21:27 28.10.2019

У середу Рада розгляне законопроект про незаконне збагачення

2 хв читати
У середу Рада розгляне законопроект про незаконне збагачення

У середу, 30 жовтня, Верховна Рада приступить до розгляду законопроекту №1031 "Про незаконне збагачення", повідомив заступник голови фракції "Слуга народу" Олександр Корнієнко.

"Під час засідання фракції президент укотре попросив підтримати законопроект №1031 "про незаконне збагачення". Він є в порядку денному, існує фінальна компромісна форма цього законопроекту і, власне кажучи, фракція готова його підтримати", - сказав Корнієнко журналістам у понеділок увечері.

За його словами, почнуть приймати рішення з цього питання вже в середу, 30 жовтня, і планують витратити на нього багато часу через більш ніж сотні правок народних обранців.

Як повідомлялося 11 вересня 2019 р Верховна Рада прийняла за основу законопроект №1031 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо конфіскації незаконних активів осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, і покарання за придбання таких активів".

Законопроектом пропонується доповнити Кримінальний кодекс статтею 368-5 "незаконне збагачення", яка передбачає, що набуття чиновником активів, вартість яких перевищує його законні доходи більш ніж на 15 тис. неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, будуть карати позбавленням волі строком від п'яти до 10 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю строком до трьох років.

У Цивільному процесуальному кодексі пропонується закріпити, що позов про визнання активів незаконними і стягнення в дохід держави будуть пред'являти щодо активів, придбаних протягом чотирьох років до набуття чинності цього закону, якщо різниця між вартістю активів і законними доходами чиновника в 500 і більше разів перевищує розмір прожиткового мінімуму для працездатних громадян.

Ці ж умови будуть підставою для позову за активами, знайденими після вступу в силу цього закону.

Справи про визнання необґрунтованих активів і їх стягнення в дохід держави розглядаються ВАКС, підслідні будуть Національному антикорупційному бюро (НАБУ) і Спеціалізованій антикорупційної прокуратурі (САП), у передбачених законом випадках їх будуть вести Державне бюро розслідувань (ДБР) і Генеральна прокуратура.

Рішення суду про визнання необгрунтованими активів і їх стягнення в дохід держави буде підставою для звільнення чиновника. Аналогічної нормою доповнено перелік причин для звільнення директора НАБУ і генерального прокурора. З дня набрання чинності такого рішення будуть припинятися повноваження судді, у якого були виявлені необґрунтовані активи.

Неоподатковуваний мінімум доходів громадян сьогодні складає 17 грн, прожитковий мінімум для працездатних громадян - 19 грн. Неоподатковуваний мінімум в кримінальних провадженнях становить 960 грн.

Як відомо, прийняття даного законопроекту є однією з умов продовження програми співпраці України з МВФ.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Правоохоронці України взяли участь у великій міжнародній спецоперації з боротьби з російськими кіберзлочинними організаціями

"Київський метрополітен" збільшує інтервали між поїздами через гострий кадровий дефіцит

Через обстріл окупантів у Велетенському на Херсонщині загинув місцевий житель

Окупанти в середу завдали по Україні 58 авіаударів і здійснили понад 3 тис. обстрілів - Генштаб ЗСУ

Короткочасні дощі пройдуть в Україні в найближчі два дні, місцями можливі грози, на південному сході вдень до 30°

Директор ДБР: Сприяємо поверненню бійців на позиції, а не покращуємо статистику кримінальних проваджень

У середу завдано ударів по 14 місцях скупчення окупантів - Генштаб ЗСУ

Люксембург вносить EUR5 млн в артилерійську коаліцію для фінансування Caesar для України

Кличко: Сьогодні Київрада ухвалить рішення про фінансово-кредитну підтримку малого та середнього бізнесу, який працює у сфері виготовлення БПЛА

До пакета військової допомоги від Швеції входять два літаки ASC 890

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА