Доступність посилання

ТОП новини

Радіо Свобода Daily: на справжнього власника «112 Україна» вказує новий менеджмент телеканалу


На початку червня на офіційному сайті телеканалу з’явилося повідомлення: у «112 Україна» – новий генеральний продюсер – 30-річний Артем Марчевський
На початку червня на офіційному сайті телеканалу з’явилося повідомлення: у «112 Україна» – новий генеральний продюсер – 30-річний Артем Марчевський

Хто купив телеканал «112 Україна»?

Канал «112 Україна» з 20 серпня в односторонньому порядку розірвав співпрацю з Радіо Свобода. Про це представники телеканалу повідомили в офіційному листі американську Раду директорів мовлення (BBG), що відповідає за розповсюдження програм.

(Канал «112 Україна» з 2017 року транслював щотижневу телевізійну програму Радіо Свобода «Донбас.Реалії», у співпраці виходили щотижневі проекти «Воєнний щоденник» і «Завтра»).

Журналісти програми «Схеми» вирішили пильніше придивитись до власників та менеджменту телеканалу і знайшли зв’язок із Віктором Медведчуком.

Згадки про Медведчука в позитивному руслі почастішали влітку 2018-го. На медійному ринку заговорили про те, що лідер проросійського руху «Український вибір» придбав цей телеканал. Сам він це заперечує. За документами канал переписали на громадянина Німеччини Едуарда Катца, його ж представили аудиторії каналу як нового власника.

Втім, розслідування журналістів «Схем» показало, що Едуард Катц мешкає у віддаленому селі в німецькій глибинці, де разом з дружиною заробляє на життя перепродажем уживаних автомобілів. Натомість на справжнього власника вказує новий менеджмент, який прийшов на канал цього літа і має тісні зв’язки з політсилою Віктора Медведчука. На початку червня на офіційному сайті телеканалу з’явилося повідомлення: у «112 Україна» – новий генеральний продюсер – 30-річний Артем Марчевський

Напад на Харківську міськраду

Загиблий патрульний і поранений охоронець у вкрай важкому, майже критичному стані. Такі наслідки стрілянини, що влаштував у ніч на 20 серпня у Харківській міській раді невідомий. Під час спроби втечі його самого було смертельно поранено. Документів при ньому не було. Поліція зараз намагається встановити його особу.

Попередньо встановлено, що нападник був п’яний – у його крові виявлено понад 2 проміле алкоголю. Він був озброєний двома стартовими пістолетами, що були перероблені під бойові з можливістю використання глушника. Патрони, якими він користувався, були зроблені кустарним способом. Більше про обставини і версії за лінком.

Смертельний трафік

Й до подій на фронті. Попри оголошене перемир’я і загальний спад інтенсивності боїв, порівняно з початком збройного конфлікту на сході України, навіть зараз в зоні бойових дій бійці продовжують збирати докази російського вторгнення. Щось вдається побачити тільки завдяки безпілотникам, інші зразки сучасного російського озброєння потрапляють в руки українських військових під час боїв. Які ж плоди російського військпрому бойовики, за їхнім твердженням, знаходять в родючих донбаських шахтах у 2018 році? Про це – в матеріалі журналістів проекту Радіо Свобода «Донбас.Реалії».

Нащадки сімох

У серпні 1968 року на Красну площу в Москві вийшли кілька людей, протестуючи проти вторгнення радянських військ до Чехословаччини. Їх було семеро – Костянтин Бабицький, Наталія Горбаневська, Лариса Богораз, Вадим Делоне, Володимир Дремлюга, Павло Литвинов і Віктор Файнберг. Вони розгорнули плакати біля Лобного місця з написами «За нашу і вашу свободу», «Ганьба окупантам!», «Руки геть від ЧССР». Акція тривала близько п'яти хвилин, поки демонстрантів не затримали. Журналістка Російської редакції Радіо Свобода зустрілася з трьома нащадками «сімох сміливих», щоб дізнатися, як вони живуть, як вплинули ті події на долі їхніх родин і що вони думають про сучасну Росію.

Плакат «За вашу і нашу свободу», вивішений 25 серпня 1968 року на Красній площі у Москві
Плакат «За вашу і нашу свободу», вивішений 25 серпня 1968 року на Красній площі у Москві

Найбільше в історії США розслідування сексуального насильства в церкві

Папа Римський Франциск засудив сексуальні зловживання з боку священиків Римо-католицької церкви і публічно покаявся. Відповідний лист до вірян, написаний сімома мовами, він оприлюднив 20 серпня. Понтифік попросив пробачення за злочини, визнавши, що біль жертв «довго ігнорували, приховували чи замовчували».

Раніше цього місяця генеральний прокурор американського штату Пенсильванія звинуватив римо-католицьких священиків штату в сексуальному насильстві над більш ніж тисячею дітей за останні 70 років. Влада заявляє, що церква змушувала жертв мовчати, використовуючи «віру як зброю», і приховувала злочини священиків. «Це було сексуальне насильство – в тому числі зґвалтування, вчинені дорослими чоловіками-священиками над дітьми», – сказав Шапіро. Всього в розслідуванні згадується 301 священик. Дехто з них уже помер. Лише двоє можуть потрапити під судове переслідування.

Вірте, довіряйте, але й перевіряйте!

Ваше Радіо Свобода Daily

Радіо Свобода Daily – читайте все в одному мейлі! Усі важливі новини та ексклюзиви нашого сайту в одному листі. Надсилаємо щодня (окрім неділі) о 7-й ранку якраз до Вашого сніданку. Підписатись на розсилку можна тут.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG