10:59 31.08.2018

Угорщина змінить скандальну назву посади уповноваженого по Закарпаттю

2 хв читати
Угорщина змінить скандальну назву посади уповноваженого по Закарпаттю

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін повідомив, що у п'ятницю вранці провів розмову зі своїм угорським колегою Петером Сіярто, за підсумками якої угорська сторона має змінити назву свого уповноваженого "з питань Закарпаття".

"Розпочав ранок з розмови зі своїм угорським колегою Петером Сіярто. Угорці нас добре почули і змінюють назву свого уповноваженого "по Закарпаттю". А щодо всіх інших питань продовжуємо конструктивно працювати далі", - написав П.Клімкін у своєму акаунті у Twitter у п'ятницю.

Як повідомлялося, 3 серпня заступник міністра закордонних справ України Василь Боднар у коментарі агентству "Інтерфакс-Україна" заявив, що Київ може закликати міжнародних партнерів втрутитися в ситуацію з рішенням уряду Угорщини створити посаду уповноваженого міністра, відповідального за розвиток Закарпатської області, й не виключає заборони на в'їзд Іштвану Грежі, який обіймає цю посаду, якщо Будапешт не змінить назву посади й не надасть пояснень.

"Останнє рішення уряду Угорщини є абсолютно неприйнятним з позиції розуміння суверенітету держави. Перший крок, на який ми розраховуємо з угорської сторони, - це офіційна нота пояснення посади зазначеного пана і зміна назви, оскільки це є тим елементом, який викликав обурення і абсолютне неприйняття. Також ми закликатимемо наших міжнародних партнерів в ООН та інших міжнародних організаціях втрутитися в цю ситуацію, оскільки відбувається пряме втручання у внутрішні справи й посягання на територіальну цілісність", - сказав В.Боднар.

Заступник міністра пояснив, що МЗС змушений був реагувати різко, щоб "стримати можливості подальшого руху угорської сторони в напрямі впливу на Закарпатті як на якийсь свій регіон". "Ми як МЗС, у межах своєї компетенції, відповідаємо за те, щоб жодна іноземна держава не посягала на територіальну цілісність нашої держави. Зрозуміло, що цей регіон близький до Угорщини, є історичні людські та інші зв'язки, а також велика угорська громада, але підминати під себе наш регіон ми нікому не дозволимо. Тому, якщо не буде зрозумілих пояснень з боку угорської сторони, ми, звісно, вживатимемо всіх доступних заходів впливу, зокрема й можливість заборони. Але це найрадикальніший метод, до якого ми не хотіли б вдаватися", - наголосив В.Боднар.

Дипломат додав, що українська сторона не виключає можливості діалогу з угорською стороною. "Звичайно ми готуємося (до зустрічі міністрів закордонних справ і міністрів освіти України та Угорщини - ІФ), ми готуємо змістовну частину", - зазначив В.Боднар.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Нетаньягу заявив, що намір Іспанії, Ірландії та Норвегії визнати Палестину надихне ворогів Ізраїлю

Бельгія, яка головує в Євросоюзі, має намір до кінця червня розпочати переговори про вступ Молдови та України до ЄС

Ізраїль відкликає своїх послів із Норвегії та Ірландії для термінових консультацій через рішення визнати Палестину державою

Геращенко має намір звернутися до Мецоли у зв'язку з проявом сексизму з боку спікера Ради

Участь Індії в Саміті миру може спонукати Китай також узяти в ньому участь - нардеп

Президент Румунії візьме участь у Саміті миру у Швейцарії - Зеленський

У ЄС погодили план із використання доходів від заморожених активів РФ для допомоги Україні

Німеччина може підтримати американський план допомоги Україні на $50 млрд - ЗМІ

Автор законопроєкту про демографічні податки його відкликає - нардеп Железняк

Структури ЄС прагнуть розпочати 25 червня переговори про вступ України до союзу - ЗМІ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА