час яких з’ясувалося, що більшість з нових випадків – місцевого, або нез’ясованого походження. Також влада повідомляє, що перші троє людей повністю одужали від захворювання, але інші три пацієнти, інфіковані коронавірусом, перебувають у дуже серйозному та критичному стані.

Наприкінці минулого тижня Міністерства охорони здоров’я створило спеціальний веб-сайт, де двічі на день оновлюється інформація про ситуацію з захворюванням на COVID-19. У формі графіків та таблиць можна ознайомитися з найновішими даними. Наприклад, що за останні два дні кількість заражених подвоїлася, помітно, що серед них переважають чоловіки, їх є понад половина, 221, більшість живе у Празі. Як і в інших країнах, вірус найбільше вражає старших людей – діти і молодь до 24 років – найменш вражена хворобою категорія населення. Більшість пацієнтів у Чехії перенесли легку форму COVID-19.

Повідомлялося про більш важке захворювання у п’яти осіб, людей похилого віку, що є найбільш вразливою групою. Людям, які живуть у будинках для старих, не дозволять покидати будинки, до них також не пускають гостей. Крім того, уряд рекомендує людям старше 70 років не виходити з дому.

Прем’єр-міністр Андрій Бабіш заявив, що уряд також хоче виділити дві лікарні для боротьби з коронавірусом. «Це будуть лікарні Na Homolce в Празі та лікарні Святої Анни в Брно», – сказав прем’єр-міністр, додавши, що їхня місткість буде до 300 ліжок.

Наприкінці минулого тижня журналістам стало відомо про кілька випадків, коли люди з симптомами хвороби зверталися до лікарів, але не отримали не лише допомоги, але навіть не були перевірені на коронавірус. Одного чоловіка відправили з лікарні додому громадським транспортом. Раніше подібна історія сталася з кількома студентками, які приїхали до Чехії з Італії.

Поінформований, значить озброєний

Місцева влада розвішує на вході до будинків оголошення про те, куди звертатися за порадами і допомогою. Окремі райони Праги інформують своїх жителів через інтернет, рекомендують підключитися до системи «мобільне радіо», коли інформація розсилається через електронну пошту та СМС. Для тих, хто не має інтернету, працюють телефонні лінії.

У багатьох будинках молодші люди залишають повідомлення для сусідів, що вони готові допомогти з закупом продуктів, походами до аптек та вигулюванням собак. Централізовано такі добровольці звертаються і до районних адміністрацій, де збирають дані та передають інформацію літнім людям.

Надзвичайний стан і допомога України

Через хворобу у п’ятницю уряд Чехії оголосив надзвичайний стан, що означає значне обмеження у вільному переміщенні людей, яким дозволено лише пересування з роботи-на роботу, там, де ще не всіх можна було перевести на дистанційну роботу, працюють лише продуктові магазини та аптеки, заборонені зібрання, транспорт працює, але їздити в ньому можна лише маючи медичну маску, чи її замінник. Людям радять залишатися вдома і не виходити взагалі.

Але гарну погоду та наявність вільного часу багато людей використали на вихідні для зустрічі з друзями та організації пікніка.


У зв’язку з цим уряд попередив, що буде вимагати дотримання карантинних заходів за допомогою поліції, якщо на свідомість громадян розраховувати не доводиться.

Проте масок не вистачає. Як заявив одягнений в маску прем’єр-міністр Андрей Бабіш на пресконференції після позачергового засідання уряду у вівторок, він «мав погану інформацію». Виявилося, що п’ять мільйонів масок на 10-мільйонну країну, які пообіцяв уряд, вони не мають.

Вибачте. Я не знаю, хто вирішив, що в Державних матеріальних запасах є лише 10 000 респіраторів, а не два мільйони
Андрей Бабіш, прем’єр-міністр Чехії


«Вибачте. Я не знаю, хто вирішив, що в Державних матеріальних запасах є лише 10 000 респіраторів, а не два мільйони. Ми вибачаємось перед усіма, але вся планета хоче масок, і китайці – єдині у світі, хто може це зробити. Коли вся планета хоче масок, вона є такою, якою вона є. Ми робимо все можливе, просимо громадськість розуміння, це гірше війни», – сказав прем’єр-міністр.

Допомогти з доставкою масок з Китаю мають українці – перевезення має забезпечити український транспортний гігант Ан-124. «Якщо все піде добре, Ан-124 Руслан повинен прибути з Китаю наприкінці вихідних», – повідомив міністр внутрішніх справ Ян Гамачек.

«Поки не привезуть великі запаси, прикрийте ніс і рот усім, що є в наявності», – сказав він.

Міністерство внутрішніх справ @vnitro має понад 30 мільйонів масок в КНР, понад 6 мільйонів респіраторів, 250 тисяч захисних біокостюмів, окуляри та інші медичні засоби. Міністерство оборони @obranatweetuje працює над забезпеченням перевезень українським Ан-124

Закриті міста і кордони

В районі міста Оломоуц, що на сході Чехії у понеділок навіть закрили кілька міст і сіл. Поліція закрила дороги, та з’їзди з трас.

Чехія у ніч на понеділок закрила кордони, дозволено лише повернення додому чеських громадян та іноземців, що живуть в Чехії. На кордонах перевіряють температуру і з’ясовують, звідки повертається людина – якщо з країн підвищеного ризику, то їм автоматично призначається карантин на 14 днів – без права виходити з дому. За порушення спочатку загрожували штрафи, нині влада попереджає про кримінальну відповідальність.

У прикордонних районах люди, які працюють у Німеччині та Австрії, кордон можуть перетинати, але не можуть з’являтися у публічних місцях.

Військові на кордонах несуть службу разом з прикордонниками і митниками

Зупиняються заводи

Три найбільші автомобільні заводи Чехії повідомили, що вони закривають, чи значно обмежують своє виробництво. Причина – попередження поширення інфекції коронавірусу та припинення поставок комплектуючих з Китаю. До кінця місяця робітники отримуватимуть 70-75% зарплатні.

Як повідомив голова заводу Škoda, головною метою є «втримати всіх на борту», бо важко передбачити, які будуть наслідки цієї кризи для суспільства. А тим часом у Китаї заводи Volkswagen, до групи якого входить чеська автомобільна фірма, навпаки, відновлюють роботу після закінчення епідемії.

Прем’єр-міністр Андрей Бабіш був незадоволений перспективою закриття чеських автомобільних заводів, але йому довелося з цим погодитися, бо на заводі Škoda один з робітників мав коронавірус і його колеги через профспілку вимагали 14-денного карантину.

За засіданні уряду прем’єр повідомив, що чеський бюджет чекають мільярдні збитки, тому доведеться відкласти якісь плановані закупівлі, зокрема для армії.

  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG