21:46 08.07.2020

Відставка глави НБУ та політика окремих посадових осіб ставлять інфляційне таргетування під загрозу - член Ради НБУ

2 хв читати

Відставка глави Національного банку України (НБУ) Якова Смолія та політика окремих посадових осіб ставлять під загрозу політику інфляційного таргетування, написав член Ради НБУ Віктор Козюк у Facebook у середу.

"Адже питання не лише у зміні керівника НБУ. (...) Дуже багатьом потрібен політичний бізнес-цикл, для чого потрібен загін реальних ставок у негативну зону. (...) Окремі посадові особи оперують цифрами бажаної інфляції, яка через пару років такої політики змете купівельну спроможність, закладе бомбу реальної ревальвації під платіжний баланс, розверне тренд доларизації", - зазначив Козюк.

Він зауважив, що чи не єдиним засобом збереження інфляційного таргетування є зобов'язання України перед Міжнародним валютним фондом (МВФ).

Козюк вважає, що далі для інфляційного таргетування можливі чотири сценарії, зокрема сценарій, при якому воно існуватиме формально, за умови, що проект Основних засад грошово-кредитної політики на 2021 рік стане додатковим приводом для інформаційної конфронтації.

"Самі принципи більше нагадуватимуть фіксацію "антикризових" забаганок, ніж реальний вимір роботи монетарного режиму в умовах виходу з коронакризи", - додав член Ради НБУ.

У другому сценарії інфляційне таргетування також формально залишиться, але його ключові риси, зокрема цілі, коридор відхилень, ключовий інструмент і операційний каркас знеціняться, додав Козюк.

За його словами, третій сценарій передбачає повторення першого, але з формальним визнанням того, що інфляційне таргетування було "помилкою української еволюції", "тимчасовим запамороченням".

Згідно з останнім сценарієм, представленим членом Ради НБУ, діючий режим існуватиме з уточненнями напрямів адаптації до кризового періоду.

При цьому він додав, що з урахуванням специфіки вітчизняної політики всі сценарії можуть містити спільні елементи.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

США планують залучити понад $62 млрд бюджетної допомоги Україні від міжнародних партнерів - заступник міністра

Нові вимоги ДБН до бомбосховищ можуть стати бар'єром для реалізації проєктів в Україні - ЄІБ

Питання перегляду тарифів на е/е для населення до порядку денного засідання Кабміну не включали

Пріоритет "Метінвесту" - залучити до роботи якомога більше колишніх військових - СЕО

Графіки відключень не застосовуватимуть до підприємств, які імпортують 80% електроенергії - Шмигаль

Завдяки сонячній генерації та виходу з ремонту двох енергоблоків АЕС, кілька днів не застосовуються планові відключення, але економити потрібно - Шмигаль

"Укрнафта" завдяки ГРП збільшила добовий дебіт однієї зі свердловин у 25 разів

Основою горизонтального вирівнювання місцевих бюджетів-2025 будуть надходження ПДФО-2024 і статистика населення на початок війни та ВПО

Відключення е/е можуть повернутися з виведенням найближчими днями чергових енергоблоків у ремонт - голова "Енергоатому"

Вимоги до затвердження керівництва українських СК зараз набагато жорсткіші, ніж у європейських країнах - думка

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА