Міжбанк: на поведінку курсу вплинуть великі гравці — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міжбанк: на поведінку курсу вплинуть великі гравці

Валюта
1972
Четвер знову не дасть розслабитися ні клієнтам, ні банкам, ні Нацбанку. Основний ефект останнього аукціону Мінфіну з розміщення ОВДП (продано паперів на суму 4,384 млрд гривень) – вже “відіграв” своє вчора на міжбанку.
Нерезиденти продали необхідну для купівлі облігацій валюту і тепер почнуть працювати по них на вторинному ринку і поступово концентрувати гривню до наступного аукціону (відбудеться 17 грудня).
Тому сьогодні на поведінку курсу під час торгів будуть впливати в основному місцеві великі гравці. Це з одного боку дещо знизить статистику торгів (за нашими розрахунками до $180- 210 млн і здійсненні до 410-460 угод), а з іншого – може трохи зіпсувати картину сильного зміцнення гривні останніх трьох тижнів.
Річ у тім, що при звуженні обсягу ринку і залежності його від дій великих покупців і продавців – у експортерів з’являється шанс “поборотися” за курс і постаратися підняти свої ціни продажу валюти. Вони спільно зі спекулянтами постараються це зробити.
Але сьогодні є ще один фактор, що опосередковано суттєво впливає на курс – день прийняття рішення Нацбанком щодо облікової ставки. За прогнозами “Мінфіну” чиновники її знизять на 0,5-1% річних, а оскільки до неї “прив’язані” прибутковості по ОВДП – зниження облікової ставки потенційно знизить згодом і прибутковість облігацій.
Нерезиденти постараються підкупити на вторинному ринку ще паперів за старою (вищою прибутковістю) і це може додати “несподіваних” вкидань валюти на ринок з боку тих іноземців, хто купить папери на вторинному ринку. І ось ці виходи з продажами валюти нерезидентів – вносять елемент інтриги щодо курсу протягом дня і можуть знову істотно збивати котирування.
Викуповувати таку валюту, як завжди, буде НБУ. І його цінники знову будуть головним орієнтиром по курсу для всіх учасників міжбанку.
Тож сьогодні ситуація на торгах може швидко змінюватися і може підносити сюрпризи в ті моменти, коли, здавалося б, ринок уже мав бути стабільним і передбачуваним.
Готівковий ринок, як і раніше, залишається союзником для гривні, але про всяк випадок розширив спред по долару і євро. По долару до 20 копійок (на ранок в середньому в обмінниках фінкомпаній – 23,30/23,50), а по євро до 25 копійок (25,85/26,10).
Ми очікуємо на 12 грудня коридор по долару в межах 23,50-23,70 гривень з періодичною зміною тренду по курсу протягом дня в міру виходу на ринок великих гравців і Нацбанку.
Курс долара на Міжбанку – графік:
Середні курси валют на Міжбанку після відкриття ринку:
долар США – 23,54 / 23,57
євро – 26,11 / 26,14
російський рубль – 0,3703 / 0,3710
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас