13:52 12.02.2019

КВУ закликає Зеленського оплатити "Слугу народу 3" із виборчого фонду

2 хв читати
КВУ закликає Зеленського оплатити "Слугу народу 3" із виборчого фонду

Показ відеофільму "Слуга народу 3" під час виборчого процесу має розглядатися як передвиборна агітація на користь кандидата в президенти України Володимира Зеленського і має бути оплачений із виборчого фонду кандидата, вважають у Комітеті виборців України (КВУ).

На сторінці КВУ в соцмережі Facebook зазначається, що таке трактування відповідає ч. 1 ст. 58 закону "Про вибори президента України", яка встановлює, що передвиборна агітація - це здійснення будь-якої діяльності з метою спонукання виборців голосувати "за" або не голосувати за певного кандидата на посаду президента. При цьому однією з форм такої агітації є оприлюднення в друкованих та аудіовізуальних засобах масової інформації відеофільмів.

"КВУ вважає, що показ відеофільму "Слуга народу 3" є діяльністю, що спонукає виборців голосувати за В.Зеленського, який є виконавцем головної ролі у фільмі, а також кандидатом у президенти України. Крім того, фільм "Слуга народу 3" має політичну тематику, позитивно зображує діяльність художнього персонажа В.Зеленського, а його назва ідентична до назви політичної партії, висуванцем від якої є В.Зеленський на виборах президента. Також КВУ закликає В.Зеленського оплатити показ відеофільму "Слуга народу 3" на телеканалах, які його транслюватимуть, з виборчого фонду кандидата в президенти", - йдеться в повідомленні.

В іншому разі це буде порушенням закону "Про вибори президента України", який забороняє фінансування матеріалів передвиборної агітації поза виборчим фондом кандидата, наголошують у КВУ.

Керівник КВУ Олексій Кошель зазначив, що схожа ситуація мала місце в 2018 році в Литві, де один із місцевих політиків частково оплатив зйомки серіалу, який позитивно висвітлював його діяльність. "Головний герой серіалу був візуально схожий на політика, а також у серіалі позитивно згадувалося про його партію. Головна виборча комісія Литви визнала окремі епізоди фільму політичною рекламою з відповідними юридичними наслідками", - розповів він.

Прем'єру нового сезону серіалу "Слуга народу 3" заплановано на березень 2019 року.

Президентські вибори в Україні відбудуться 31 березня.

Еще по теме

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Нетаньягу заявив, що намір Іспанії, Ірландії та Норвегії визнати Палестину надихне ворогів Ізраїлю

Бельгія, яка головує в Євросоюзі, має намір до кінця червня розпочати переговори про вступ Молдови та України до ЄС

Ізраїль відкликає своїх послів із Норвегії та Ірландії для термінових консультацій через рішення визнати Палестину державою

Геращенко має намір звернутися до Мецоли у зв'язку з проявом сексизму з боку спікера Ради

Участь Індії в Саміті миру може спонукати Китай також узяти в ньому участь - нардеп

Президент Румунії візьме участь у Саміті миру у Швейцарії - Зеленський

У ЄС погодили план із використання доходів від заморожених активів РФ для допомоги Україні

Німеччина може підтримати американський план допомоги Україні на $50 млрд - ЗМІ

Автор законопроєкту про демографічні податки його відкликає - нардеп Железняк

Структури ЄС прагнуть розпочати 25 червня переговори про вступ України до союзу - ЗМІ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА