17:40 24.12.2018

Полозов: ще двоє українських моряків - членів екіпажу "Яни Капу" – заявили слідчим, що є військовополоненими

3 хв читати

Члени команди захисту українських військовополонених моряків, адвокати Айдер Азаматов, Оксана Железняк, Тетяна Окушко у понеділок відвідали утримуваних у СІЗО Москви (РФ) членів екіпажу рейдового буксира ВМС України "Яни-Капу" Юрія Будзила і Андрія Шевченка, дізналися про їх самопочуття, забезпечення, а також попередили про психологічну обробку оперативниками ФСБ, повідомляє адвокат Микола Полозов.

"Під час слідчих дій Юрій Будзило заявив слідчому під протокол, що є військовополоненим. Від надання інших свідчень відмовився", - написав М.Полозов у своїй сторінці у соцмережі Фейсбук у понеділок вдень.

Він також повідомив, що до початку слідчих дій А.Азаматову надали можливість поспілкуватися з Ю.Будзилом: "почувається Юрій добре, настрій хороший. Повідомив, що речі і продукти, які йому передали волонтери, дійшли. Поки що потреби ні в чому немає".

"Адвокат Азаматов попередив Будзила про спроби розробки оперативниками ФСБ українських моряків з метою чинити тиск і змусити визнати провину, а також про факти залучення ними інших ув'язнених для цих цілей", - додав М.Полозов.

Захисник також поінформував, що адвокати команди захисту військовополонених українських моряків О.Железняк і Т.Окушко зустрілися з моряком А.Шевченком, і їм також надали можливість поспілкуватися зі своїм підзахисним наодинці перед початком слідчих дій.

"Андрій Шевченко в хорошому настрої, скарг на здоров'я не висловлював. Список предметів і продуктів, необхідних йому, вже передали волонтери. На його рахунку в СІЗО є кошти ", - написав адвокат.

М.Полозов зазначив, що окремо адвокати попередили А.Шевченка про психологічну обробку оперативниками ФСБ українських моряків, а також про потенційну небезпеку "внутрішньокамерної розробки" коли оперативники використовують інших ув'язнених для надання психологічного тиску з метою отримання необхідного результату, зокрема визнання провини.

"Під час слідчих дій Андрій Шевченко заявив, що є військовополоненим і відмовився від надання інших свідчень", - додав він.

Російські прикордонники 25 листопада із застосуванням зброї затримали в районі Керченської протоки український буксир "Яни Капу" і малі броньовані артилерійські катери "Бердянськ" і "Нікополь", які прямували з Одеси до Маріуполя. Їх відконвоювали в Керч.

ФСБ порушила кримінальну справу і пред'явила 24 українським морякам звинувачення в "незаконному перетині кордону, скоєному групою осіб за попередньою змовою або організованою групою, або із застосуванням насильства чи з погрозою його застосування" (ч. 3 ст. 322 КК РФ).

За рішенням судів Сімферополя і Керчі всі 24 моряки були заарештовані до 25 січня 2019 року. У ніч на 30 листопада 21 військового перевезли з Криму в московський слідчий ізолятор "Лефортово", ще трьох, поранених - у лікарню СІЗО "Матроська тиша".

Серед заарештованих: Р.Мокряк, Д.Гриценко, командири буксира "Яни Капу" Олег Мельничук, бронекатери "Нікополь" Богдан Небилиця, дивізіону суден забезпечення військово-морської бази "Південь" ВМС України Володимир Лісовий; співробітник СБУ Андрій Драч; члени екіпажів Юрій Без'язичний, В'ячеслав Зінченко, Євген Семидоцький і Андрій Шевченко, Андрій Оприско, Сергій Цибізов, Юрій Будзило, Володимир Терещенко, Віктор Беспальченко, Володимир Варимез, Михайло Власюк, Богдан Головаш, Сергій Чуліб, Владислав Костишин, Сергій Попов.

Поранень внаслідок інциденту в районі протоки дістали співробітник СБУ Василь Сорока, а також члени екіпажів Андрій Артеменко та Андрій Ейдер.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кількість бойових зіткнень на фронті зросла до 62, найнапруженіша ситуація на покровському напрямку

Французька спецслужба повідомила про затримання та арешт підозрюваного в підготовці теракту на Олімпіаді

Зеленський обговорив із прем'єром Швеції розвиток оборонного співробітництва, Саміт миру та євроінтеграцію

Через обстріл у Дробишевому загинула одна людина, троє поранені - Донецька ОВА

Зеленський пропонує розпочати підготовку українських льотчиків для шведських Gripen уже зараз

У Києві відбулася церемонія прощання з генеральним директором агентства "Інтерфакс-Україна" Олександром Мартиненком

Окупанти обстріляли Херсон, пошкоджено будівлю медзакладу, постраждалих немає - обладміністрація

Країни Північної Європи вже підтримали Україну на EUR17 млрд і продовжать допомогу - прем'єри

Зеленський обговорив із прем'єрами Норвегії та Ісландії Саміт миру, співпрацю в оборонній сфері та підтримку України

Зеленський подякував президенту Фінляндії та прем'єру Данії за підтвердження участі в Глобальному саміті миру

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА