07:34 30.01.2019

США виробили першу нову ядерну боєголовку малої потужності для оснащення ракет на стратегічних підводних човнах

2 хв читати
США виробили першу нову ядерну боєголовку малої потужності для оснащення ракет на стратегічних підводних човнах

У рамках нової ядерної стратегії Сполучених Штатів на підприємстві Pantax штату Техас почалося виробництво нових ядерних боєголовок малої потужності W76-2 для оснащення ними міжконтинентальних балістичних ракет на стратегічних атомних підводних човнах, повідомляє Національне управління з ядерної безпеки США.

Перша партія нових боєголовок надійде до ВМС США у вересні поточного року. При цьому кількість боєголовок не розкривається, йдеться в повідомленні.

"Управління працює над тим, щоб оснастити ВМС необхідною для оперативних можливостей початковою кількістю боєголовок W76-2 до кінця 2019 фінансового року (закінчується 30 вересня - ІФ)", - повідомили у відомстві.

Новими боєголовками потужністю 5-6 кілотонн, що становить третину від потужності, скинутої на Хіросіму американської бомби, буде переоснащено тільки частину міжконтинентальних балістичних ракет Trident II (D5), які знаходяться на озброєнні підводних човнів атомного ракетного базування (ПЛАРБ) класу "Огайо" ВМС США.

За словами представників ВМС, проведення пов'язаних з цим ядерних випробувань не буде потрібно, оскільки нова ядерна зброя створюється на основі термоядерної боєголовки W76, яка вироблялась у 70-80-ті роки минулого століття. Потужність цієї боєголовки становить 100 кілотонн. Наразі нею оснащені всі балістичні ракети Trident II (D5).

Пентагон також має намір створити малопотужні ядерні боєголовки для крилатих ракет морського базування, які встановлюватимуть на ударних підводних човнах і надводних кораблях.

Раніше Пентагон аргументував необхідність розгортання ядерної зброї малої потужності (тактичної) тим, що вона дозволить "ефективніше стримувати Росію" і не дозволить їй "використовувати свій потенціал тактичної ядерної зброї".

Адміністрація президента Дональда Трампа вважає, що зброя малої потужності зробить повномасштабну ядерну війну менш вірогідною, надавши США більш гнучкий засіб стримування. На думку Вашингтона, це дозволить запобігти застосуванню супротивником, зокрема, Росією, тактичної зброї в надії, що США не підуть на використання своєї потужної стратегічної ядерної зброї у відповідь на обмежену ядерну атаку.

Як зазначається в американській ядерній стратегії, прийнятій в 2018 році, наявність малопотужної ядерної зброї "дозволить гарантувати, що потенційні супротивники не зможуть скористатися своєю перевагою при обмеженій ядерній ескалації, зробивши застосування ядерної зброї менш імовірним".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА