31 жовтня 2018, 08:40

Епідемія туберкульозу і сучасні виклики для лікарів первинної ланки

Ми вже не раз говорили про амбулаторну модель лікування туберкульозу, де центральну роль відіграватиме лікар первинної ланки. Оскільки Україна стає на шляху до втілення такої системи лікування, варто декілька слів сказати про складнощі та виклики, які стоять перед лікарями первинної ланки у діагностиці та лікуванні туберкульозу.

Інформування населення та скринінг

Первинна ланка медичної допомоги може і повинна стати ключовим гравцем у боротьбі з епідемію туберкульозу в Україні. Ефективний контроль за сухотами потребує кропіткої роботи по трьом основним фронтам:

- Рання діагностика активних форм туберкульозу.

- Виявлення прихованої форми хвороби та контроль за групами населення, де загроза розповсюдження інфекції досить висока.

- БЦЖ-вакцинація згідно із запланованим календарем.

Лікарям первинної ланки варто знати, що підвищений ризик виникнення туберкульозу існує не тільки у осіб, що перебувають у місцях позбавлення волі, безхатченків, наркозалежних та мігрантів з країн, де туберкульоз є поширеною хворобою. Під особливим наглядом також мають бути пацієнти, хворі на цукровий діабет, хронічні патології нирок та ревматологічні захворювання, адже у таких хворих ризик розвитку хвороби вищий, ніж у здорових людей.

Як показує досвід Великобританії, Канади та інших розвинених держав, де туберкульоз давно контролюється первинною ланкою медичної допомоги, лікарі первинки, як правило, недооцінюють темпи розповсюдження сухоти на ділянках, де вони працюють. Існує проблема пізньої діагностики, яка виникає як з вини самого пацієнта (який не звертається вчасно до лікаря), так і лікаря. Таким чином потреба в якісному інформуванні населення та самих лікарів первинки не перестає бути актуальною, а особливо для нашої країни, яка тільки збирається втілити в життя амбулаторну модель лікування туберкульозу.

Прихована форма туберкульозу

Одна з проблем, з якою стикаються лікарі первинки – своєчасна діагностика прихованих форм туберкульозу. Прихований (або латентний) туберкульоз – це стан стійкої імунної відповіді на мікобактерії туберкульозу, що колись потрапили в організм. За даними ВОЗ, більше третини населення інфіковані мікобактеріями, але у більшості осіб відсутні симптоми хвороби, що, безумовно, ускладнює діагностику. Варто зазначити, що такі особи не є заразними, але у них підвищений ризик переходу хвороби у активну форму.

Існують спеціальні рекомендації ВОЗ із діагностики латентного туберкульозу, які розроблені для лікарів первинної ланки. Важливо, аби кожен лікар первинної ланки знав, які діагностичні процедури дозволять йому виявити приховану інфекцію у пацієнта.

Важливо: туберкульоз та ВІЛ

Згідно із статистичних даних, ВІЛ-інфіковані у 20-37 разів частіше хворіють туберкульозом у порівнянні з ВІЛ-негативними особами. Лікарі первинки мають пам'ятати про цей факт та вміти розпізнавати нетипові прояви туберкульозу серед цієї категорії населення.

До 2017 року в Україні зростала захворюваність на коінфекцію ВІЛ із туберкульозом приблизно на 3%. Основна причина цього – низький рівень виявлення ВІЛ та відсутність необхідної кількості препаратів для антиретровірусної терапії. Але сьогодні ця проблема вирішена, і кожна ВІЛ-інфікована людина може безоплатно отримати необхідні ліки для лікування ВІЛ-інфекції. Ефективна програма з лікування ВІЛ-інфекції – ще один вагомий аспект у боротьбі з епідемією туберкульозу в Україні.

ГО "Інфекційний контроль в Україні" за підтримки БО "100 відсотків життя"

Тиждень імунізації-2024 в Україні: нові досягнення та виклики

Тиждень імунізації – 2024 став гарним прикладом, що демонструє відданість України збереженню здоров'я громад навіть у цей складний час. Коли країна протистоїть як зовнішнім, так і внутрішнім викликам, роль просвітницької роботи в громадах стає ще більш важливою...

Шлях України до ЄС: Чому важливі показники вакцинації?

В останньому звіті Єврокомісії, який аналізує виконання Україною умов для вступу в ЄС, одним із ключових зауважень у сфері охорони здоров'я було відзначено, що рівень охоплення щепленнями в Україні значно нижчий за глобальні рекомендації ВООЗ...

Медичній реформі в Україні 5 років

5 років тому, 19 жовтня в Україні розпочалася медична реформа. Ключові успіхи в охороні здоров'я, яких наша країна досягла за цей час, свідчать про ефективність і прогрес медичної реформи, не дивлячись на виклики сьогодення...

Сильний громадянський рух – спроможна держава.

30 червня у Києві відбувся форум "Бачення України: реформування та відновлення соціально-гуманітарної сфери у перспективі 2030 року" на якому було представлено візійний документ "Бачення України 2030: соціально-гуманітарна сфера" Представлений документ – показник того, що громадськість, незалежні експерти може не лише критикувати, але й запропонувати конструктивне, експертне бачення розвитку України, зокрема в сфері охорони здоров'я...

Стратегія розвитку імунопрофілактики 2030: Україна – приклад для світу за рівнем вакцинації

Пандемія COVID-19 стала яскравим нагадуванням, як інфекційні хвороби здатні змінювати життя людей у всьому світі, і що вакцинація – це шанс повернутися до нормального життя...

Допоможемо мешканцям Херсонщини!

Вночі 6 червня окупанти підірвали греблю Каховської ГЕС на Херсонщині. З перших годин лиха українці з різних куточків країни та світу допомагають мешканцям затоплених регіонів – надають прихисток, збирають кошти та надсилають гуманітарну допомогу для тих, хто її потребує...