13:51 23.05.2020

Україна закликає країни-учасниці Договору про відкрите небо докласти всіх зусиль для вирішення ситуації, що склалася навколо виходу США з договору – МЗС

2 хв читати
Україна закликає країни-учасниці Договору про відкрите небо докласти всіх зусиль для вирішення ситуації, що склалася навколо виходу США з договору – МЗС

Міністерство закордонних справ України взяло до уваги повідомлення Державного департаменту США про намір США вийти з Договору з відкритого неба (ДВН) і зазначає, що Україна зацікавлена в збереженні договору, однак тільки за умови добровільного його виконання всіма учасниками.

"Режим "відкритого неба" сприяв імплементації Резолюції ГА ООН "Проблема мілітаризації АР Крим та м. Севастополь (Україна), а також частин Чорного і Азовського морів". Зокрема, проведення спостережного польоту США за участю багатонаціональної команди іноземних інспекторів уздовж північного узбережжя АР Крим сприяло нормалізації поведінки РФ у цих водах", - наголошується в коментарі, оприлюдненому прес-службою МЗС України.

Водночас у Міністерстві наголошують, що починаючи з 2015 року роль та ефективність ДВН у цілому поступово знижується через неможливість здійснювати міжнародний повітряний моніторинг за військовою активністю РФ у найбільш критичних для безпеки України районах – над тимчасово окупованою територією АР Крим і м. Севастополь, Донецької та Луганської областей внаслідок їх окупації Росією та заборони польотів над ними, як і над ділянками території РФ, прилеглими до державного кордону України.

"Водночас, заради збереження верифікаційного режиму "відкритого неба", Україна закликає всіх держав-учасниць докласти максимальних зусиль для пошуків виходу з ситуації, що склалася", – заявляють в МЗС України.

Як повідомлялося, 21 травня президент США Дональд Трамп заявив, що прийняв рішення про вихід з Договору з відкритого неба через невиконання Росією прийнятих в рамках договору зобов'язань. Очікується, що США вийдуть із договіру через шість місяців.

Договір з відкритого неба (The Treaty on Open Skies) уклали 24 березня 1992 року в Гельсінкі представники 23 держав-членів Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ). Росія ратифікувала договір 26 травня 2001 року, зараз його учасниками є 34 держави. Вони можуть здійснювати обльоти територій одне одного з метою контролю військової діяльності.

Договір є безстроковим. Будь-яка держава-учасниця має право вийти з нього. Держава-учасниця, що має намір вийти з договору, повідомляє про своє рішення не пізніше, ніж за шість місяців до дати свого передбачуваного виходу. Депозитарії (Канада й Угорщина) негайно інформують всіх інших держав-учасниць про таке повідомлення.

У разі якщо будь-яка держава-учасниця повідомляє про рішення вийти з договору, депозитарії не раніше ніж через 30 днів і не пізніше ніж через 60 днів після отримання ними такого повідомлення скликають конференцію держав-учасниць з метою розгляду наслідків.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

САП і НАБУ повідомили ексголові «Полтавапаливо» про підозру в завданні майже 13 млн грн збитків

РФ атакує південні та центральні області України кількома групами ударних БпЛА

Кількість бойових зіткнень зросла до 102, найскладніша ситуація залишається на Куп'янському та Покровському напрямках - Генштаб

Війська РФ від початку доби використали 69 УАБів і понад 360 дронів-камікадзе для ударів по Україні - Генштаб

Окупанти атакують уздовж майже всієї лінії фронту, від початку доби було 82 ворожі штурми - Генштаб

За ексзаступника керівника Офісу президента Смирнова внесли заставу в десять млн грн

Гетманцев анонсує цілодобові пости і відеоспостереження на тютюнових фабриках

Міністри оборони України та США обговорили поточну ситуацію на полі бою та відновлення бойових бригад

Богомолець: Мартиненко робив усе, щоб Україна ставала кращою

Польща не накладала обмежень на використання Україною польської зброї, українці можуть воювати, як хочуть

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА