08:50 01.10.2018

США, Канада і Мексика уклали нову торговельну угоду замість НАФТА

2 хв читати
США, Канада і Мексика уклали нову торговельну угоду замість НАФТА

Представники США, Канади і Мексики домовилися про переукладання Північноамериканської угоди про вільну торгівлю (НАФТА). Про це йдеться в повідомленні на сайті канадського уряду. За кілька годин до офіційного оголошення про підсумки переговорів про це з посиланням на високопоставлене джерело також повідомив канадський телеканал CBC News.

"Сьогодні Канада, Сполучені Штати і Мексика підписали угоду про нову, модернізовану торговельну угоду в XXI столітті. Вона призведе до більш вільних ринкових відносин, більш справедливої ​​торгівлі та сталого економічного зростання в нашому регіоні", - наголошується на сайті уряду Канади. Тепер угода, як уточнили в прес-службі, також змінить свою назву. Замість НАФТА (North American Free Trade Agreement) вона називатиметься USMCA (the United States - Mexico - Canada Agreement - Угода США, Мексики і Канади).

Нова домовленість, зазначають у канадському уряді, "зміцнить середній клас, а також створить хороші, високооплачувані робочі місця і нові можливості для майже півмільярда людей, які називають Північну Америку будинком".

Умови USMCA в повідомленні на сайті уряду Канади не розголошуються. Однак, за інформацією джерела CBC News, ключовим пунктом договору є розширений доступ американських виробників на канадський молочний ринок. З іншого боку, в новій угоді, як зазначає телеканал, буде збережено ст. 19 щодо рішення торгових суперечок, проти якоъ виступали США. Деталі домовленості, за даними CBC, опублікують найближчим часом.

Трьома днями раніше президент США Дональд Трамп відмовив канадському прем'єру Джастіну Трюдо в особистій зустрічі на полях Генасамблеї ООН в Нью-Йорку. Відмову він пояснив "поганими переговорами" з Канадою з НАФТА.

Перегляд НАФТА був однією з передвиборних обіцянок Трампа. Він стверджував, що створення зони вільної торгівлі призвело до втрати робочих місць сотен тисяч американців, і краще її зовсім скасувати, ніж залишати в нинішньому вигляді. Обговорювалося питання двох окремих угод з кожною країною замість загальної НАФТА, особливо після введення американською стороною мит на ввезення сталі та алюмінію. Спірними питаннями для Вашингтона і Мехіко були мита на автомобілі, що збираються в Мексиці, а також контроль за нелегальною міграцією в США. В кінці серпня Трамп заявив, що з Мехіко вдалося досягти якихось домовленостей, проте їхньої суті не розкрив.

Договір про НАФТА підписаний США, Канадою і Мексикою в 1994 році.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Райффайзен Банк почав видавати кредити малому бізнесу на СЕС та електрокари

АМПУ завершує переговори щодо відновлення поромної переправи Азербайджан-Україна

ЄБРР підтримуватиме Україну до кінця війни в межах EUR1,5 млрд на рік

"Укрнафта" запустила високодебітну свердловину на Заході України

Майбутній скринінг українського законодавства - привід показати конкурентоспроможність українського агросектору, вважає торгпред України

Держбюджет отримав від туристичної галузі в першому кварталі 616 млн грн

"Метінвест" у рамках "Сталевої мрії" представив проєкт відновлення мікрорайону в Бахмуті

Війна знищила близько 30% потенціалу українського агросектору, 20% сільгоспземель - під окупацією - Мінагрополітики

Дефіцит електроенергії зберігається більшу частину доби понеділка - "Укренерго"

Гендиректор Федерації роботодавців: На кожному нашому підприємстві - близько 10% мобілізованих співробітників

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА