12:32 19.02.2020

Кабмін утворить Координаційний центр з питань промисловості замість Нацкомітету з промрозвитку

2 хв читати
Кабмін утворить Координаційний центр з питань промисловості замість Нацкомітету з промрозвитку

Кабінет Міністрів України з метою розроблення дієвих механізмів реалізації промислової політики створить Координаційний центр з питань промисловості на чолі з прем'єр-міністром з одночасною ліквідацією Національного комітету з розвитку промисловості, щоб уникнути дублювання функцій.

Постанову про утворення такого коордцентру затверджено на засіданні уряду в середу, написав у Telegram-каналі депутат Олексій Гончаренко.

До складу коордцентру як заступники його голови мають, зокрема, увійти міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства, інші члени Кабміну, керівники Держмитслужби і ДПС, Держстату, а також глави НБУ та АМКУ (за згодою), представники Верховної Ради, промисловості та галузевих асоціацій, міжнародні експерти та представники ГО (усі - за згодою).

Як зазначено в пояснювальній записці до постанови, в 2019 році падіння виробництва в країні становило 1,8% проти 2018 року, а, згідно з даними Держстату, за 11 місяців 2019 року індекс промпродукції сягнув 98,8%.

Зокрема, у добувній промисловості в січні-листопаді падіння виробництва на 1,7% спричинене недостатнім попитом у поєднанні з негативним впливом зміцнення гривні на конкурентоспроможність українських виробників, нестабільністю замовлень (насамперед машинобудівників), активною модернізацією (із зупинками на капремонти або заміну обладнання), високою конкуренцією з боку імпорту і продовженням негативного впливу заборони РФ на ввезення певної продукції українського машинобудування.

Серед чинників падіння в машинобудуванні (за 11 місяців-2019 на 4,8%) в пояснювальній записці також названо, зокрема, високу конкуренцію, дію заборони РФ на ввезення продукції, нестабільність замовлень.

Причинами падіння в метвиробництві за цей період на 2,5%, зокрема, зазначено погіршення світової кон'юнктури, підвищення "Укрзалізницею" тарифів на вантажоперевезення, зростання тарифів на передачу електроенергії, нестачу портових потужностей.

"Забезпечення зростання вітчизняного промвиробництва і продуктивності праці потребують координаційних дії уряду, представників промисловості, Верховної Ради з метою розробки дієвих механізмів реалізації промислової політики, реагування та усунення кризових ситуацій", - йдеться в пояснювальній записці до документа.

Кабмін затвердить положення про Координаційний центр з питань промисловості. Він буде тимчасовим консультаційно-дорадчим органом, основними завданнями якого, зокрема, стане вивчення та моніторинг економічних процесів в промсекторі, вироблення узагальненої позиції щодо пріоритетів державної промполітики.

Засідання центру проводяться за рішенням його глави за потреби, але не рідше ніж двічі на рік, при цьому можливі засідання в режимі відеоконференції.

Як повідомлялося, в жовтні 2016 року уряд Володимира Гройсмана створив Нацкомітет розвитку промисловості як дорадчо-консультативний орган на чолі з прем'єр-міністром. Зокрема, за участю Нацкомітету було розроблено механізм часткової компенсації аграріям вартості вітчизняної сільгосптехніки.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Порошенко везе на фронт 2 тисячі денних та нічних FPV-дронів і "Мавіків"

Нетаньягу заявив, що намір Іспанії, Ірландії та Норвегії визнати Палестину надихне ворогів Ізраїлю

Бельгія, яка головує в Євросоюзі, має намір до кінця червня розпочати переговори про вступ Молдови та України до ЄС

Ізраїль відкликає своїх послів із Норвегії та Ірландії для термінових консультацій через рішення визнати Палестину державою

Геращенко має намір звернутися до Мецоли у зв'язку з проявом сексизму з боку спікера Ради

Участь Індії в Саміті миру може спонукати Китай також узяти в ньому участь - нардеп

Президент Румунії візьме участь у Саміті миру у Швейцарії - Зеленський

У ЄС погодили план із використання доходів від заморожених активів РФ для допомоги Україні

Німеччина може підтримати американський план допомоги Україні на $50 млрд - ЗМІ

Автор законопроєкту про демографічні податки його відкликає - нардеп Железняк

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА