07:13 18.12.2018

Генасамблея ООН закликала звільнити українських військовополонених моряків і припинити анексію Криму

2 хв читати
Генасамблея ООН закликала звільнити українських військовополонених моряків і припинити анексію Криму

Генеральна Асамблея ООН висловлює свою стурбованість у зв'язку з триваючими діями Росії поблизу Чорного і Азовського морів, включаючи їх мілітаризацію, закликає припинити анексію Криму і вивести свої збройні сили, а також звільнити полонених у Керченській протоці українських моряків.

Згідно з результатами голосування, Генасамблея ООН підтримала резолюцію "Проблема мілітаризації АР Крим та міста Севастополь, України, а також районів Чорного та Азовського морів" (A / 73 / L.47), ініційовану українською делегацією.

"За" українську резолюцію проголосували 66 держав, "проти" проголосували 19, утримались 72 делегата.

Зокрема, в даній резолюції Генасамблея ООН закликає Російську Федерацію беззастережно і невідкладно звільнити судна "Бердянськ", "Нікополь", "Яни Капу" та їхні екіпажі і обладнання, закликає також проявляти максимальну стриманість з метою негайної деескалації ситуації.

У документі висловлюється серйозна стурбованість з приводу прогресуючої мілітаризації Криму Росією, а також - заклопотаність повідомленнями про триваючу дестабілізацію обстановки в Криму внаслідок поставок РФ систем озброєнь, включаючи літаки і ракети, здатні нести ядерну зброю, направлення нею військового персоналу на територію України, і настійно закликається Російська Федерація до припинення такої діяльності.

Генасамблея також засуджує будівництво і відкриття моста через Керченську протоку, що сприяє подальшій мілітаризації Криму, і засуджує зростаючу військову присутність Російської Федерації в районах Чорного і Азовського морів, в тому числі в Керченській протоці, і обмеження там міжнародного судноплавства.

Резолюція закликає Російську Федерацію утримуватися від перешкоджання законному здійсненню навігаційних прав і свобод в Чорному і Азовському морях і в Керченській протоці.

Вказується, що, зокрема, анексія Криму РФ суперечить зобов'язанням, узятим у відповідності до Будапештського меморандуму, в якому, зокрема, було підтверджено зобов'язання поважати незалежність і суверенітет та існуючі кордони України.

Дипломати звертають увагу на проведення в Криму численних військових навчань російських збройних сил, що може підірвати регіональну безпеку і тягне за собою значні довгострокові негативні екологічні наслідки в регіоні, і закликають Росію вивести свої збройні сили з Криму і негайно припинити тимчасову окупацію території України.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Нетаньягу заявив, що намір Іспанії, Ірландії та Норвегії визнати Палестину надихне ворогів Ізраїлю

Бельгія, яка головує в Євросоюзі, має намір до кінця червня розпочати переговори про вступ Молдови та України до ЄС

Ізраїль відкликає своїх послів із Норвегії та Ірландії для термінових консультацій через рішення визнати Палестину державою

Геращенко має намір звернутися до Мецоли у зв'язку з проявом сексизму з боку спікера Ради

Участь Індії в Саміті миру може спонукати Китай також узяти в ньому участь - нардеп

Президент Румунії візьме участь у Саміті миру у Швейцарії - Зеленський

У ЄС погодили план із використання доходів від заморожених активів РФ для допомоги Україні

Німеччина може підтримати американський план допомоги Україні на $50 млрд - ЗМІ

Автор законопроєкту про демографічні податки його відкликає - нардеп Железняк

Структури ЄС прагнуть розпочати 25 червня переговори про вступ України до союзу - ЗМІ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА