16:41 24.05.2019

МОЗ інвестує в превентивну медицину з 2016 року

2 хв читати
МОЗ інвестує в превентивну медицину з 2016 року

Розвиток профілактики є одним із ключових аспектів трансформації системи охорони здоров'я, повідомляється на сайті Міністерства охорона здоров'я.

Згідно з повідомленням, програма розвитку профілактики реалізується з 2016 року, зокрема, майже 28 млн українців обрали свого сімейного лікаря, терапевта і педіатра, які не лише лікують, а й консультують щодо здорового способу життя, корисних звичок і допомагають позбутися залежностей, стежать за графіком вакцинації. Ці послуги включені в список послуг первинної медичної допомоги. Також до цього списку входять профілактичні огляди та аналізи для груп ризику семи захворювань: цукрового діабету, ВІЛ, туберкульозу, раку молочної залози, гіпертонічної хвороби та інших серцево-судинних захворювань, колекторального раку та раку передміхурової залози. Ці послуги завжди безоплатні для пацієнта.

МОЗ також розробило програму популяризації здорового способу життя: затверджено національний план боротьби з неінфекційними захворюваннями, згідно з яким почали системно впроваджуватися заходи з профілактики хвороб, що викликані не інфекціями, а способом життя та умовами навколишнього середовища (паління, вживання алкоголю, нездорове харчування, недостатня фізична активність тощо).

Нині, крім того, активно розвивається Центр громадського здоров'я, що відповідає за профілактику захворюваності, боротьбу з епідеміями, епідеміологічний нагляд, біологічну безпеку, стратегічне управління у сфері громадського здоров'я.

Як повідомлялося, президент України Володимир Зеленський під час виступу на iForum у Києві в четвер висловив думку про необхідність вкладати кошти в профілактику хвороб.

"Світ вкладає в превентивну медицину, якщо ми говоримо про медицину, приміром. У що вкладаємося ми? Ми різними розумними фразами говоримо, що нам потрібна діджиталізація медицини, прорив, нормальні умови, клініки. Це зрозуміло, але цього мало", - сказав він.

Зеленський зазначив, що в Україні вкладають у медицину лікування хвороб, а у світі нині люди своїм розумом вкладаються в превентивну медицину.

Президент навів як приклад таких інновацій у медицині нещодавню розробку дослідників із Массачусетського технологічного інституту, яка виявляє ризик розвитку раку грудей на кілька років уперед.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Проєкт постанови уряду про діяльність онлайн-сервісів цінових агрегаторів медикаментів буде доопрацьовано

Superhumans Center отримав EUR4,7 млн від МЗС Нідерландів для відкриття реабілітаційних центрів в Україні

До сфери управління МОЗ перейшли вже 16 обласних бюро судмедекспертизи

ТЧХУ надає послуги з ментальної та фізичної реабілітації

Компанія "Байєр" призначила нового керівника фармацевтичного підрозділу в Україні

Медгрупа ADONIS запустила програми реабілітації для демобілізованих співробітників компаній

Делегацію України на 77-му сесію Всесвітньої асамблеї охорони здоров'я очолив міністр Ляшко

Кабмін дозволив використання канабісу в навчальних цілях, науково-технічній діяльності, виробництві ліків для застосування в медпрактиці

АПАУ прокоментувала повідомлення про нібито заборону роботи маркетплейсів

Петиція до Кабміну із закликом не забороняти сервіс Tabletki.ua набрала 25 тис. голосів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА