Документ z0819-20, чинний, поточна редакція — Прийняття від 06.07.2020
( Остання подія — Набрання чинності, відбулась 11.09.2020. Подивитися в історії? )
Виберіть формат файлу для збереження:

АДМІНІСТРАЦІЯ ДЕРЖАВНОЇ СЛУЖБИ СПЕЦІАЛЬНОГО ЗВ'ЯЗКУ ТА ЗАХИСТУ ІНФОРМАЦІЇ УКРАЇНИ

НАКАЗ

06.07.2020  № 381


Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
27 серпня 2020 р.
за № 819/35102

Про затвердження Інструкції про порядок відбору та прийому кандидатів на навчання до закладу освіти Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України

Відповідно до статті 13 Закону України "Про вищу освіту", пункту 15 розділу II Положення про проходження військової служби (навчання) військовослужбовцями Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України, затвердженого Указом Президента України від 31 липня 2015 року № 463, та з метою врегулювання питань відбору, прийому кандидатів на навчання та підготовки здобувачів вищої освіти у закладі освіти Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України НАКАЗУЮ:

1. Затвердити Інструкцію про порядок відбору та прийому кандидатів на навчання до закладу освіти Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України, що додається.

2. Директору Департаменту кадрової роботи та управління персоналом Адміністрації Держспецзв'язку забезпечити подання цього наказу на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України в установленому порядку.

3. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Голови Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України відповідно до розподілу обов'язків.

4. Цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.

Голова Служби
полковник


В. Петров

ПОГОДЖЕНО:

Ректор Київського політехнічного
інституту ім. Ігоря Сікорського

Т.в.о. Міністра освіти і науки України

Перший заступник Міністра цифрової
трансформації України




М. Згуровський

Л. Мандзій


О. Вискуб



ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Адміністрації Державної
служби спеціального зв'язку
та захисту інформації України
06 липня 2020 року № 381


Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
27 серпня 2020 р.
за № 819/35102

ІНСТРУКЦІЯ
про порядок відбору та прийому кандидатів на навчання до закладу освіти Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України

I. Загальні положення

1. Ця Інструкція встановлює вимоги щодо відбору та прийому кандидатів на навчання до закладу освіти Держспецзв'язку (далі - ЗО Держспецзв'язку).

2. У цій Інструкції терміни вживаються у таких значеннях:

відбір - проведення заходів з визначення кандидатів на навчання до ЗО Держспецзв'язку;

кандидати - громадяни України, які виявили бажання за очною (денною) формою навчання на основі повної загальної середньої освіти або вищої освіти здобути за державним замовленням у ЗО Держспецзв'язку вищу освіту для подальшої військової служби на посадах офіцерського складу в Держспецзв'язку та відповідають установленим вимогам проходження військової служби (навчання) курсантами ЗО Держспецзв'язку;

курсант - особа, яка в установленому порядку зарахована до ЗО Держспецзв'язку за очною (денною) формою навчання і навчається з метою здобуття вищої освіти за певним ступенем, якій присвоєно військове звання рядового або сержантського і старшинського складу та з якою укладено контракт про проходження військової служби (навчання) курсантами ЗО Держспецзв'язку;

студент - особа, яка в установленому порядку зарахована до закладу вищої освіти, військовим навчальним підрозділом якого є ЗО Держспецзв'язку (далі - ЗВО), за очною (денною) формою навчання і навчається з метою здобуття вищої освіти.

Інші терміни, що використовуються у цій Інструкції, вживаються у значеннях, наведених у Законі України "Про вищу освіту".

3. Кандидатом на навчання у ЗО Держспецзв'язку може бути особа, яка має повну загальну середню або вищу освіту, віком від 17 до 30 років, у тому числі якій 17 років виповнюється у рік початку військової служби (навчання).

4. Підготовка здобувачів вищої освіти у ЗО Держспецзв'язку здійснюється за державним замовленням за очною (денною) формою навчання.

5. Адміністрація Держспецзв'язку щороку визначає загальні обсяги прийому на навчання до ЗО Держспецзв'язку за спеціальностями, перелік яких надсилається до ЗО Держспецзв'язку для організації та проведення вступної кампанії.

Обсяги державного замовлення на підготовку здобувачів вищої освіти у ЗО Держспецзв'язку на першому (бакалаврському) рівні вищої освіти визначаються щорічно ЗВО за листом-клопотанням Адміністрації Держспецзв'язку.

6. Відбір кандидатів з метою здобуття вищої освіти для потреб Держспецзв'язку здійснюється з урахуванням їх подальшого проходження військової служби на посадах осіб офіцерського складу в Держспецзв'язку.

На етапі відбору кандидатів на навчання до ЗО Держспецзв'язку, вони мають бути відібрані та вивчені Департаментом кадрової роботи та управління персоналом Адміністрації Держспецз'язку, територіальними органами Адміністрації Держспецзв'язку, територіальними підрозділами, закладами, установами Держспецзв'язку (далі - підрозділи Держспецзв'язку).

7. Організація прийому, вимоги до рівня освіти кандидатів, відбір кандидатів, порядок прийому заяв і документів для участі у конкурсному відборі та його проведення, порядок складання вступних випробувань (іспитів), зарахування тощо визначаються додатком до правил прийому до ЗВО, який щороку готується ЗО Держспецзв'язку, погоджується Адміністрацією Держспецзв'язку та затверджується вченою радою ЗВО.

Додаток до правил прийому до ЗВО розробляється відповідно до умов прийому на навчання для здобуття вищої освіти на відповідний рік, затверджених центральним органом виконавчої влади у сфері освіти і науки.

8. Підготовка здобувачів вищої освіти на першому (бакалаврському) рівні вищої освіти здійснюється у статусі студента ЗВО 1 рік, а у статусі курсанта ЗО Держспецзв'язку 3 роки.

9. Студенти, які успішно виконали навчальний план на першому курсі, пройшли обов'язковий медичний огляд та професійно-психологічний відбір, за результатами яких визнані придатними до проходження військової служби (навчання), укладають з начальником ЗО Держспецзв'язку відповідний контракт про проходження військової служби (навчання) курсантами ЗО Держспецзв'язку, складають Військову присягу на вірність Українському народові, їм присвоюються військові звання рядового або сержантського і старшинського складу і вони продовжують навчання на 2 - 4 курсах.

10. Підготовка здобувачів вищої освіти на другому (магістерському) рівні вищої освіти здійснюється у статусі курсанта.

II. Організація проведення заходів щодо відбору та прийому на навчання у ЗО Держспецзв'язку

1. Відбір та вивчення кандидатів здійснюються на добровільній основі.

2. Письмові заяви кандидатів приймають підрозділи Держспецзв'язку за місцем їх дислокації до 01 травня року вступу.

3. Строки приймання документів у кандидатів, проведення конкурсного відбору та зарахування на навчання у ЗО Держспецзв'язку щорічно визначаються додатком до правил прийому до ЗВО на відповідний рік.

4. На підставі заяви кандидата на навчання до ЗО Держспецзв'язку Департамент кадрової роботи та управління персоналом Адміністрації Держспецзв'язку та підрозділи Держспецзв'язку проводять заходи щодо вивчення кандидата, які передбачають одержання від нього необхідної інформації та документів, оцінки його моральних, ділових, особистих якостей і професійної придатності з метою визначення можливості навчання кандидата в ЗО Держспецзв'язку.

5. Кандидати, які виявили бажання навчатися в ЗО Держспецзв'язку за направленням підрозділів Держспецзв'язку, проходять медичний огляд та професійно-психологічний відбір з метою визначення придатності навчатися в ЗО Держспецзв'язку. Професійно-психологічний відбір кандидатів здійснюється до проходження медичного огляду та оформлення матеріалів вивчення кандидата.

6. Медичний огляд кандидатів до вступу проводиться у відповідних закладах охорони здоров'я Держспецзв'язку, а також Служби безпеки України, Міністерства оборони України, Міністерства внутрішніх справ України та центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров'я (далі - заклади охорони здоров'я), за угодами, укладеними Держспецзв'язку із зазначеними відповідними державними органами.

За результатами медичного огляду до підрозділів Держспецзв'язку, які направили кандидатів на медичний огляд, заклади охорони здоров'я надсилають висновки військово-лікарської комісії.

7. Професійно-психологічний відбір кандидатів до вступу проводиться відповідно до вимог Порядку здійснення психологічного забезпечення службової діяльності в Державній службі спеціального зв'язку та захисту інформації України, затвердженого наказом Адміністрації Держспецзв'язку від 02 листопада 2016 року № 683, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 25 листопада 2016 року за № 1533/29663 (із змінами).

8. За результатами вивчення кандидата у разі прийняття рішення щодо доцільності його направлення на навчання у ЗО Держспецзв'язку Департамент кадрової роботи та управління персоналом Адміністрації Держспецзв'язку та підрозділи Держспецзв'язку формують особову справу, яка надсилається до ЗО Держспецзв'язку у терміни, визначені додатком до правил прийому до ЗВО на відповідний рік.

9. Кандидати прибувають до відбіркової комісії ЗО Держспецзв'язку та надають документи, визначені додатком до правил прийому до ЗВО на відповідний рік, а також особисто подають заяву про участь у конкурсному відборі та вступних випробуваннях (іспитах) тільки в паперовій формі.

10. До участі в конкурсному відборі допускаються кандидати, які відповідно до умов прийому на навчання для здобуття вищої освіти подали сертифікати зовнішнього незалежного оцінювання (крім категорії осіб, які мають право брати участь у конкурсі за результатами вступних випробувань (іспитів) з оцінки загальноосвітнього рівня), успішно пройшли індивідуальне психологічне обстеження та оцінювання рівня фізичної підготовленості, що визначені у додатку до правил прийому до ЗВО на відповідний рік.

11. Для проведення вступних випробувань (іспитів) кандидатів, які виявили бажання навчатися в ЗО Держспецзв'язку на першому (бакалаврському) рівні вищої освіти, наказом ЗВО створюються відповідні екзаменаційні комісії, які входять до складу приймальних комісій ЗВО:

з оцінки загальноосвітнього рівня (з кожної дисципліни окремо);

з проведення індивідуального психологічного обстеження;

з оцінки рівня фізичної підготовленості.

12. Проведення індивідуального психологічного обстеження кандидатів передбачає оцінку військово-мотиваційної спрямованості, оцінку рівня нервово-психологічної стійкості та визначення професійної придатності до успішного навчання у ЗО Держспецзв'язку.

Підсумковий результат індивідуального психологічного обстеження кандидата оцінюється як "рекомендований" чи "не рекомендований".

Кандидати, які з індивідуального психологічного обстеження оцінені як "не рекомендовані", вважаються такими, що не склали вступне випробування (іспит) (не пройшли індивідуальне психологічне обстеження) та не рекомендовані до навчання і не допускаються до участі у конкурсному відборі для вступу до ЗО Держспецзв'язку.

13. Оцінювання рівня фізичної підготовленості кандидатів здійснюється за результатами практичного виконання ними трьох фізичних вправ відповідно до вимог, визначених у додатку до правил прийому до ЗВО на відповідний рік.

Кандидати, які не виконали фізичні вправи, визначені у додатку до правил прийому до ЗВО на відповідний рік, а також ті, які за результатами вступного випробування (іспиту) з фізичної підготовленості отримали оцінку "незадовільно", вважаються такими, що не склали вступне випробування (іспит) з фізичної підготовленості та не рекомендовані до навчання і не допускаються до участі у конкурсному відборі для вступу до ЗО Держспецзв'язку.

14. Кандидати, які без поважних причин не з'явилися на вступні випробування (іспити) у визначений розкладом вступних випробувань час або знання яких було оцінено балами нижче мінімального рівня, встановленого додатком до правил прийому до ЗВО на відповідний рік, а також ті, які забрали документи після дати закінчення прийому документів, до участі в наступних вступних випробуваннях (іспитах) та до конкурсного відбору не допускаються.

У разі наявності поважних причин, підтверджених документально, кандидати допускаються до зазначених заходів за рішенням екзаменаційних комісій лише в межах установлених строків їх проведення.

15. Кандидати не допускаються до конкурсного відбору у разі виявлення під час відбору, вивчення, прийому на навчання фактів:

відмови від встановлених обмежень, які діють у Держспецзв'язку, та інших обмежень, передбачених законодавством у сфері запобігання корупції;

відмови взяти на себе зобов'язання щодо збереження державної таємниці, яка буде йому довірена, або відсутності згоди на передбачені законодавством обмеження прав у зв'язку з допуском та доступом до державної таємниці;

непогашеної або незнятої судимості за вчинення злочину, крім випадків визнання особи реабілітованою;

накладення протягом останнього року адміністративного стягнення за вчинення корупційного правопорушення;

повідомлення недостовірних відомостей;

ненадання інформації про працюючих у Держспецзв'язку близьких йому осіб;

оформлення кандидатом документів для постійного проживання за кордоном;

наявності (за результатами проходження військово-лікарської комісії, медичного огляду та професійно-психологічного відбору) у кандидата захворювань або протипоказань, які перешкоджають ефективному виконанню службових обов'язків або виконанню службових обов'язків на посадах, визначених переліком посад, що можуть бути заміщені громадянами України з числа військовослужбовців, які проходять військову службу за призовом осіб офіцерського складу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, та осіб, звільнених з військової служби, які не досягли граничного віку перебування на військовій службі і визнані військово-лікарськими комісіями непридатними до військової служби за станом здоров'я за наслідками захворювань, поранень (травм, контузій, каліцтв), одержаних під час виконання обов'язків військової служби, що призвело до встановлення їм інвалідності, часткової втрати працездатності без встановлення інвалідності (крім розумових, сенсорних, психологічних вад, розладів психіки, поведінки та інших захворювань);

професійної непридатності, обумовленої фаховими навичками чи освітнім рівнем;

звільнення кандидата з попереднього місця військової служби / служби через службову невідповідність або систематичне невиконання умов контракту.

Якщо під час навчання такі факти встановлено щодо здобувачів вищої освіти, які навчаються на першому курсі ЗО Держспецзв'язку у статусі студента ЗВО, вони підлягають відрахуванню із ЗВО з підстав, визначених частиною першою статті 46 Закону України "Про вищу освіту".

16. З метою проведення конкурсного відбору осіб, які вступають на навчання до ЗО Держспецзв'язку на основі повної загальної середньої освіти для здобуття ступеня бакалавра, обчислюється конкурсний бал. Порядок обчислення конкурсного бала визначається в додатку до правил прийому до ЗВО на відповідний рік.

17. Кандидати, які успішно пройшли конкурсний відбір і склали вступні випробування (іспити), зараховуються на навчання до ЗО Держспецзв'язку на перший курс і навчаються у статусі студента ЗВО.

Наказ про зарахування на навчання до ЗО Держспецзв'язку для здобуття ступеня бакалавр видається ЗВО на підставі рішення приймальної комісії ЗВО відповідно до списків вступників, рекомендованих до зарахування, яке оприлюднюється на інформаційному стенді відбіркової комісії ЗО Держспецзв'язку.

18. Курсанти ЗО Держспецзв'язку, які здобули вищу освіту ступеня бакалавра, для вступу на навчання для здобуття вищої освіти ступеня магістра подають до відбіркової комісії ЗО Держспецзв'язку заяву про участь у конкурсному відборі та вступних випробуваннях (іспитах) в паперовій формі та до відділу кадрового роботи ЗО Держспецзв'язку оригінал і копію документа про здобутий освітній ступінь та додатка до нього.

19. Особи, які здобули вищу освіту ступеня бакалавра не в ЗО Держспецзв'язку, проходять відбір та вивчення відповідно до вимог пунктів 1 - 8 розділу II цієї Інструкції.

Справи таких кандидатів на навчання оформлюються та надсилаються до ЗО Держспецзв'язку в терміни, визначені додатком до правил прийому до ЗВО на відповідний рік.

20. Для проведення вступних випробувань (іспитів) кандидатів, які виявили бажання навчатися в ЗО Держспецзв'язку на другому (магістерському) рівні вищої освіти, наказом ЗВО створюються відповідні атестаційні комісії, які входять до складу приймальних комісій ЗВО:

з проведення фахового вступного випробування;

з проведення вступного іспиту з іноземної мови.

21. Оцінювання вступних випробувань (іспитів) здійснюється відповідно до вимог, визначених у додатку до правил прийому до ЗВО на відповідний рік.

Наказ про зарахування на навчання до ЗО Держспецзв'язку для здобуття ступеня магістр видається ЗВО на підставі рішення приймальної комісії ЗВО відповідно до списків вступників, рекомендованих до зарахування, яке оприлюднюється на інформаційному стенді відбіркової комісії ЗО Держспецзв'язку.

22. Персональні дані осіб, які вступають на навчання до ЗО Держспецзв'язку за державним замовленням, до Єдиної державної електронної бази з питань освіти не вносяться.

Директор Департаменту
кадрової роботи та управління
персоналом
Адміністрації Держспецзв'язку
полковник





Ю. Печенюк



вгору