18:46 03.08.2020

Перед засіданням комісії ТЕБ та НС наприкінці липня показники епідбезпеки перевищували вісім областей - Ляшко

2 хв читати
Перед засіданням комісії ТЕБ та НС наприкінці липня показники епідбезпеки перевищували вісім областей - Ляшко

 Перед минулим 31 липня засіданням Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій (ТЕБ та НС), яка встановила нові рівні епіднебезпеки, показники протиепідемічної безпеки перевищували вісім областей, повідомив заступник міністра охорони здоров'я, головний санітарний лікар України Віктор Ляшко.

"Станом на 30 число (30 липня - ІФ) перед засіданням національної комісії ТЕБ та НС чотири показники протягом п'яти днів і більше перевищували вісім областей на території України. Саме ці вісім областей мали, відповідно до умов діючої раніше постанови про карантин, вводити жорсткі обмежувальні протиепідемічні заходи. На жаль, цього не відбувалося, тому і було змінено підходи", - сказав він на брифінгу в понеділок.

Ляшко зазначив, що нова постанова про карантин "чітко передбачає: рішення про введення жорстких обмежувальних протиепідемічних заходів на території області або адміністративно-територіальної одиниці вводить Державна комісія ТЕБ та НС на підставі проведених розрахунків".

"Як проводяться розрахунки, ми бачимо. В області, що перевищує п'ять днів поспіль національні показники, розраховується внесок кожної адміністративно-територіальної одиниці, району, міста у загальний рівень перевищення зазначених показників. І тільки після цього визначається, до якої зони - "зеленої", "жовтої" чи "червоної" входить ця адміністративно-територіальна одиниця", - сказав він.

Ляшко наголосив, що застосовувана комісією ТЕБ та НС методика передбачає певні обмежувачі або запобіжники, які не дозволяють спотворювати картину малим числам.

"Тому "червону" зону не вводять там, де кількість активних хворих - менше ніж 60 на 100 тис. населення. Також ми врахували коефіцієнт міграції, який застосовується для обласних центрів, і доступності тестування", - пояснив він.

"Показники, які були розраховані, можливо, для когось стали несподіванкою, але вони фактично відображають наявну епідситуацію в країні", - наголосив Ляшко.

За його словами, динаміка змінюватиметься.

"Наразі не потрібно дивитися на інші області, які дають високі цифри, оскільки вони раніше були в процесі, а нині там ситуація стабілізована і питання зростання (захворюваності - ІФ) не розглядається, тому що коефіцієнти тестування не перевищують 11% всіх протестованих", - пояснив він.

Як повідомлялося, 31 липня Держкомісія з ТЕБ та НС встановила нові рівні епідбезпеки COVID-19, у "червоній зоні" опинилися обласні центри Луцьк і Тернопіль, а також один район Чернівецької області.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА