RU
 

Іран висловив протест Польщі через "антиіранський" захід

Українська служба DW,  14 січня 2019, 08:18
0
164
Іран висловив протест Польщі через  антиіранський  захід
Фото: АР
Міністр закордонних справ Ірану Мохаммад Джавад Заріф

Міністерство закордонних справ Ірану погрожує Польщі дипломатичними наслідками у разі проведення у країні за ініціативою Сполучених Штатів конференції щодо впливу Ірану на Близькому Сході.

Іран висловив протест Польщі у зв'язку з рішенням провести в цій країні міжнародну конференцію з безпеки, спрямовану проти Ісламської республіки. Про це у неділю, 13 січня, повідомив речник міністерства закордонних справ Ірану Бахрам Гасемі.

За його словами, тимчасовий повірений у справах Польщі в Тегерані був викликаний в МЗС Ірану, де йому був висловлений "протест проти так званої антиіранської конференції з питань миру і безпеки". Представнику Польщі було заявлено, що "це ворожий акт Сполучених Штатів проти Ірану, і очікується, що Польща утримається від проведення цієї конференції".

В іранському МЗС додали, що якщо Польща не зробить цього, то ісламська республіка застосує проти неї певні дипломатичні кроки, повідомила агенція IRNA. Ця конференція є "цирковою подію і виявленням політичного відчаю", - заявив міністр закордонних справ Ірану Мохаммад Джавад Заріф, цитує агенція dpa.

Секретар Ради національної безпеки Ірану Алі Шамхані заявив, що конференція є ознакою того, що американська антиіранська політика провалилась. "Ця політика так само як і санкції США проти Ірану зазнали невдачі, інакше американці не потребували б жодної міжнародної конференції", - заявив він, цитує іранська інформагенція ISNA.

Раніше держсекретар США Майк Помпео повідомив, що Сполучені Штати мають намір провести у Польщі міжнародний саміт, присвячений миру і стабільності на Близькому Сході і впливу Ірану на регіон. Конференція запланована на 13-14 лютого.

"Ми зберемо разом десятки країн світу. Країни зберуться, щоб сфокусувати увагу на свободі, мирі, безпеці та стабільності Близького Сходу, включаючи важливий елемент - досягнення гарантії, що Іран не здійснюватиме вплив дестабілізації в регіоні", - заявив Помпео.

Спостерігачі в Ірані вважають, що дата проведення конференції спеціально обрана США. Майже одночасно Іран святкуватиме 40-у річницю ісламської революції, яка відбулась у 1979 році. Польські оглядачі наголошують, що США обрали Польщу місцем проведення заходу, оскільки не очікують там протестів проти адміністрації Дональда Трампа.

Роухані: Іран не хоче війни, санкцій і погроз

Як повідомлялося, Вашингтон, розширивши санкції проти Ірану, вимагав від держав-союзниць припинити купувати іранську нафту та погрожував санкціями щодо компаній, що співпрацюватимуть з Іраном. На початку травня 2018 року Трамп оголосив про вихід США зі спільної угоди, укладеної 2015 року між Іраном, Сполученими Штатами, Росією, Китаєм, Великобританією, Францією і Німеччиною. Вона передбачала виконання Тегераном кроків щодо обмеження своєї ядерної програми в обмін на скасування санкцій.

Джерело: Українська служба DW


Новини від Корреспондент.net в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/korrespondentnet

ТЕГИ: СШАПольща
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Читати коментарі