ЩО НАМ ВАШ ПАРИЖ…

Автор: Максим Левада | 18 квітня 2019 12:50 |

«Що нам ваш Париж, приїздіть до нас у Бердичів». Суспільна реакція на заяву міністра Євгена Нищука, стала і дуже несподіваною, і цілком зрозумілою.


У себе на сторінці в Facebook пан міністр написав:

«Жахлива новина від наших друзів з Франції - горить унікальна пам‘ятка культури та історії, одна з найвідоміших історичних пам’яток французької столиці – Собор Паризької Богоматері, знаменитий Нотр-Дам (Notre Dame de Paris).

Це величезний удар для історії, культури не лише Парижу, а й усієї Європи та світу.

Робота Мінкультури – збереження для прийдешніх поколінь усіх культурних та історичних пам‘яток, мистецького надбання, яким володіє Україна.

І ми, як країна, яка втрачає спадщину на окупованих територіях як ніхто інший знає, як боляче спостерігати це наживо.

Сподіваємось, що пожежникам вдасться врятувати і не дати зникнути з культурної мапи світу надзвичайну пам‘ятку. Від себе хочу наголосити, що готові максимально швидко направити своїх кращих фахівців та реставраторів для робіт з відновлення Собору!».

Але стався справжній вибух! Соціальні мережі, сайти новин, професійне середовище, громадські активісти масово висловили обурення та протест. Інтернетом поширюються списки та приклади українських пам’яток, які потребують негайного порятунку.


Що трапилося? З одного боку, Євген Нищук, ледь не вперше відреагував так, як це передбачено у цивілізованому світі. Зробив він це швидко, вчасно та коректне. З урахуванням усіх правил та протоколу.

Але є і зворотній бік. Спробую підсумувати претензії:

– в Україні тисячі пам’яток потребують порятунку, але ігноруються державою;

– безліч пам’яток знищуються через бездіяльність державних органів;

– Мінкультури само порушує законодавство, яке має контролювати (як один з прикладів – будівництво другого етапу Меморіалу жертв Голодомору, яке здійснюється на території пам’ятки, що закон категорично забороняє;

– відсутнє державне забезпечення підготовки та атестації реставраторів, внаслідок чого реставраційні роботи часто розробляють та проводять звичайні будівельники.

– загальна пам’яткоохоронна діяльність міністерства виглядає безсистемною, себто непрофесійною та формальною.

Що в цьому скандалі є дуже важливим? Нарешті з’являється відчуття, що у суспільстві формується запит на прозору культурну політику. Люди вимагають не гасел та заяв, а конкретних програм і дій. Це дуже важливо, бо останні роки всі спроби професійної спільноти апелювати до держави були марними саме через те, що люди не вважали питання культурної спадщини важливими для себе.

І нарешті з’явилася загальна суспільна реакція. Це, зокрема, зрозуміло з того, що все більше журналістів починають звертати увагу і на окремі кричущі випадки, і на загальний стан справ. Суспільство дорослішає, а це дає надію, що на проблему збереження пам’яток почнуть звертати увагу і політики.

А закінчуючи цю історію, хочу нагадати – репутацію можна втратити лише один раз!.. Усіх з міжнародним днем пам’яток та визначних місць!

 

Схожі публікації

Коментарі (0)

 

Новини

Події

Журнал
«Музейний простір»

Актуальний номер - № 4(14) за 2014 рік

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

Рейтинг

Календар

Червень 2024

Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
       
Травень | Липень