12:35 17.12.2018

Новинський вимагає від Порошенка оприлюднити текст його угоди зі Вселенським патріархатом

2 хв читати

Голова парламентської фракції "Опозиційний блок" Вадим Новинський вимагає від президента України Петра Порошенка оприлюднити текст угоди про співпрацю і взаємодію між Україною та Вселенським патріархатом.

"Звертаюся до президента негайно розсекретити текст його угоди з патріархом Варфоломієм. Прошу вважати це депутатським запитом до Адміністрації президента", - заявив В.Новинський на погоджувальній раді керівників фракцій і груп у понеділок у Києві.

Як повідомлялося, 3 листопада президент України П.Порошенко і Вселенський патріарх Варфоломій за підсумками зустрічі в Стамбулі підписали угоду про співпрацю і взаємодію між Києвом та Константинопольським патріархатом щодо створення помісної православної церкви в Україні.

"Угода, яку ми сьогодні підписали, завершує цей процес... створює всі умови для того, щоб процес надання, точніше підготовки, до Собору, процес надання томосу було проведено абсолютно в чіткій відповідності до канонів православної церкви", - сказав П.Порошенко журналістам після зустрічі з Варфоломієм у Стамбулі.

Патріарх Варфоломій назвав історичним моментом підписання угоди про співпрацю між Вселенським патріархатом та Україною.

Як повідомили агентству "Інтерфакс-Україна" в прес-службі Адміністрації президента, підписана П.Порошенком та патріархом Варфоломієм угода передбачає співпрацю щодо створення незалежної православної церкви в Україні.

Згідно з документом, Вселенський патріарх надає томос, визнаючи незалежність Української церкви, і вручає його обраному на Соборі предстоятелю. Українська держава, згідно з Конституцією та законам, сприяє цим процесам.

Також, згідно з угодою, буде зареєстровано місію Вселенського патріархату в Києві - фактично посольство, яке представлятиме Вселенську патріархію в Києві та сприятиме зв'язкам незалежної Української церкви зі Вселенським православ'ям.

Отже, це і є ставропігія (представництво), відкриття якої передбачене тим же рішенням Синоду Вселенського патріархату, яким підтверджено надання автокефалії Православній церкві в Україні та знято заборону з глави Української православної церкви Київського патріархату Філарета, предстоятеля УАПЦ митрополита Київського і всієї України Макарія та їхніх послідовників.

За інформацією прес-служби, згадані рішення - це черговий крок до отримання томосу, його надання прямо зазначено в угоді.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Вибори до Європарламенту показали, що російській пропаганді треба жорстко протидіяти - Юрчишин

Віталій Кличко привітав Європейську народну партію, частиною якої є партія УДАР, з перемогою на виборах до Європарламенту

Кондратюк: Сподіваюся, Європарламент продовжить підтримувати Україну

Збільшення представників праворадикальних сил у Європарламенті є великим викликом для України - Климпуш-Цинцадзе

Макрон розпустив парламент Франції

Зеленський: Важливо, щоб лідери з великим політичним впливом допомагали залучати до Саміту миру інших лідерів, які все ще балансують між Україною та Росією

Київ пропонує європейські варіанти змін до розподілу повноважень між державною та місцевою владами - заступник мера

Більшість українців продовжує довіряти Зеленському як чинному президенту - КМІС

Глобальний саміт миру може мати продовження в парламентському вимірі - Стефанчук

Половина опитаних українців вважають, що Зеленський не виконав більшість передвиборчих обіцянок, половина з них звинувачує в цьому його оточення - КМІС

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА