RU
 

Рада з питань свободи слова засудила дії Портнова

Корреспондент.net,  20 листопада 2019, 15:07
0
225
Рада з питань свободи слова засудила дії Портнова
Фото: facebook.com/portnov.andrey.ukraine
Портнову нагадали, що він - політик і юрист, а не журналіст

Колишнього політика закликали не використовувати журналістське посвідчення і не наполягати на захисті його журналістських прав.

 
Рада із захисту свободи слова і прав журналістів при Президентові України висловила підтримку журналістам програми розслідувань Схем (проект Радіо Свобода) і засудив розголошення персональних даних працівників проекту колишнім заступником голови Адміністрації Януковича Андрієм Портновим. Про це в середу, 20 листопада, повідомляє Детектор Медіа.
 
 
Рада з питань свободи слова засудила тиск на журналістів і закликала Портнова не використовувати журналістське посвідчення і не наполягати на захисті його журналістських прав. Це звернення підтримали дев'ять з 15 членів Ради.
 
"Перш за все, пан Портнов є політиком та  професійним юристом і може законно захищати себе, якщо вважає, що його права порушені", - йдеться в документі.
 
Повний текст заяви Ради:
 
Рада із захисту свободи слова і прав журналістів при Президентові України висловлює свою підтримку колегам з програми журналістських розслідувань Схеми, засуджує розголошення персональних даних співробітників програми, а також тиск і погрози на їхню адресу з боку колишнього народного депутата і екс-заступник голови Адміністрації президента Андрія Портнова.
 
Оприлюднення персональних даних співробітників медіа ставить під загрозу їх життя та здоров'я, а погрози і тиск мають очевидні ознаки перешкоджання законній професійній діяльності журналістів.
 
Журналісти, особливо розслідувачі, керуються суспільним інтересом, і публічні особи повинні усвідомлювати це і поважати право працівників ЗМІ зосереджуватися на темах можливого зловживання владою в результаті їх непублічних контактів з політиками, колишніми політиками або бізнесменами.
 
Також ми закликаємо Андрія Портнова не використовувати журналістське посвідчення і не наполягати на захисті його журналістських прав. Перш за все пан Портнов є політиком і професійним юристом і може законно захищати себе, якщо вважає, що його права порушені.
 
Нагадаємо, Портнов виклав у своєму Telegram-каналі персональні дані водія знімальної групи Схем (проект Радіо Свобода) за те, що редакція готує розслідування впливу і зв'язків колишнього чиновника з новою українською владою. Серед опублікованого - захищена інформація: повні паспортні дані та домашня адреса водія, номери його авто, а також дані, що свідчать про стеження за його місцем проживання. Також Портнов закликав до стеження за журналістами. За відповідні погрози журналістам проти Портнова відкрили справу.
 
У відповідь Портнов заявив, що з кінця жовтня він є ведучим телеканалу 112 Україна, і подав заяву на журналістів Радіо Свобода про перешкоджання своїй журналістській діяльності.
 
 
 
Новини від Корреспондент.net в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/korrespondentnet
ТЕГИ: Свобода словаЖурналистыПортновРадио Свобода
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Читати коментарі