15:52 11.09.2020

Зеленський у розмові з головою ОБСЄ висловив сподівання на збереження режиму тиші на Донбасі і жаль через відсутність руху назустріч іншої сторони

2 хв читати
Зеленський у розмові з головою ОБСЄ висловив сподівання на збереження режиму тиші на Донбасі і жаль через відсутність руху назустріч іншої сторони

Президент України Володимир Зеленський у розмові з нинішнім головою ОБСЄ, прем'єр-міністром Албанії Еді Рамою висловив сподівання на збереження режиму припинення вогню на Донбасі і жаль через відсутність руху назустріч із протилежного боку.

"Дякую Еді Рама за розуміння, скільки зусиль і мужності вартує українському народу дорога до миру. Ми також шкодуємо через відсутність взаємного руху протилежної сторони в цьому напрямку. Вдячні ОБСЄ за підтримку. Сподіваємося на дотримання режиму тиші на Донбасі", - написав він у своєму Twitter у п'ятницю.

У свою чергу прес-служба Офісу президента повідомила, що співрозмовники обговорили безпекову ситуацію на Донбасі та важливі аспекти переговорного процесу в рамках нормандського формату.

Зеленський відзначив порушення домовленостей з боку незаконних збройних формувань, зокрема обстріл ними українських позицій 6 та 10 вересня.

"Учора, буквально під час моєї телефонної розмови з канцлером Ангелою Меркель, бойовики відкрили вогонь по українських позиціях поблизу н. п. Шуми, по ділянці, де мала відбутися зустріч представників СЦКК та ОБСЄ. І різниця між цими пострілами та попередніми полягала в тому, що ці були прицільними. Ми не хочемо нової ескалації. Адже 6 вересня в результаті провокації НЗФ ми вже зазнали втрат - загинув один військовий ЗСУ, один був поранений", - наголосив Зеленский.

Зі свого боку нинішній голова ОБСЄ підтримав зусилля української сторони, спрямовані на досягнення миру в регіоні, і запевнив у готовності албанського головування сприяти відновленню миру. Також він наголосив, що шкодує через відсутність взаємного руху протилежної сторони в цьому напрямі.

"У цьому контексті співрозмовники відзначили важливість забезпечення повного, безперешкодного доступу Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ на всю непідконтрольну територію. Оскільки мандат СММ ОБСЄ не обмежується лише Донбасом, Володимир Зеленський наголосив на очікуваннях України, що моніторингова місія приділятиме належну увагу також ситуації в окупованій Автономній Республіці Крим та м. Севастополі", - йдеться в повідомленні.

Крім того, на завершення розмови Рама запросив Зеленського відвідати Албанію.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Верхня палата парламенту Швейцарії відхилила план допомоги Україні на CHF5 млрд через "боргове гальмо"

Порошенко: Верховна Рада несе відповідальність за якість кадрової політики, досить мовчки натискати кнопки

Майже половина українців бачить погіршення в ситуації з демократією та економікою в країні за п'ять років каденції Зеленського - КМІС

Угорщина може позбутися права вето під час голосування в Євросоюзі - DW

Дозвіл Україні бити по території РФ може бути розширений і це залежатиме від ситуації на полі бою – Білий дім

Голова "Нафтогазу" Чернишов може повернутися в уряд - депутат Железняк

Україна визнає і Ізраїль, і Палестину - Зеленський

Туреччина підтримала надання Україні зброї, але виключила участь НАТО у війні

Китай підтвердив відмову брати участь у Глобальному саміті миру і заявив, що буде "продовжувати на власний розсуд просувати мирні переговори"

Санкції країн G7 і ЄС проти РФ і КНДР за постачання зброї були скоординованими

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА