17:24 23.08.2018

Заарештовано п'ятого підозрюваного в замаху на Гандзюк, заявляє Аброськін

4 хв читати
Заарештовано п'ятого підозрюваного в замаху на Гандзюк, заявляє Аброськін

Перший заступник голови Національної поліції України В'ячеслав Аброськін повідомляє про обрання п'ятому підозрюваному в замаху на в. о. керуючого справами виконкому Херсонської міськради, радника мера Херсона, активістку Катерину Гандзюк Микиті Грабчуку запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

"Це молода 23-річна людина, мешканець Житомирської області, який дійсно з перших днів війни на сході став на захист держави. Дуже прикро, що цього хлопця, як і трьох інших патріотично налаштованих, використала для скоєння жахливого злочину людина, яка під час військових дій була для них командиром, якій вони повністю довіряли свої життя", - написав В.Аброськін на своїй сторінці в соцмережі Facebook у четвер.

За його словами, станом на сьогодні вже затримано п'ятьох підозрюваних, з яких четверо заарештовані, п'ятого поміщено під цілодобовий домашній арешт. "Керував цією групою 41-річний мешканець Херсонської області, колишній учасник АТО, який останнім часом займався громадською діяльністю та є засновником місцевої організації учасників АТО. Він використав свій авторитет та задіяв для скоєння злочину своїх молодших бойових побратимів, мешканців Житомирської та Хмельницької областей", - розповів В.Аброськін.

Перший заступник голови Нацполіції повідомив, що М.Грабчук під час скоєння злочину "отримав значний опік частин свого тіла".

Щодо затримання в перші дні після скоєння злочину за підозрою в його здійсненні Миколи Новикова він зазначив, що "на той час дійсно у слідства були всі підстави його підозрювати". "Але ті комплексні заходи, що були проведені поліцією, надали можливість прокурору звільнити його з-під варти", - написав В.Аброськін.

У свою чергу відділ комунікації поліції Херсонської області повідомляє, що п'ятого підозрюваного у справі про замах на чиновника Херсонської міськради заарештовано на 60 діб, не називаючи їхніх імен. "Херсонський міський суд заарештував підозрюваного на 60 діб без права внесення застави", - повідомляється на сайті Херсонської облполіції в четвер.

У поліції також нагадали, що раніше троє підозрюваних у справі вже були заарештовані на 60 діб без права внесення застави, а стосовно четвертого "застосовано цілодобовий домашній арешт із носінням електронного засобу контролю".

Як повідомлялося, 31 липня вранці в Херсоні невідомий облив концентрованою сірчаною кислотою співробітницю міськради К.Гандзюк біля її будинку. Постраждалу з опіками доправили до місцевої лікарні, але незабаром перевели до медзакладу Києва.

Спочатку кваліфікація в кримінальному провадженні була "хуліганство", потім правоохоронці перекваліфікували її в "заподіяння тяжких тілесних ушкоджень", а згодом, після підтвердження того, що К.Гандзюк облили концентрованою сірчаною кислотою, кваліфікацію було змінено на "замах на вбивство з особливою жорстокістю". Поліція надала їй охорону в лікувальному закладі, де постраждала перебуває.

3 серпня міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков заявив, що співробітники Нацполіції затримали підозрюваного в замаху на вбивство К.Гандзюк, а 6 серпня член колегії МВС України, нардеп від фракції "Народний фронт" Антон Геращенко повідомив, що підозрюваним є Микола Новиков, 1978 р. н., уродженець Херсона, раніше судимий за статтею "крадіжка" та за незаконне поводження зі зброєю, він є членом одного зі злочинних угруповань Херсонської області.

Херсонський міський суд 6 серпня обрав М.Новикову запобіжний захід у вигляді тримання під вартою терміном на два місяці.

Тим часом двоє журналістів, котрі проводили незалежне розслідування, стверджують, що затриманий і заарештований згодом Н.Новиков має алібі на момент скоєння нападу на К.Гандзюк – він перебував на морі з друзями та знайомими.

7 серпня глава Нацполіції України Сергій Князєв заявив, що, можливо, з'явиться ще один підозрюваний у цій справі. 8 серпня перший заступник голови Нацполіції В'ячеслав Аброськін повідомив, що встановлено місце, де було придбано кислоту, яку використовували під час нападу, встановлено й допитано людину, яка реалізувала кислоту, є якісне фото зображення людини, яка придбала розчин, - "це саме та людина, про яку... говорив голова Нацполіції Сергій Князєв".

7 серпня кримінальне провадження за фактом організації замаху на вбивство К.Гандзюк передано до Головного слідчого управління СБУ; про наміри передати розслідування генпрокурор Юрій Луценко повідомив іще 3 серпня. Формулювання провадження звучить так: "За фактом організації закінченого замаху на умисне вбивство з особливою жорстокістю Гандзюк К., вчиненого на замовлення співробітників правоохоронних і державних органів, за сприяння сепаратистських організацій на території півдня України, з метою дестабілізації суспільно-політичної обстановки в південному регіоні країни".

17 серпня директор департаменту комунікацій МВС України Артем Шевченко повідомив, що співробітники поліції та СБУ затримали двох чоловіків, підозрюваних в організації та співучасті в замаху на К.Гандзюк. За його словами, серед затриманих - "громадян Г., якого Нацполіція раніше оголосила в розшук як зафіксовану на відео з камер спостереження особу, котра купувала знаряддя злочину (сірчану кислоту)".

19 серпня в результаті проведення спецоперації поліцейські затримали ще трьох громадян, підозрюваних в організації та співучасті у скоєнні замаху, тож загалом у цій справі затримано п'ятьох осіб, повідомив голова Нацполіції України С.Князєв. "Наразі стосовно п'ятьох чоловіків проводиться кримінальне розслідування. Матеріали про обрання запобіжного заходу щодо затриманих буде направлено до суду", - сказав він, додавши, що більшість із затриманих брали участь в АТО.

22 серпня С.Князєв повідомив, що в участі та співучасті замаху на К.Гандзюк підозрюють шістьох осіб. Того самого дня М.Новикова звільнили з-під варти, з нього знято підозри, а глава СБУ Василь Грицак заявив, що в цій справі заарештовано п'ятьох осіб, СБУ працює над встановленням мотивів і замовників злочину.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

САП і НАБУ повідомили ексголові «Полтавапаливо» про підозру в завданні майже 13 млн грн збитків

РФ атакує південні та центральні області України кількома групами ударних БпЛА

Кількість бойових зіткнень зросла до 102, найскладніша ситуація залишається на Куп'янському та Покровському напрямках - Генштаб

Війська РФ від початку доби використали 69 УАБів і понад 360 дронів-камікадзе для ударів по Україні - Генштаб

Окупанти атакують уздовж майже всієї лінії фронту, від початку доби було 82 ворожі штурми - Генштаб

За ексзаступника керівника Офісу президента Смирнова внесли заставу в десять млн грн

Гетманцев анонсує цілодобові пости і відеоспостереження на тютюнових фабриках

Міністри оборони України та США обговорили поточну ситуацію на полі бою та відновлення бойових бригад

Богомолець: Мартиненко робив усе, щоб Україна ставала кращою

Польща не накладала обмежень на використання Україною польської зброї, українці можуть воювати, як хочуть

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА