Доступність посилання

ТОП новини

Мери проти коронавірусу: як Кличко, Філатов, Кернес, Труханов і Садовий воюють з COVID-19


Мер Києва Віталій Кличко закликає мешканців столиці «не шастати без нагальної потреби»
Мер Києва Віталій Кличко закликає мешканців столиці «не шастати без нагальної потреби»

Емоційні звернення мерів італійських муніципалітетів з елементами лайки набирають тисячі переглядів у соцмережах. Багато хто захоплений їхньою реакцією, хтось навіть почав розмірковувати над тим, хто з українських очільників міст настільки експресивно і зрозуміло може пояснити людям, чому під час карантину варто сидіти вдома.

Тож Радіо Свобода вирішило дослідити, як працюють мери українських обласних центів і як комунікують зі своїми громадянами в умовах поширення коронавірусу.

Якщо узагальнити всі послання очільників центральних українських міст, можна отримати наступне: «жарти закінчились» і «це – війна», бо «ліків від коронавірусу немає». Тож «досить шастати» і «ризикувати». Усі «мають бути здорові»!

Після таких роз'яснень дехто зізнається, що «відчуває себе вихователем дитячого садочку».

Дотримуватись карантину українців просять не лише мери, але й інші представники місцевої влади. Наприклад, заступник мера Києва та секретар Київради Володимир Прокопів записав емоційне відео

«От в мене питання до тієї молоді, яка зібралась класно затусити і посмажити шашлики: От ви йо**уті? які нах*й тусовки?» –​ ​звернувся у ньому Прокопів.

Схоже, на таке його надихнули ось ці мери італійських муніципалітетів:

Щоправда, на відміну від них, Володимир Прокопів згодом вибачився за своє емоційне звернення.

«Мабуть, потрібно принести свої вибачення тим людям, хто отримав певний дискомфорт від саме такого звернення. Вирішив, якщо це допоможе, потрібно саме такою мовою доносити важливі речі. І я готовий це робити», –​ зазначив він.

Загалом одним із тих, хто першим почав підіймати на місцевому рівні тему коронавірусу і протидії йому, став мер Дніпра Борис Філатов.

Ще 27 лютого він заявляв, що «якщо коронавірус, який породив масову істерію, з'явиться у нашому місті, то лікувати хворих буде нічим».

Нині він постійно звітує у фейсбуці та ютубі про забезпечення лікарень і роботу міста в умовах карантину, а ще розповідає про покарання для порушників (при чому, не тільки тих, які на вулицях).

«Хочете тихо клеїти шпалери? Будь ласка, клейте. Але якщо ви хочете голосно стукати, інструмент ми у вас конфіскуємо», –​ наголосив Філатов у одному зі звернень.

Найбільш резонансною його заявою, пов'язаною з коронавірусом, стала історія з могилами.

Ось як він пояснив цю ініціативу місцевої влади: «Так, ми справді готуємося до найгіршого. На території міського кладовища викопано вже 600 могил під можливе поховання померлих від коронавірусу. Сподіваюсь, це достатньо переконливий аргумент для тих, хто вважає коронавірус змовою фармацевтичних компаній».

Тим часом мера Львова Андрія Садового коронавірус частково перетворив на журналіста і він вже встиг записати майже годинне інтерв'ю з ексочільницею МОЗ Уляною Супрун.

У ньому Садовий, до речі, розповів і про те, як в умовах карантину живе його родина: «Жінка, діти –​ ​всі на карантині. До речі, дотримуючись усіх правил карантину, сьогодні висаджують бульбу, тому що невідомо, як воно буде, треба мати все своє».

За період карантину Садовий, серед іншого, встиг скасувати премії місцевим чиновникам на користь збільшення зарплат медиків і працівників критичних об'єктів:

А ще проінспектувати одну з лабораторій, де львів'янам роблять тести на коронавірус.

Інспекції до місцевих медустанов за цей час влаштовували ціла низка мерів інших обласних центрів. Зокрема, очільник Одеси Геннадій Труханов, який хотів «впевнитись, що медзаклади укомплектовані усім необхідним».

А ще він ходив до монастиря, де зазначав, що «впевнений у тому, що ми разом покажемо приклад християнської дисципліни через дотримання карантинних заходів».

Окрім того, Труханов порівняв боротьбу з коронавірусом з боротьбою проти нацистів під час Другої світової війни.

«Життя не раз випробовувало нас на міцність, як і зараз, коли у всьому світі лютує епідемія коронавірусу. Але, як показує досвід, ми завжди з честю проходили ці випробування, незалежно від того, з яким ворогом ми боролись. Мужність, згуртованість, завжди допомагали нам отримувати перемогу, як і 10 квітня 1944 року», зазначив Труханов у привітанні одеситів з днем звільнення міста від нацистів.

Не лише до єдності, але і до розважливості закликає тим часом мер Хмельницького Олександр Симчишин.

«Один за всіх, всі за одного, і тільки так. І якщо хоча б хтось буде нерозважливий, буде ігнорувати усі карантинні заходи, ми цю війну з вами не виграємо», – із такими словами звернувся він до хмельничан.

Тим часом у Харкові боротьба з коронавірусом розпочалася з боротьби мера Геннадія Кернеса з центральною владою, коли він спершу відмовився перекривати метро і закривати садочки та школи, але після погроз від президента таки зробив це.

Окрім того, Кернес запам'ятався під час карантину скандальною заявою про те, що «в Італії працює і метро, в Італії працюють і трамваї. І все в Італії працює. Тільки там ніхто не їздить, здається, там одні трупики».

На відміну від багатьох інших мерів, Кернес комунікує з громадянами не лише через фейсбук, але і в телеграм-каналі.

А от мер Києва Віталій Кличко веде власний блог у ютубі, де публікує не лише щоденні онлайн-брифінги, в яких, зокрема, закликає «не йти туди, де можуть оштрафувати», але і сам випробовує себе у ролі стрімера.

Водночас дехто з мерів не лише розповідає, але і на власному прикладі показує, як треба берегти себе. Як, наприклад, мер Сум Олександр Лисенко

«Кожен (ще раз хочу сказати) повинен подумати про себе, про свої руки, які треба обробляти. Я ж вам уже казав: носіть з собою якісь невеличкі дезінфектори в невеличкому слоїку. Обробляйте сьогодні взуття, і обличчя можна обробляти. Руки обов'язково», –​ так в одному з відео він звернувся до сумчан.

12 березня в Україні розпочався карантин через загрозу епідемії коронавірусної інфекції та щоб не допустити її поширення. Він мав тривати до 3 квітня, однак згодом уряд продовжив його ще на три тижні – до 24 квітня.

Із 6 квітня в Україні Кабінет міністрів запровадив жорсткіші правила карантину: у громадських місцях не можна перебувати без маски чи респіратора на обличчі, ходити групами більше ніж по двоє та відвідувати парки, сквери або ж прибережні зони.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG