09:08 23.12.2020

Тихановська обговорила з главою МЗС Іспанії розширення санкційного списку проти бізнесу, пов'язаного з Лукашенком

3 хв читати
Тихановська обговорила з главою МЗС Іспанії розширення санкційного списку проти бізнесу, пов'язаного з Лукашенком

Екс-кандидат в президенти Білорусі Світлана Тихановська перебуває з робочим візитом в Іспанії, де з міністром закордонних справ країни Аранча Гонсалес Лаєю вона обговорила розширення санкційного списку щодо компаній, пов'язаних з президентом республіки Олександром Лукашенком.

"На зустрічі з міністром закордонних справ Світлана говорила про підтримку жіночого руху, введення санкцій проти силовиків, чиновників і фальсифікаторів виборів у вигляді заборони на в'їзд на територію Іспанії, зокрема Канарських островів. Обговорювалося питання розширення санкційного списку стосовно Лукашенка і пов'язаних з ним компаній і підтримка білоруського народу в міжнародних організаціях - ОБСЄ, ООН, Раді Європи", - йдеться в повідомленні на сайті Тихановської у вівторок.

Крім того, Тихановська і Гонсалес Лая, як повідомляється, "домовилися посилити роль і статус білоруської діаспори, підтримати діяльність білоруського народного посольства і народного представництва, які недавно відкрилися в Мадриді і Барселоні".

Прем'єр-міністр Іспанії Педро Санчес (перебуває на самоізоляції, тому з ним Тихановська спілкувалася телефоном) і глава МЗС заявили, що "Іспанія виявляє повну солідарність з білоруським народом, з тими, хто виходить на вулиці і бореться за вільні вибори". "Іспанія розділяє рішення Євросоюзу про підтримку демократичних прагнень білоруського народу і закликає до всебічного загальнонаціонального діалогу" - наводяться на сайті Тихановської слова керівника іспанського МЗС.

Крім того, в Мадриді Тихановська зустрілася з лідером опозиційної Народної партії Пабло Касадом, колишнім генеральним секретарем НАТО Хав'єром Соланою та головою Державної ради Іспанії Марією Терезою Фернандес де ла Вега. Вона поспілкувалася також з білоруської діаспорою, представниками громадянського суспільства та експертних центрів, депутатами іспанського парламенту.

Під час обговорень, як уточнюється, порушувалася тема реформ і допомоги білорусам під час перехідного періоду.

"Іспанія планує надати допомогу репресованим спортсменам, а також студентам - наприклад, стипендіями, які дозволять продовжувати навчання дистанційно, перебуваючи в Білорусі. Іспанія розгляне можливість прийняття на лікування поранених мирних протестувальників", - йдеться в повідомленні на сайті Тихановської.

Вона запропонувала уряду організувати спільну конференцію за участю приватного бізнесу Іспанії. Мета - підготувати інвестиційну пропозицію, в які сектори і компанії Білорусі іспанський приватний бізнес міг би інвестувати. В офісі Тихановської вважають, що це може стати частиною європейського всеосяжного плану щодо Білорусі.

З колишнім генсеком НАТО Тихановська обговорила питання "організації переговорів з вирішення політичної кризи в Білорусі і про те, хто може бути сторонами цих переговорів". Солана безліч разів бував у Білорусі і брав участь у вирішенні подібних криз.

У Білорусі з 9 серпня тривають масові акції протесту проти підсумків виборів президента, які пройшли 9 серпня. Переможцем оголошений чинний глава держави Олександр Лукашенко, який займає цей пост з 1994 року. Опозиція не визнала оголошених владою результатів виборів, вважає їх сфальсифікованими. Протестувальники вимагають відставки Лукашенка, звільнення політв'язнів і проведення нових виборів.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Порошенко везе на фронт 2 тисячі денних та нічних FPV-дронів і "Мавіків"

Нетаньягу заявив, що намір Іспанії, Ірландії та Норвегії визнати Палестину надихне ворогів Ізраїлю

Ізраїль відкликає своїх послів із Норвегії та Ірландії для термінових консультацій через рішення визнати Палестину державою

Геращенко має намір звернутися до Мецоли у зв'язку з проявом сексизму з боку спікера Ради

Участь Індії в Саміті миру може спонукати Китай також узяти в ньому участь - нардеп

Президент Румунії візьме участь у Саміті миру у Швейцарії - Зеленський

У ЄС погодили план із використання доходів від заморожених активів РФ для допомоги Україні

Німеччина може підтримати американський план допомоги Україні на $50 млрд - ЗМІ

Автор законопроєкту про демографічні податки його відкликає - нардеп Железняк

Порошенко привіз техніку підрозділам ППО та військової авіації

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА