17:03 04.12.2018

Бюджет України за 5 років недоотримав $70 млрд через неефективне управління - дослідження

3 хв читати

Київ. 4 грудня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - Україна через неефективне управління та недостатнє верховенство права протягом п'яти років недоотримала $70 млрд надходжень до бюджету, свідчать результати дослідження Центру економічної стратегії (ЦЕС).

"Ця сума вища за весь український зовнішній борг. Тобто проблему його обслуговування можна було б розв'язати за рахунок ліквідації лише найбільших корупційних схем... При цьому ця сума включає лише втрати у сфері державних фінансів, вона не відображає, скільки могла б заробити економіка, приватний сектор, наприклад, за рахунок появи ринку землі, поліпшення інфраструктури або усунення "дірок" чорного імпорту-експорту", - прокоментував результати дослідження виконавчий директор ЦЕС Гліб Вишлінський на прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" у вівторок.

За даними дослідження "Скільки втрачає бюджет на неефективному управлінні країною?", суттєве посилення верховенства права в Україні за п'ять років могло б дати економічний ефект у $26,6 млрд одноразових надходжень і ще $8,6 млрд додаткових надходжень щороку.

Г.Вишлінський зазначив, що найбільша сума в структурі бюджетних втрат стосується відкриття ринку землі та ухилення від сплати податків під час оплати праці. Прозорий і повноцінний ринок сільськогосподарської землі замість ринку оренди земельних ділянок відкрив би можливості для отримання додаткових $12,4 млрд до бюджету одноразово і $52 млн щороку, підрахували аналітики ЦЕС. Водночас за рахунок "тіньового" ринку праці держава недоотримує щороку $6 млрд: $2,8 млрд грн - від єдиного соціального внеску і $3,2 млрд - податку на доходи фізичних осіб.

"Щороку $6 млрд недоотримує бюджет через тіньову зайнятість. Із 16 млн офіційно зайнятого населення, 2,6 млн працевлаштованих працюють або як ФОП (хоча насправді є зайнятими), або отримують зарплату "в конвертах". Причому таку зарплату отримує кожен третій. Ще близько 23%, або 6 млн працюючого населення, працюють без оформлення", - прокоментувала заступник виконавчого директора ЦЕС Марія Репко.

Інше джерело недонадходжень до бюджету - "токсичні" борги в портфелях Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, державних банків, зокрема ПриватБанку. За словами М.Репко, через недостатнє верховенства права Україна може розраховувати на повернення лише 60 млрд грн із 332 млрд грн проблемних активів у портфелі Фонду гарантування вкладів і державних банках.

Поряд з цим управління інфраструктурою може принести додаткові $324 млн, якщо буде запроваджено плату за проїзд вантажівок автодорогами державного значення, а також $1 млрд щороку від державно-приватного партнерства. Окрім цього, $1 млрд Україна втрачає через "сірий" імпорт товарів - загалом його обсяг експерти оцінили в $4,05 млрд.

Як зазначив заступник виконавчого директора ЦЕС Дмитро Яблоновський, оцінка запропонованих до продажу 53 державних компаній зі списку "великої" приватизації за мультиплікатором країн із найкращим верховенством права і управлінням становила б $5,9 млрд, тоді як за нинішнього рівня верховенства права продаж їх може принести держбюджету $4,2 млрд.

"Тіньові" галузі, такі як видобуток бурштину, незаконна рубка лісу, гральний бізнес, за умови їх легалізації можуть дати $0,2-0,4 млрд надходжень до бюджету за найбільш консервативними прогнозами, зазначають дослідники.

"Наприклад, річний оборот грального бізнесу оцінюється в 40 млрд грн. Якщо допустити, що цей обсяг зростав разом із зростанням ВВП, то вийде, що ми недоотримуємо від 4 млрд грн до 10 млрд грн податків від грального бізнесу", - зазначила М.Репко.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Результати спільного дослідження Active Group та Experts Club щодо ставлення українців до країн Близького Сходу та Центральної Азії

У Києві презентовано оцінку громадської думки щодо діяльності українських органів влади та інститутів

Дві третини українців хочуть від держави поліпшення своєї поінформованості, майже три чверті - за військово-патріотичне виховання в садочках і школах - соцопитування

Дві третини українців підтримують довгострокове збільшення фінансування безпеки та оборони - соцопитування

Результати другого всеукраїнського рейтингу мистецьких закладів вищої освіти

Київська організація Червоного хреста звернулася до правоохоронних органів у зв'язку з порушеннями в Печерській організації після відповідного звернення на інформлінію - голова міськорганізації

Рух "Маніфест 42" звернувся до президента з пропозиціями щодо запобігання тиску правоохоронців на бізнес

Чисельність вовків в Україні різко зменшилася до 2 тисяч, необхідні законодавчі зміни для збереження популяції

Обстріли росіянами ХФТІ у 2022 р. мали на меті завдання шкоди атомному об'єкту, їх і кваліфіковано як екоцид

За три роки роботи екологічних прокуратур викрито понад сотню злочинних груп, які скоювали злочини у сфері надро- та лісокористування

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА