Доступність посилання

ТОП новини

Коронавірус і агресія Росії. Повідомлення з лінії фронту


Ілюстраційне фото. Лінія фронту на Донбасі, 2019 рік
Ілюстраційне фото. Лінія фронту на Донбасі, 2019 рік

Що робить Росія на фронті, поки у світі пандемія? 15 порушень режиму припинення вогню, міни 120 і 82 калібрів, стрілецька зброя, гранатомети. Це – доба на Донбасі станом на ранок 19 березня, інформував штаб ООС. У соціальних мережах жителі окупованої території запевняють, що все набагато гірше, а військові на правах анонімності кажуть, що російські гібридні сили активізувалися. Волонтери – спростовують. Чи приховує бойові дії штаб і чи не посилилась російська агресія під прикриттям коронавірусу?

Джерела Радіо Донбас.Реалії повідомляють, що минулої ночі у Куйбишевському районі Донецька було «гучно». Цей район примикає до лінії фронту в Опитному, Пісках та Невельському. Тим часом у штабі силової операції на Донбасі на ранок звітували про активність лише гранатометів та стрілецької зброї. Цивільні кажуть, що ситуація була дещо не така.

«В Куйбишевському районі дійсно вчора було гучно. Бухкало, як в 2015-му, чутно було, як і вистріли, так і розкотисті попадання», – на правах анонімності розповідають жителі Донецька.

«З четверга по суботу 3 дні стріляли в районі Октябрської (шахти – ред). До того ж – від нас», – каже нам ще одна людина з Донецька.

В підрозділі, який перебуває навпроти Куйбишевського району, запевняються, що обстрілів їхні військові дійсно не зазнавали, щонайменше жоден із підрозділів не доповідав про крупний калібр. Втім, додають нам, за кілька кілометрів від лінії зіткнення долинали гучні вибухи. Що це за вибухи – підрозділ так і не встановив.

Утім, в штабі ООС про бойові дії на підступах до Донецька – не повідомляють, адже ця ділянка фронту входить у зону відповідальності Оперативно-тактичного угруповання «Схід» (ОТУ «Схід» – Донецький напрямок Операції об'єднаних сил).

Бійці підрозділу ЗСУ, які тримають оборону в районі Донецького аеропорту, в один голос запевняють, що в їхній зоні відповідальності зараз немає перестрілок із важкого озброєння. Тим не менш, за їхніми словами, бойовики угруповання «ДНР» регулярно провокують обстрілами, наприклад, із мін 82 калібру.

Втім, слухачі Радіо Донбас Реалії повідомили нам, що бачили самохідну артилерійську установку «Гвоздика» в Донецьку. І що за деякий час із неї контрольовані Росією сили вели вогонь. Нам вдалося дізнатися, що дійсно на позиції ЗСУ прилітало кілька снарядів 122 міліметрів ймовірно від САУ.

Тим часом на Приазов’ї на передовій, кажуть бійці, ситуація ускладнюється. Передовсім через заходи карантину робота КПВВ «Гнутове» майже припинилася, а з 21 березня контрольовані Росією сили закривають на замок свій пропускний пункт. Відтак, бійці очікують загострення, розповідаючи про ранкову «стрілкотню» поточної доби.

На відео, яке нам надіслали, знову ж на правах анонімності, дійсно чути постріли стрілецької зброї, а також вибухи від автоматичних станкових гранатометів (АГС).

«Десь лівіше працює мінометка, регулярно. Ми її чуємо», – каже нам солдат.

Пізніше підрозділи на Приазов’ї підтвердили нам, що бойові дії активізувалися, утім, все те, що повідомляє штаб – достовірно, в тому числі й кількість мін, які прилітають на позиції українських військових.

За даними штабу, поблизу Павлополя українські позиції обстріляли мінами 82 калібру. На спостережні позиції «прилетіло» 23 міни.

У пресцентрі Операції об’єднаних сил не змогли прокоментувати артобстріли з боку окупованого Донецька, адже, кажуть, не володіють такою інформацією. Все, що офіційно публікується від імені ООС, зазначають вони, базується на доповідях бойових підрозділів.

А що ОБСЄ?

У щоденному звіті спеціальної моніторингової місії ОБСЄ на Донбасі за 17 березня (опубліковане 18 березня), за добу було зафіксовано збільшення режимів порушення припинення вогню на Донбасі. Щодо ділянки, про яку говорили і цивільні, і військові, то камера ОБСЄ, яка розташована на шахті «Октябрська» в Куйбишевському районі (близько 9 кілометрів від центру Донецька), зафіксувала, як йдеться у звіті, спалахи дульного полум’я у період з 18:19 по 18:24. Таких спалахів зафіксовано – 5. Всього вибухів у цьому місці зафіксовано 19. Тобто щонайменше 19 снарядів розірвалися, втім, в ОБСЄ не уточнюють, з якого озброєння ці снаряди.

У зведенні штабу за добу (17 березня) інформації про бої в Пісках, Опитному чи Невельському немає. Як і у зведеннях на ранок за 18 березня.

У чому проблема?

Насправді, як пояснює військовий волонтер Андрій Римарук, є кілька варіантів, чому не потрапляють обстріли у зведення. Передовсім, каже він, це доповідь про обстріл. Ланцюжок починається із позиції, веде до штабу батальйону, далі – штаб бригади, далі черговий оперативно-тактичного угруповання і уже тоді на штаб ООС. В цьому ланцюжку може хтось помилитися. Крім того, буває, камери СММ ОБСЄ фіксують обстріли в полях, за межами бойових позицій. Це означає, що військові не бачили та й не збираються шукати, куди і з чого прилетіло. Тому це не завжди потрапляє у звіт чи доповідь.

«Якоїсь активізації на фронті не бачу. Звичайна бойова робота, як і щоденно. Щодо зведень штабу, скажу відверто, що бачу й знаю, що тут відбувається (на фронті – ред.) і запевняю, все що в зведеннях – правда», – зазначає Андрій Римарук. Він також додає, що нині в ОРДЛО достатньо проблем із хворими, які потрапляють у лікарню. Як підозрює волонтер, вони інфіковані COVID-19.

Поки в усій Україні точиться війна із коронавірусом, у східних її частинах ситуація ускладнюється боями, які, за словами військових, провокують російські сили на Донбасі. Військові також висловлюють упевненість, що їм вдасться протистояти будь-яким викликам.

Війна на Донбасі триває від 2014 року після російської окупації Криму. Україна і Захід звинувачують Росію у збройній підтримці бойовиків. Кремль відкидає ці звинувачення і заявляє, що на Донбасі можуть перебувати хіба що російські «добровольці».

За даними ООН, від березня 2014-го до 31 жовтня 2019 року внаслідок збройного конфлікту на Донбасі загинули 13 000 – 13 200 людей.

XS
SM
MD
LG