26 жовтня 2018, 12:42

Селищна голова Коцюбинського успішно пройшла детектор брехні на каналі ICTV

Рівно три роки тому, 25 жовтня 2015 року, громада Коцюбинського вперше обрала селищним головою людину "з народу" – активістку Ольгу Матюшину. Вона пообіцяла зберегти Біличанський ліс і побороти недобросовісну монополію теплопостачальника.

Весь цей час її атакували опоненти, намагаючись дискредитувати, звинуватити то в продажності, то в розкраданнях бюджетних коштів, то в зазіханнях на дорогу київську землю. Сьогодні оприлюднили результати тестувань на детекторі брехні, який Матюшина добровільно пройшла в рамках програми "Нові лідери" (телеканал ICTV). Поліграф показав: вона не брала хабарів, не розкрадала бюджетних коштів, не підкуповувала виборців і за нею не стоять забудовники.

– Що показав поліграф? -

Проект "Нові лідери" тестував учасників на схильність до корупційних зв'язків, на чесність і моральність в фінансових питаннях, перевіряв, чи є в діях учасників корупційна складова.

Перше питання до Матюшиної було – чи купувала вона голоси під час виборчої кампанії 2015 року. Вона відповіла "ні", і поліграф підтвердив, що це правда.

Друге питання стосувалося звіту Рахункової палати, де було зазначено про порушення при використанні бюджетних коштів. Матюшина зазначила, що такі порушення дійсно були, вони наразі усунуті, а людину, яка їх припустилася, звільнено:

"Нікого покривати не буду, до правоохоронних органів вже звернулася".

І поліграф показав, що це теж правда. Більше того, саме завдяки їй СБУ затримала депутата Коцюбинської ради Миколу Єременка, який вимагав гроші за голосування в раді.

Ще одне питання стосувалося того, чи використовувала Матюшина бюджетні кошти не за цільовим призначенням. Відповідь – "ні", і поліграф показав, що це правда.

Таким чином, з-поміж 9 учасників телепроекту "Нові лідери" в ефірі з 25 на 26 жовтня Матюшина пройшла поліграф найбільш успішно. Вона була єдиною, в кого всі відповіді були чесними.

"Як стверджують експерти та паралельні перевірки з різних джерел, в англо-саксонській системі поліграф використовується, як прямий доказ" – зазначила в одному з коментарів Ольга Айвазовська, член журі проекту, голова Правління Громадянської мережі ОПОРА.



Інші члени журі, експерти телепроекту: Роман Бондар (Керуючий партнер компанії Odgers Berndtson Ukraine, випускник УШПС 2017), Гліб Вишлінський (Виконавчий директор Центру економічних стратегій), Андрій Вишневський (Виконавчий директор ГО "Адвокат майбутнього", випускник УШПС 2017) Віталій Шабунін (Центр протидії корупції), Ярослав Юрчишин (Виконавчий директор Transparency International Україна, випускник УШПС 2015), Світлана Матвієнко (Голова Ради Лабораторії законодавчих ініціатив, Кураторка Української школи політичних студій), Тамара Ташева (Координаторка ГО "КримSOS").

Такий склад експертів повністю гарантує об'єктивність та убезпечує від будь-якого зовнішнього втручання.

– То хто ж бреше? Регіональний детектор -

За дивним збігом обставин, опоненти Матюшиної саме зараз активно закликали її до проходження поліграфу. Депутат Ірпінської міської ради (партія "Нові обличчя") Богдан Слюсаренко, який підтримує заколоти в селищі і перевороти влади, навіть висловлював готовність самому піти на детектор брехні. Очевидно, це тепер доведеться робити і йому, і тим, хто публічно звинувачував Матюшину в неіснуючому "лобізмі забудовників", які хочуть забудувати Біличанський ліс.

Це при тому, що лідер партії, до якої входить Слюсаренко, Вололимир Карплюк, сам є забудовником, який разом з мером Бучі Анатолієм Федоруком заснували на своїх дружин будівельну корпорацію "Будрегіонінвест", яка забудовувала лісові ділянки в Бучі. В 2013 році в декларації Карплюка було 67 квартир в будинках цієї корпорації, а також – дві ділянки в Біличанському лісі, які, як довела прокуратура, були вкрадені в держави. При цьому Карплюк лицемірно стверджує, що саме він, а не Матюшина, є захистником Біличанського лісу.

Людина, яку Карплюк просував на посаду мера Коцюбинського, Сергій Даніш, також належить до партії "Нові обличчя" та має вкрадену ділянку в Біличанському лісі, був помічником нардепа-регіонала Петра Мельника. Даніш нещодавно зібрав прес-конференцію, спрямовану виключно на дискредитацію активістів і єдиної опонентки дерибану у владі – Ольги Матюшиної: традиційно звинуватив її у продажності і неправді.

То хто ж говорить неправду?

"Нові обличчя" також намагалися засвітитися в "Нових лідерах", але провалилися навіть не дійшовши до зйомок телевізійного шоу. Права рука Карплюка Анастасія Попсуй, яку Карплюк залишив після відставки виконувати обов'язки мера, відмовилася від участі в проекті "Нові лідери".

Вона би точно провалила детектор брехні, бо довелося би пояснювати експертам, як автомобіль Honda CRV, зазначений в її декларації, вона купила за 30 тисяч гривень.

- Що далі -

Матюшина навіть на проекті "Нові лідери" довела, що можна залучати бюджетні гроші в громаду з бюджетів вищого рівня. В день ефіру стало відомо, що Житомирська обласна рада погодила фінансування у розмірі 150 000 для школи на Житомирщині. Саме це обіцяла Матюшина під час попереднього прямого ефіру "Нових лідерів", які досліджували проблемні питання в одній з ОТГ регіону.

У разі перемоги в телепрректі Матюшина пообіцяла віддати мільйон призового фонду на проект іншого учасника – лікаря Зауральського, який вибув у першому прямому ефірі. Але а умови, якщо він реалізує його в селищі Коцюбинське. Програма передбачає заготівлю, зберігання і використання аутоплазми – використання запропонованого методу дозволило добитися скорочення післяпологових ускладнень майже на 90%.

Мільйон для реалізації свого проекту – щодо винесення межі в натуру Біличанського лісу – активісти разом із селищною головою знайшли вже. Кабмін виділив НПП "Голосіївський" близько мільйона гривень на винесення межі Біличанського лісу в натуру, і в вересні тендер на виконання цих робіт було вже проведено.

Ольга Матюшина дістала високі оцінки громадського сектору. Представник громадської мережі ОПОРА Олександр Клюжев на своїй сторінці в Фейсбук зазначив, що в телепроекті "Нові лідери" під час сьогоднішнього ефіру "найбільш переконливо виглядали Максим Бородин та Ольга Матюшина. Це вже готові, досвідчені, стримані діячі, які одночасно з цим продемонстрували якості нових політиків".

Те, що в Коцюбинському можуть обирати правильно, – великийи здобуток демократії. Все більше людей в Україні переконуються, що нам прщастило з мером. Шкода лише, що сформувати гідну депутатську більшість громаді так і не вдалося. А опоненти займаються виключно брехнею, звинувачуючи інших в тому, що роблять самі.

Адвоката Медведчука Київрада може включити в регламентну комісію

Сьогодні, 30 травня, буде сесія Київради. За день до цього з'явився проєкт рішення, яким пропонують розподілити деяких депутатів по Комісіях...

Чи треба відновлювати Мінрегіон і що ''здобуло'' Мінінфраструктури?

В уряді у нас так буває, що ми якісь міністерства бездумно об'єднуємо, далі усвідомлюємо, що щось пішло не так і їх... героїчно роз'єднуємо. У ЗМІ вже написали про те, що Олександра Кубракова можуть зняти з посади віцепрем'єра і розділити Мінінфраструктури знову на два міністерства...

Інститут громадянського суспільства заявив про тиску з боку Мінвідновлення. Що відбувається?

Є в нас досить дивне міністерство. На його сайті стоїть логотип – Мінвідновлення, насправді його офіційна скорочена назва – Мінінфраструктури...

Що знову задумали нардеп Горобець і дерибанники Біличанського лісу?

Верховний Суд вже виніс рішення у справі щодо Біличанського лісу. І там прописано чорним по білому, що Коцюбинське – це анклав. Біличанський ліс – територія міста Києва...

''Ліси України''. Що планують робити з оцінкою впливу на довкілля? UPD

Комітет відголосував за варіант законопроєкту, який запропонував голова комітету Олег Бондаренко за основу. 14 березня засідає комітет з питань екології Верховної Ради...

Лобізм без правил. Хто і як лобіює ініціативи голови "Слуг" Олени Шуляк?

Під гаслом "Все для відбудови" забудовники через своїх лобістів намагаються протягнути низку законопроєктів, які треба їм, але точно не суспільству...