21:55 02.02.2021

2020-й був роком наукового успіху і політичної поразки

3 хв читати
2020-й був роком наукового успіху і політичної поразки

2020-й був роком наукового успіху в зв'язку зі швидким знаходженням вченими вакцини проти Covid-19 і політичної поразки у зв'язку з тим, що політики деяких країн не змогли зробити необхідні кроки для успішного подолання пандемії, вважає історик, філософ і автор бестселера "Sapiens: Графічна історія (2020) професор Юваль Ной Гарарі.

"У минулому році ми дивилися з широкої перспективи, це був рік дуже великого наукового успіху і політичного провалу. І якщо порівняти це з попередніми епідеміями в історії, то ми краще, швидше зрозуміли цю епідемію, зрозуміли, що з нею робити", - сказав Гарарі під час онлайн-дискусії "Ялтинської європейської стратегії" (YES) у вівторок.

Він зазначив, що в ситуації, коли поширювалася "чорна смерть", ніхто не розумів, що відбувається і яким чином це припинити, також ніхто навіть не думав про вакцини, а в 1918 році кращі вчені того часу намагалися знайти патоген, який викликає епідемію, проте не змогли цього зробити.

"А з Covid всього за два тижні вони правильно ідентифікували вірус, і за кілька місяців, досить швидко, наукова спільнота зрозуміла, які контрзаходи кращі, щоб зупинити поширення інфекції, і менш, ніж за рік у нас вже є кілька ефективних вакцин. Це надзвичайний науковий успіх. Людство ніколи не було сильнішим у своїй боротьбі проти патогенів. Ми тепер набагато сильніші, ніж вірус ", - зазначив Гарарі.

Історик додав, що тепер політики повинні використовувати ці інструменти, проте 2020 рік став роком "надзвичайних політичних провалів" на рівні окремих країн, хоча деякі країни були досить успішними в подоланні епідемії.

"Якщо подивитися на такі країни, як Велика Британія, США, Бразилія - там лідери впроваджували жахливу політику. І навіть на глобальному рівні, через рік після початку пандемії, немає глобального лідерства, немає глобального плану дій, що робити з самим вірусом або з економічними наслідками. Ми тепер перебуваємо всередині "вакцинної гонки озброєнь", і країни ставляться до цього, як до спортивного змагання: хто найбільшу кількість громадян у своїй країні вакцинує", - пояснив Гарарі.

Крім того, він зазначив, що в найближчому майбутньому економічні наслідки цієї кризи домінуватимуть у політиці багатьох країн.

"І це не обов'язково блага вістка для зміни клімату ... Справа в тому, що нинішній вірус - не вкрай смертельний, це вам не "чорна смерть", і мені видається, що ми зараз будемо бачити наслідки набагато глибше і серйозніше, ніж зміна клімату", - додав історик.

Також Гарарі наголосив, що без співпраці між США і Китаєм неможливо буде впоратись із кліматичними змінами і іншими викликами.

Зі свого боку засновник "Ялтинської європейської стратегії" Віктор Пінчук зазначив, що YES вирішила організувати цю дискусію у зв'язку з трьома головними причинами.

"По-перше, людство зараз перебуває в центрі великої кризи, великих загроз, і я побоююся, що, можливо, ще більші загрози знаходяться попереду, я маю на увазі загрози, пов'язані зі змінами клімату, технологічні збої і, можливо, ще більш серйозні пандемії. По-друге, ми вважаємо, що людство потребує план дій. І по-третє, як YES, ми вважаємо, що нам необхідна глобальна розмова, мозковий штурм за участю кращих мислителів планети", - зазначив Пінчук.

Ялтинська Європейська Стратегія (YES) - провідний форум, на якому обговорюється європейське майбутнє України в глобальному контексті. YES сприяє розвитку нових ідей, налагоджує зв'язки України з міжнародними партнерами і підтримує сили, які виступають за зміни в Україні. YES заснував у 2004 році бізнесмен Віктор Пінчук. З 2004 до 2013 року щорічні зустрічі YES проводилися в Лівадійському палаці в Ялті. Після тимчасової окупації Криму Російською Федерацією зустрічі були перенесені до Києва.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кабмін запровадив 50% квоту бронювання поліції, ДСНС і низки інших правоохоронців, давши право на винятки міністру оборони

Кабмін продовжив строки бронювання до року і розширив бронювання дефіцитних ВУС

Мінагрополітики доопрацьовує низку проєктів щодо впровадження земельної реформи

Стратегія розвитку агросектору до 2030 р. передбачає подальшу цифровізацію галузі

На фронті за день було 85 зіткнень, найгарячіша обстановка зберігається на Покровському напрямку - Генштаб

Війська РФ за добу скинули на територію України 52 УАБи, для ударів задіяли понад 460 БпЛА - Генштаб

Олена Зеленська на зустрічі з Бріжит Макрон: 12 медзакладів Франції стали побратимами українських лікарень

"Енергоатом" на 10 днів раніше вивів із планового ремонту блок АЕС 1000 МВт

Макрон про відправлення інструкторів в Україну: Ми хочемо мати коаліцію, і багато хто з наших партнерів уже дав свою згоду

Макрон: Сподіваюся, ми зможемо домовитися на рівні країн БРІКС про підвалини довгострокового миру в Україні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА