Олексій Хабатюк: гаряча вода у Києві. Чи є світло у кінці тунелю? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Олексій Хабатюк: гаряча вода у Києві. Чи є світло у кінці тунелю?

Енергетика
1789
Заборгованість “Київенерго” перед НАК “Нафтогаз” становить 3,3 млрд грн, з них 729 млн грн – заборгованість держави по субвенції, 2,6 млрд грн – заборгованість споживачів перед “Київенерго”.
Історія
Ця історія почалася 17 років тому – у вересні 2001 КМДА – міським головою тоді був Олександр Омельченко – уклала Угоду щодо реалізації проекту управління та реформування енергетичного комплексу міста Києва з Київенерго.
Термін дії угоди декілька разів подовжувався, а за ці роки в країні відбулось дві революції і змінилося чотири президенти та дев’ять прем’єр-міністрів. Наскільки успішним було «реформування енергетичного комплексу міста Києва» та «підвищення надійності енергопостачання споживачів», як це передбачено угодою, історія замовчує, а от передача майна комунальної власності (котелень, ТЕЦ, теплових мереж тощо) в управління Київенерго точно мала місце.
За великим рахунком основним завданням Київенерго за Угодою було перетворювати куплений природний газ в тепло та електроенергію, які транспортувались мережами та продавались споживачам – як безпосередньо киянам, так і школам, садочкам та іншим об’єктам міста.
Наскільки добре це робило Київенерго – питання до КМДА як сторони Угоди, яка мала право контролювати ефективність її виконання, та до енергетичного регулятора – НКРЕКП, яка мала контролювати роботу компанії.
Цього року Угода була припинена в два етапи: 27 квітня – за основною частиною комунального майна, 31 липня – в частині його залишків – київських ТЕЦ-5 та ТЕЦ-6. Це ж майно було відразу передано в управління іншому підприємству – комунальному Київтеплоенерго.
Здавалося б, ідеальна картинка – майно киян повернули киянам, про що їм голосно розповідали очільники міста. Але в КМДА до краю не хотіли розповісти киянам про інший бік медалі – борги за газ, які разом із повернутим майном від Київенерго перейдуть до Київтеплоенерго і які необхідно повертати.
Така вимога закону “Про теплопостачання”, і про це в КМДА добре знали від самого початку.
Олексій Хабатюк: гаряча вода у Києві. Чи є світло у кінці тунелю?
Сучасність
Після передачі майна до Київтеплоенерго, Нафтогаз на законних підставах відмовив йому в укладанні угоди на постачання газу. Було б дивним, якщо було б інакше, оскільки ця вимога не є унікальною лише для Києва.
Такі правила діють для кожного з понад 1300 виробників тепла в Україні, і жодних винятків нема, хоча управління майном час від часу переходить до нових компаній.
Що вимагали КМДА та Київтеплоенерго? Де-факто – почати життя «з чистого аркуша», а борги залишити в Київенерго.
Те, що це протизаконно, оскільки порушується пряма норма статті 22 закону “Про теплопостачання”, зрозуміло, як і те, що ніхто в здоровому глузді на це не піде, щонайменше в Нафтогазі.
Але Київтеплоенерго вирішило звернутися до суду та зобов’язати Нафтогаз укласти з ним договір постачання газу в судовому порядку. Звернення до суду – це право Київтеплоенерго, але суд не може ігнорувати пряму вимогу закону “Про теплопостачання”.
Вимога була ухвалена Верховною Радою для того, щоб запобігти ситуації «підвисання» боргів за газ на підприємствах, які беруть в оренду/управління котельні/ТЕЦ, а потім їх передають іншому підприємству.
При цьому на старому орендарі/управителі «підвисає» борг, активів чи грошового потоку для їх покриття жодних, а новий орендар/управитель накопичує новий борг. І цей ланцюг міг би бути нескінченним, а борг астрономічним і неконтрольованим.
Здавалося б, подібна ситуація з накопиченням боргів за газ могла би виникнути на будь-якому підприємстві, яке споживає газ, але диявол в деталях. І деталі ці в спеціальних умовах постачання газу теплогенеруючим підприємствам, які визначив уряд: вони отримують газ за пільговою ціною, від них не вимагається передоплата за газ, не вимагаються фінансові чи будь-які інші гарантії оплати, а післяплатою вони можуть розрахуватися не за весь спожитий газ.
Саме це створює умови для накопичення ними боргів за газ. Фактично згадана норма закону “Про теплопостачання” і балансує інтереси на противагу спецумовам постачання газу.
Все це законодавчі та судові перипетії, але факт залишається фактом – угоди про постачання газу між Нафтогазом та Київтеплоенерго немає, і Київтеплоенерго купує газ на ринкових умовах за ціною майже в два рази вищою, ніж у Нафтогазу.
Майбутнє
Який вихід із ситуації? Він був і залишається виключно в правовому полі, зокрема, як того вимагає закон “Про теплопостачання”.
Загальний алгоритм дій має бути таким:
1. Державний бюджет має погасити старі борги по різниці в тарифах, які виникли внаслідок погодження/затвердження КМДА/НКРЕ тарифів на тепло та гарячу воду, які повністю не покривали витрат на їх виробництво. Це дозволить значно зменшити розмір основного боргу Київенерго за газ – приблизно на 730 млн грн, а також з використанням механізму, передбаченого законом № 1730-VII списати неустойку (штрафи, пені), які визнані в судовому порядку такими, що підлягають сплаті.
2. Київенерго та Київтеплоенерго мають укласти угоду про право вимоги до споживачів, які мають борги перед Київенерго за тепло та гарячу воду. Такі борги має як населення, так і інші споживачі, серед яких є установи, які фінансуються із міського бюджету. Це разом із п.1 збалансує дебіторську та кредиторську заборгованість Київтеплоенерго та забезпечить джерела фінансування боргів за газ. Київтеплоенерго буде займатися збором боргів з уже власних споживачів.
3. Київтеплоенерго стає правонаступником за борговими зобов’язаннями з оплати спожитого природного газу об’єктами, які знаходились в управлінні Київенерго, як того вимагає закон. Це не передбачає негайного погашення боргів, а самі борги можуть погашатися за погодженим графіком.
4. Нафтогаз та Київтеплоенерго укладають договір постачання газу, який дозволить Київтеплоенерго купляти газ за пільговою ціною, що в два рази нижче ринкової. Відповідно, це дозволить не підвищувати тариф на тепло та гарячу воду киянам в наслідок переплати за газ комерційним постачальникам газу.
5. Кияни отримують тепло та гарячу воду в свої домівки.
Перший крок до реалізації цього алгоритму вже зробила Київрада, ухваливши 11 вересня рішення про прийняття комунальним підприємством Київтеплоенерго заборгованості Київенерго перед Нафтогазом за поставлений газ за умови передачі права вимоги до споживачів-боржників.
Нафтогаз у свою чергу готовий розпочати постачати газ на наступний день після укладання договору з Київтеплоенерго, щоб гаряча вода одразу з’явилась в домівках киян.
Олексій Хабатюк, заступник начальника департаменту енергоефективності, Нафтогаз України
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас