ВШАНУВАННЯ ПАМ’ЯТІ МИКОЛИ ЯРОШЕНКА: НОВА СТОРІНКА

Автор: Полтавський художній музей ім. М. Ярошенка | 12 грудня 2018 23:36 |



7 грудня у Полтавському художньому музеї (галереї мистецтв) імені Миколи Ярошенка відбулись дві найочікуваніші події мистецького року: урочисте нагородження лауреатів щорічної міської премії імені Миколи Ярошенка та відкриття виставки «Андрій Сербутовський. Роздуми» до 95-річчя художника
.


Виставка «Андрій Сербутовський. Роздуми» присвячена 95-річчю від дня народження відомого полтавського живописця А.А. Сербутовського (1923-2006),  творчість якого, без перебільшення, становить значний  внесок у розвиток мистецтва нашого краю. Вона є черговим музейним проектом, що продовжує добру традицію організації фондових виставок до особливої для музею, який носить імя Миколи Ярошенка,  дати — 1 (13) грудня — дня коли наш славетний земляк вперше побачив світ у Полтаві. Щорічно, саме під час відкриття такої виставки, відбувається урочиста церемонія нагородження лауреатів премії імені Миколи Ярошенка — єдиної в місті премії в галузі мистецтва, започаткованої в 2010 р. Таким чином Полтавський художній музей (галерея мистецтв) імені Миколи Ярошенка реалізує найбільш важливі в своїй діяльності завдання, такі як популяризація власної колекції, широка доступність фондових збірок, пошанування художника Миколи Олександровича Ярошенка, щедрий дар якого усім жителям міста уможливив створення в Полтаві художнього музею. Сучасні полтавські митці продовжують традиції творчої школи, що склалася в Полтаві у першій половині ХХ століття. Чимало з них здобули визнання глядачів, колег, мистецької критики як у місті, так і поза рідним краєм.

 Сербутовський А. Автопортрет. 1993. Зі збірки ПХМ ГМ

За високі творчі надбання, кращі здобутки, які утверджують гуманістичні й національні ідеали Батьківщини, духовні та культурні цінності українського народу, вагомий внесок у розвиток національно-культурного життя Полтави та Полтавщини щорічну міську премію імені Миколи Ярошенко за час її існування отримали: Віктор Брикулець, Микола Підгорний, Марія Панченко, Володимир Бєзуглий, Павло Волик, Дмитро Коршунов, Анатолій Кривобоченко, Євген Путря, Олексій Іванюк,  Микола Посполітак, Микола Грибан, Віктор Узбек, Сергій Журавльов, Віктор Трохимець-Милютін,  Марина Рожнятовська, Леонід Соболевський, Алла Тимошенко.

Лауреатами премії  у 2018 році визнані:

         У номінації: «Образотворче мистецтво. Живопис» – полтавський живописець, активний учасник найрізноманітніших мистецьких  акцій, виставок, пленерів в Україні та за кордоном, член НСХУ  Величко Ігор Якович,

         У номінації: «Образотворче мистецтво.  Графіка» – графік, аквареліст, плакатист, член НСХУ  Бернацький Володимир Ніфонтович,

         У номінації: «Образотворче мистецтво.  Скульптура» — скульптор і кераміст, викладач Полтавської дитячої художньої школи Пашинський Святослав Іванович,

         У номінації: «Громадська діяльність.  Організація і проведення мистецьких акцій» —  колектив працівників відділу мистецтва Полтавської обласної універсальної наукової бібліотеки імені І.П. Котляревського (завідувач Вікторова Галина Митрофанівна),

         У номінації: «Наукові праці та дослідження в галузі мистецтва» – кандидат філологічних наук, доцент кафедри світової літератури Полтавського національного педагогічного університету імені В.Г. Короленка  Орлова Ольга Василівна,  

         У номінації: «Сприяння розвитку музею та поповненню колекції Полтавського художнього музею (галереї мистецтв) імені Миколи Ярошенка»  — дизайнер і художник-модельєр який у 2018 р. передав музею в дар  колекцію порцеляни та світлин кінця ХІХ – початку ХХ  століття  Матвєєв Юрій Володимирович.

У великій виставковій залі музею лауреатів щорічної міської премії імені Миколи Ярошенка вітали представники міської влади, члени журі, творча інтелігенція міста, викладачі та студенти вищих навчальних закладів, науковці музеїв. Після вручення премій, усі присутні мали змогу оглянути експозицію, обмінятись враженнями, поспілкуватись з лауреатами.

До експозиції виставки «Андрій Сербутовський. Роздуми» увійшли твори талановитого митця, життя і творчість якого цілком пов’язані з Полтавою, де він народився 18 серпня 1923 р., і де перестало битися його серце 29 жовтня 2006 р. Складні історичні умови пори його творчого становлення, тяжка ноша вихідця з родини «ворога народу», Друга світова війна, учасником якої він був, стали на перешкоді до здобуття омріяної художньої освіти. Опановувати мистецтво пощастило при дружній підтримці полтавських художників, таких як Микола Волков, Віталій Шаховцов, Борис Щербина. А запорукою успіху стала наполеглива, вдумлива праця та неабиякий природній хист. З моменту демобілізації та повернення до Полтави (1947р.) і до останніх днів Андрій Андрійович Сербутовський постійно знаходився в епіцентрі культурного життя міста. З 1948 р. працював художником Полтавського міськпромкомбінату (згодом Полтавського обласного товариства художників), того ж року розпочав виставкову діяльність, був першим головою створеної у 1970 р. Полтавської обласної організації спілки художників України. У 1994 р. отримав звання заслуженого художника України.

Сербутовський А. Подруги (Солдатські вдови). 1985. Дар ПХМ ГМ від Полтавської обласної організації НСХУ


А.А. Сербутовський залишив значну творчу спадщину, яка  сягає близько 2 тисяч живописних і графічних творів, етюдів та ескізів.

Його твори мають яскраву індивідуальність, їм притаманні вишуканий колорит, епічна широта, глибокий філософський зміст. Рано визначившись з власними пріоритетами в мистецтві, художник  перш за все обрав для себе жанр пейзажу та портрету і залишався вірним їм все життя. У його творчості мали місце тематична картина та натюрморт, але вони не були визначальними.

До новоствореної виставки увійшли живописні полотна та малюнки різних років. Від портрету майстра відмінної якості, теслі М.Л. Крючка, виконаного 1953 р., експонованого на першій для художника республіканській виставці (1954 р.),  до творів, датованих початком 2000-х рр. Уже в ранніх творах, таких як означений портрет М.Л. Крючка, митець виступає зрілим майстром, здатним до виразного розкриття образу людини праці, до чіткої композиційної побудови та анатомічної точності малюнку. Тоді ж з'являється в його творах і самобутній вимогливий підхід до колориту,  який поступово трансформується в індивідуальний почерк митця, особливою ознакою  якого стала сріблясто-сіра з тонкою градацією відтінків художня авторська палітра. Особливо виразно  вона виявляється у відображенні неосяжних далей небесного простору, що раз у раз набуває головного елементу полотен Андрія Сербутовського, сповнюючи їх виразною ліричністю («Вечір в степу»,  «Гоголь на Дніпрі» (1985), «Осінній ранок» (1993), «Ранок над Пслом (1985).

Однією із характерних рис творчості художника є  потяг до панорамного рішення полотна, що був улюбленим форматом його видатного попередника на полтавському мистецькому обрії — Івана Мясоєдова.

Саме таким чином вирішені такі знамениті твори Андрія Сербутовського  як:  «Гуси» (1960), «Полтавське сало» (1969), «Український перець» (1963), «Треті півні» (1988). Одна з них, а саме програмна картина «Гуси» була відібрана для колекції Полтавського художнього музею Дирекцією художніх виставок України.

Яскраво промовисті полотна художника часто сповнені тонкого, влучного гумору, все ж таки здебільшого мають ознаки безмежного смутку і болю — «Хліб» (1975), «Подруги» («Солддатські вдови») (1985). Ще за життя художника саме їх глибокий зміст і нетривіальний підхід забезпечив йому  широке коло шанувальників. Роздуми митця над буттям, якими повсюдно проникнуті його твори, привертають до них увагу і сучасного глядача.

Важливою подією, як для музею так і для збереження творчого спадку митця, стала передача до музейного зібрання Полтавською організацією НСХУ п’яти творів Андрія Сербутовського напередодні відкриття виставки. Ці полотна  — «Подруги» (Солдатські вдови (1985), «Ранок над Пслом» (1985), «В гайку» (1989), «Літо» (2001), «Осінь»(2001) розміщені окремо, на мольбертах. Вони свідчать про неперехідне значення музейних зібрань в процесах культурного виміру.

Під час відкриття виставки відбулась прем’єра фільму телеканалу «Місто», відзнятого до 95-річчя з дня народження  Андрія Сербутовського. Автор ідеї та режисер – Марія Бойко, журналіст, заслужений діяч мистецтв України, оператор – Сергій Сепітий, монтаж – Ірина Велика. Допоміг в організації зйомок і виступив консультантом по сюжетній лінії фільму Олексій Петренко – відомий видавець,  поціновувач творчості митця. Саме з його зібрання значна частина експонованих картин нашого видатного земляка.

Виставка «Андрій Сербутовський. Роздуми» демонструє значний пласт творчого доробку автора, спонукає до новітнього вивчення,  осмислення та визначення  місця і ролі творчості художника в історії української національної образотворчості.

Виставка триватиме до 31 січня 2019 року.

 

Світлана Бочарова, Марина Попкова
Полтавський художній музей
(галерея мистецтв) імені Миколи Ярошенка

Фото 1: Ранок над Пслом. 1985. Дар ПХМ ГМ від Полтавської обласної організації НСХУ

Схожі публікації

Коментарі (0)

 

Новини

Події

Журнал
«Музейний простір»

Актуальний номер - № 4(14) за 2014 рік

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

Рейтинг

Календар

Травень 2024

Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Квітень | Червень