20:41 11.07.2019

Саміт Україна-ЄС спростував спекуляції РФ про примирення з окупацією Криму та Донбасу

2 хв читати
Саміт Україна-ЄС спростував спекуляції РФ про примирення з окупацією Криму та Донбасу

Лідери Європейського Союзу на саміті в Києві підтвердили підтримку України та знову засудили агресію РФ усупереч російській пропаганді, що світ має змиритися з окупацією українських територій, сказав постійний представник України при Європейському Союзі Микола Точицький.

"ЄС незмінно підтримує територіальну цілісність України, засуджує триваючу агресію РФ та відданий політиці невизнання спроби анексії Криму. Усі російські спекуляції про те, що питання Криму вже вирішено і світ має змиритись з російським знущанням над міжнародним правом і окупацією суверенної території України, - залишаються лише порожніми гаслами російської пропаганди. Під час саміту Європейський Союз нагадав про це Кремлю на найвищому рівні", - написав Точицький на своїй сторінці у Facebook у четвер, підбиваючи підсумки 21-го саміту Україна-ЄС.

За його словами, лідери ЄС закликали Кремль звільнити політв'язнів і 24 військовополонених моряків на виконання наказу Міжнародного трибуналу з морського права, а також забезпечити свободу судноплавства в Азово-Чорноморській акваторії.

За словами Точицького, ЄС направив РФ сигнал, що введені раніше санкції залишаються в силі, засудив видачу російських паспортів громадянам України, що проживають на окупованому Донбасі, та підтвердив готовність розглянути подальші кроки у відповідь на дії РФ, зокрема невизнання незаконно виданих російських паспортів.

Окремим напрямом співпраці України та ЄС визначено допомогу населенню і регіонам, що постраждали від російської агресії. "ЄС буде продовжувати надавати гуманітарну допомогу, а також буде відігравати провідну роль у реконструкції Донбасу після врегулювання ситуації. Це, зокрема, було закріплено в спільній заяві саміту", - повідомив Точицький.

Представник України при ЄС зазначив, що для нинішніх лідерів ЄС це був останній саміт з Україною, а для президента України Володимира Зеленського - перший. За його словами, саміт визначив пріоритети на наступний рік "з метою збереження динамічного подальшого розвитку наших відносин попри виборчі зміни як в Україні, так і в ЄС".

"ЄС - є і залишається нашим надійним другом і партнером", - резюмував Точицький.

Як повідомлялося, 21-й саміт Україна-ЄС відбувся 8 липня в Києві.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Китай підтвердив відмову брати участь у Глобальному саміті миру і заявив, що буде "продовжувати на власний розсуд просувати мирні переговори"

Санкції країн G7 і ЄС проти РФ і КНДР за постачання зброї були скоординованими

МЗС України засудило недружні заяви прем'єр-міністра Грузії про Революцію гідності

Соцопитування: лише 29% опитаних українців довіряють Раді, громадяни хочуть, щоб парламент більше опікувався питаннями оборони та безпеки

У складі нової Єврокомісії Угорщина не отримає портфеля з питань розширення та політики сусідства - ЗМІ

США розраховують визначитися з наступником Столтенберга до саміту НАТО

Грузинський закон про іноагентів суперечить цінностям ЄС і викликає жаль у Євросоюзі - заява

Стефанчук: Згідно з Конституцією Зеленський буде президентом до вступу на посаду новообраного президента

Рада ЄС оголосила пріоритети Євросоюзу у сфері безпеки й оборони, серед головних цілей – підтримка України

Стефанішина обговорила зі Столтенбергом очікування і підготовку до майбутнього саміту НАТО у Вашингтоні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА