18:09 04.10.2018

Закон про забезпечення функціонування української мови як державної буде ухвалено в листопаді, - Бригинець

2 хв читати
Закон про забезпечення функціонування української мови як державної буде ухвалено в листопаді, - Бригинець

У парламентській фракції "Блок Петра Порошенка" прогнозують, що законопроект №5670-д "Про забезпечення функціонування української мови як державної" Верховна Рада схвалить у листопаді поточного року.

"Очевидно, що протягом місяця, тобто в листопаді, буде закон ухвалено", - повідомив один з авторів законопроекту №5556 "Про мови в Україні", народний депутат фракції "БПП" Олександр Бригинець агентству "Інтерфакс-Україна" в кулуарах Верховної Ради в четвер.

Коментуючи підсумки голосування за закон №5670-д, О.Бригинець зазначив, що всі закони про мову, які розглядала Верховна Рада в четвер, були добре підготовлені. "Всі закони, які було подано, мали свої позитивні риси. Можна було підтримати будь-який із них, а потім доопрацьовувати. Тому що найгірше, що зараз є, - це відсутність взагалі будь-якого закону", - сказав депутат.

Він нагадав, що у фіналі обговорення законопроектів у залі зіткнулися дві різні концепції - "це концепція однієї групи депутатів, яка вважала, що в одному законі має бути описано функціонування і державної мови, і мов національних меншин ... і інша група, яка вважала, що в законі має бути описано функціонування тільки державної мови".

На думку О.Бригинця, коли в законопроекті прописується лише одна норма, наприклад про державну мову, то цей закон легше пройде, оскільки зумовить менше конфліктних питань. "Закон про функціонування мов національних меншин може пройти іншим разом, і його буде простіше провести, оскільки він буде простішим для розуміння", - зазначив народний депутат.

За його словами, на пленарному засіданні парламенту в четвер були спроби об'єднати ці два закони, але, врешті-решт, підтримали законопроект про державну мову №5670-д.

О.Бригинець також нагадав, що до підтриманого закону були дуже серйозні зауваження, оскільки він не співвідносився з законами про використання мов у ЗМІ, в освіті, були конфліктні моменти, але їх було виправлено.

Як повідомлялося, Верховна Рада в четвер підтримала в першому читанні комітетський законопроект №5670-д про забезпечення функціонування української мови як державної. У висновках головного комітету (з питань культури та духовності) зазначається, що цей законопроект доопрацювали члени комітету, й він містить альтернативні положення трьох інших "мовних" ініціатив, зареєстрованих раніше, - №5556, №5669, №5670.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Нетаньягу заявив, що намір Іспанії, Ірландії та Норвегії визнати Палестину надихне ворогів Ізраїлю

Бельгія, яка головує в Євросоюзі, має намір до кінця червня розпочати переговори про вступ Молдови та України до ЄС

Ізраїль відкликає своїх послів із Норвегії та Ірландії для термінових консультацій через рішення визнати Палестину державою

Геращенко має намір звернутися до Мецоли у зв'язку з проявом сексизму з боку спікера Ради

Участь Індії в Саміті миру може спонукати Китай також узяти в ньому участь - нардеп

Президент Румунії візьме участь у Саміті миру у Швейцарії - Зеленський

У ЄС погодили план із використання доходів від заморожених активів РФ для допомоги Україні

Німеччина може підтримати американський план допомоги Україні на $50 млрд - ЗМІ

Автор законопроєкту про демографічні податки його відкликає - нардеп Железняк

Структури ЄС прагнуть розпочати 25 червня переговори про вступ України до союзу - ЗМІ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА