2 серпня 2018, 18:47

Два роки Супрун

Першого серпня 2018 року минула 2-га річниця мого знайомства з Уляною Супрун. З перших днів призначення на посаду в. о. міністра приділяла увагу питанню запобігання інфекційним захворюванням шляхом імунопрофілактики.

Тоді – 2 роки тому – в Українському кризовому медіа-центрі ГО "Батьки за вакцинацію" організувала прес-конференцію на болючу "кризову" тему "Правець! Загроза здоров'ю та життю дитини та як її уникнути" Тоді ми виступили пліч-о-пліч: БФ "Пацієнти України" в особі Ольги Стефанишиної, головний дитячий імунолог ГУОЗ м. Києва Федір Лапій та пані Уляна.



"З метою забезпечення охоплення щеплення дітей до рівня, рекомендованого ВООЗ (95 %), в МОЗ підготували листи на Президента України та Секретаря РНБО, де ми вимагаємо, щоб для досягнення того рівня вакцинації населення, яке рекомендує ВООЗ – 95% дітей – провели засідання РНБО та розглянули питання імунопрофілактики, як важливої складової національної безпеки України. Вакцинації мають вийти на державний рівень", – ця заява пані Уляни Надії справді вселяла надію на майбутнє вирішення гострих питань щодо вакцинації.

Що відбулося за 2 роки, що минули? Що вдалося, а що – ні?

Вітаю Ольгу Стефанишину, яка 11 січня 2018 р. призначена заступником Міністра охорони здоров'я України з питань європейської інтеграції. Це добра ознака, що до керівництва МОЗ на політичні посади йдуть люди з громадського сектору.

Проте не все заплановане наразі вдалося здійснити. Я переглянув 282 повідомлення на сайті РНБО з 01.08.2016 по 01.08.2017 року і, на жаль, не знайшов інформації про засідання РНБО, присвяченого питанню імунопрофілактики як важливої складової національної безпеки України. Не лише сильна й демократична, а й здорова Україна є цвяхом у труну путінського режиму!

Можливо, слід повернутися до озвученої в. о. міністра ініціативи? Наша ГО і я особисто готові підтримати її, як і два роки тому. Ми маємо об'єднувати зусилля влади і громадськості задля вирішення конкретних завдань.

Зі свого боку ми, як громадська організація, робимо усе можливе.

Як і 2 роки тому, проблема низького рівня охоплення вакцинацією полягає не лише в наявності вакцин, а й у тому, що дітей свідомо не вакцинують. Тому ми шукаємо нові форми роботи з батьками, медперсоналом та особами, що приймають рішення.

При цьому питання нестачі вакцин в Україні не зникло з порядку денного: багато українських батьків, що бажають щеплювати дітей, скаржаться на відсутність необхідних вакцин. Чи це справді так і в чому причини цього?

Обізнаність населення у питаннях вакцинації може вирішити одразу декілька проблем. По-перше, це допоможе підвищити охоплення календарними щепленнями і відкрити можливість для розширення існуючого календаря щеплень і закупівлі додаткових вакцин державою за допомогою міжнародних партнерів. По-друге, це призведе до збільшення попиту на додаткові вакцини, через що виробники зможуть переглянути своє ставлення до ринку України, а місцева влада отримає можливість закуповувати додаткові вакцини за кошти місцевих бюджетів і бути певними, що ці недешеві препарати будуть використані за призначенням.

В 2018 році ГО "Батьки за вакцинацію" вже вдруге провела Український тиждень імунізації на підтримку Європейського тижня імунізації (в рамках Всесвітнього тижня імунізації ВООЗ). Зусилля нашої організації були відзначені Всесвітньою Організацією Охорони Здоров'я (ВООЗ) в офіційному звіті "Європейський тиждень імунізації 2018. Звіт по країнах та регіону".

Переконаний, що Україна стане державою, найвищою цінністю якої є здоров'я та життя усіх її громадян. Досягнення цієї мети можливе лише за умови вільного доступу кожного українця до вакцинації та високого рівня охоплення населення профілактичними щепленнями. Як представник громадського сектору, гарантую МОЗ та особисто пані Уляні свою всебічну підтримку в даному питанні і сподіваюсь на подальшу плідну співпрацю.

Адже лише спільними зусиллями можливо запобігти спалахам небезпечних захворювань та побудувати міцний колективний імунітет, щоб захистити навіть найвразливіших членів суспільства, які не можуть бути щеплені з об'єктивних причин. Лише разом ми здатні побудувати здорове, безпечне і по-справжньому європейське суспільство!

Тиждень імунізації-2024 в Україні: нові досягнення та виклики

Тиждень імунізації – 2024 став гарним прикладом, що демонструє відданість України збереженню здоров'я громад навіть у цей складний час. Коли країна протистоїть як зовнішнім, так і внутрішнім викликам, роль просвітницької роботи в громадах стає ще більш важливою...

Шлях України до ЄС: Чому важливі показники вакцинації?

В останньому звіті Єврокомісії, який аналізує виконання Україною умов для вступу в ЄС, одним із ключових зауважень у сфері охорони здоров'я було відзначено, що рівень охоплення щепленнями в Україні значно нижчий за глобальні рекомендації ВООЗ...

Медичній реформі в Україні 5 років

5 років тому, 19 жовтня в Україні розпочалася медична реформа. Ключові успіхи в охороні здоров'я, яких наша країна досягла за цей час, свідчать про ефективність і прогрес медичної реформи, не дивлячись на виклики сьогодення...

Сильний громадянський рух – спроможна держава.

30 червня у Києві відбувся форум "Бачення України: реформування та відновлення соціально-гуманітарної сфери у перспективі 2030 року" на якому було представлено візійний документ "Бачення України 2030: соціально-гуманітарна сфера" Представлений документ – показник того, що громадськість, незалежні експерти може не лише критикувати, але й запропонувати конструктивне, експертне бачення розвитку України, зокрема в сфері охорони здоров'я...

Стратегія розвитку імунопрофілактики 2030: Україна – приклад для світу за рівнем вакцинації

Пандемія COVID-19 стала яскравим нагадуванням, як інфекційні хвороби здатні змінювати життя людей у всьому світі, і що вакцинація – це шанс повернутися до нормального життя...

Допоможемо мешканцям Херсонщини!

Вночі 6 червня окупанти підірвали греблю Каховської ГЕС на Херсонщині. З перших годин лиха українці з різних куточків країни та світу допомагають мешканцям затоплених регіонів – надають прихисток, збирають кошти та надсилають гуманітарну допомогу для тих, хто її потребує...