Доступність посилання

ТОП новини

Україна відкрита до коронавірусу як ніколи – Валерій Івасюк


Фото з офіційного сайту Всесвітньої організації охорони здоров’я
Фото з офіційного сайту Всесвітньої організації охорони здоров’я

Сьогодні (вівторок, 18 лютого) до китайської провінції Хубей відбуде літак для евакуації українців. Про це повідомили напередодні у Міністерстві охорони здоров’я України. Із району поширення коронавірусу евакуюють 49 громадян України, а також 25 іноземців. Їх розмістять на двох об'єктах, але де саме – МОЗ не повідомляє. Озвучена причина: уникнення «панічних настроїв у суспільстві». Це буде не карантин, а ізоляція мінімум на 14 днів. Чиновники медичної галузі переконують: Україна робить усе можливе, щоб зустріти коронавірус, якщо він дійде до неї. Натомість деякі експерти стверджують, що готовність незадовільна. Мовляв, Україна відкрита до будь-яких інфекцій, які розвиваються до масштабів епідемії. Від СНІДу, гепатитів B і С до кору, туберкульозу й того ж коронавірусу.

Українці у китайській провінції Хубей, які чекають на повернення додому, критикують українську владу за непослідовність кроків щодо евакуації. Зокрема, Ірина Чуйко, яка вивчає маркетинг в Уханському технологічному університеті, розповіла у фейсбук про перебіг «повернення»:

«Усі на валізах. В Україні у всіх новинах передають, що людей евакуюють з Уханя і їх чекають удома. А вранці 11 лютого нам повідомляють, що ... літак, спеціальний рейс із Києва за нами не прилетить. І ось тут стало гірко. До цього ми в чатах трохи посміювалися над росіянами, яких забрали на військових літаках без туалету з відром за шторкою... Але за ними хоча б літак прилетів. А за нами – немає. Чи не прилетить чарівник у блакитному вертольоті... Можна нарікати на економіку, її занепад. Але, пардон – Вануату евакуювали своїх людей. А також Папуа-Нова Гвінея, Бангладеш і ще низка країн з менш розвиненою економікою, не порівнюваною з «Європейською» державою», – пише Ірина Чуйко.

«Усі на валізах»

Повернення українців додому з провінції Хубей, де триває епідемія коронавірусу, відклали на один день. Воно відбудеться у четвер, 20 лютого, а не днем раніше, як заявляла раніше міністр охорони здоров'я України Зоряна Скалецька в ефірі «1+1».

Зоряна Скалецька
Зоряна Скалецька

Напередодні заступник міністра охорони здоров’я Віктор Ляшко уточнив: за українцями літак відбуде у вівторок, а повернеться на територію України саме у четвер.

«Сплановано всі заходи, сьогодні на урядовому оперативному штабі затверджений алгоритм прийому, супроводу і поселення українців в обсерваторі, а також відпрацьовано й виділено кошти з резервного фонду бюджету для утримання евакуйованих осіб впродовж щонайменше 14 днів в ізоляції і без контакту із оточенням на території України», – зазначив Віктор Ляшко.

Загалом Україна збирається евакуювати з району поширення коронавірусу в Китаї 74 особи, серед них 25 іноземців (тобто, власне громадян України на борту літака буде 49 людей).

Міністерство охорони здоров’я визначило два об'єкти для розміщення евакуйованих. Але Ляшко відмовився назвати ці об’єкти, мотивуючи відмову бажанням МОЗу уникнути «панічних настроїв у суспільстві».

«Визначені два заклади, назву я не можу озвучити»

«Усі вони (евакуйовані – ред.) будуть проходити обсервацію, без огляду на те, якій країні ми надали допомогу в евакуації їхніх громадян. Стосовно закладів (для обсервації та лікування – ред.), то є визначені два заклади, назву я не можу озвучити, але у них ведеться підготовка. Один основний, один резервний на випадок, якщо щось станеться під час евакуації», – розповів заступник міністра охорони здоров’я України. Обсервація (лат. оbservatio – «спостереження»): комплекс заходів з метою локалізації та ліквідації вогнища інфекційного захворювання.

Віктор Ляшко уточнив: заходи з боку МОЗ є не карантином, а ізоляцією щонайменше на 14 днів. Адже карантин запроваджують в разі виявлення випадків захворювання. А з Китаю повертатимуть лише тих, хто на момент евакуації є здоровим. До речі, салон літака поділять на блоки, щоб виключити можливість передання інфекції між пасажирами. Виділять і окреме приміщення для ізоляції тих, у кого можуть виявитися симптоми під час перельоту.

«Ми зараз говоримо про обсерватор: це здорові люди, які тимчасово ізолюються, бо вони повертаються із зони, в якій є карантин. Усі без симптомів і підтверджено, що вони здорові», – наголосив чиновник.

«Ми зараз говоримо про обсерватор»

Усі охочі евакуюватися мають підписати згоду на утримання в ізоляторі. Це, підкреслив заступник міністра, дозволяє закон України про захист населення від інфекційних хвороб, а також міжнародне законодавство.

Загалом, як запевнив Радіо Свобода голова парламентського комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування, член фракції партії «Слуга народу» Михайло Радуцький, Україна повністю готова вжити заходів, якщо коронавірус почне поширюватися в ній.

«Є небезпека. Ніхто не каже, що на це не треба звертати увагу. Але я не робив би з цього чуму 21 століття. Це перше. Друге. Вперше за багато часів, коли є така загроза світова, бо ВООЗ оголосила надзвичайний стан, але потім вони пояснили, для чого вони оголосили надзвичайний стан. Україна сьогодні нічого не робить, не вигадує від себе. Сьогодні все, що планує штаб при кабміні, МОЗ, РНБО – все воно йде стовідсотково за настановами ВООЗ. Україна повністю розробила план заходів на випадок, якщо (не дай, Боже!) до нас цей вірус прийде», – стверджував Михайло Радуцький.

Він також зазначив Радіо Свобода, що в Україні зарезервовано 5 тисяч ліжок «першого резерву» на випадок виявлення коронавірусу.

«Я не хочу зараз називати, де саме. Бо там завтра місцева громада скаже: «а що це ви нам всіх цих заражених везете сюди?» У нас є другий резерв, третій. Ми маємо перевірений запас необхідних матеріалів, якщо (не дай, Боже!) у нас епідемія, що ми маємо у держрезерві і так далі. У нас є чіткі інструкції й чіткий план, що мають робити прикордонники, що мають робити митники, що мають робити екіпажі, які летять в Україну чи з України, що мають робити наземні служби аеропортів, де є міжнародні рейси», – сказав Радуцький.

«Ми маємо перевірений запас необхідних матеріалів»

Зі свого боку, народний депутат Верховної Ради 1 скликання, ексзаступник міністра охорони здоров’я України Валерій Івасюк констатував у коментарі Радіо Свобода, що Україна за нинішнього стану медичної галузі справді готова зустріти китайський коронавірус – готова його прийняти «в обійми». Такий висновок він робить на підставі того, як в Україні триває боротьба проти всіх інфекційних захворювань – від кору до сухот.

Валерій Івасюк
Валерій Івасюк

«Україна як ніколи відкрита своїми «дверима» до будь-яких інфекції, до будь-яких хвороб, що можуть розвинутися до масштабів епідемії. Наприклад – туберкульоз. Україна посідає перше місце в Європі, якщо не у світі, за темпами розвитку стійкого, тобто, резистентного до ліків туберкульозу. Особливо серед молоді й дітей. Не краща ситуація стосовно поширення СНІДу і гепатитів B та С», – перелічує Івасюк.

До президентства Володимира Зеленського, і ще раніше – до етапу, коли урядом керував Володимир Гройсман, в Україні використовували найкращі світові тест-системи обстеження крові, зауважує Івасюк. Ці системи навіть купували в України деякі держави, наприклад, Ізраїль, стверджує ексзаступник міністра охорони здоров’я. А зараз, на його думку, становище погіршилося. Ці тест-системи давали високий, майже стовідсотково правильний результат обстеження донорської крові на СНІД й гепатити B і С.

«От вам – ще один приклад. А це – так само інфекція. Так Україна «готова» і до коронавірусу», – вважає Валерій Івасюк.

Щодо коронавірусу він переконує: за попередніх урядів України зруйнований санітарно-епідемічний контроль в Україні та вся система. Тобто, все те, що стосується інфекційних захворювань, зокрема особливо небезпечних, все це зараз безконтрольне в Україні. Це виявилося зокрема під час епідемії кору, яка забрала в Україні десятки, якщо не сотні життів.

Ще красномовний приклад, яким Івасюк характеризує нинішнє становище. В Україні понад століття і ще з часів колишнього СРСР існує Інститут епідеміології та інфекційних хвороб імені Громашевського. Зараз цей заклад ледь жевріє, вважає Івасюк. Хоча міг би допомогти і у протидії коронавірусу.

«Свого часу цей інститут був найпотужнішим в Європі науковим, практичним, профілактичним закладом. Спочатку Микола Азаров (експрем’єр України – ред.) «забрав» у нього клініку, стаціонар. А за наступних урядів Інститут Громашевського продовжував занепадати. А цей заклад до речі мав свою потужну базу для створення вакцин. Якби ця база була і розвивалася, вони були б готові терміново налагодити виробництво вакцини проти того ж коронавірусу. Таким чином продовжується те, що почав Азаров, потім успішно робив Яценюк (Арсеній Яценюк, теж експрем’єр України – ред.), потім успішно робив Гройсман, а тепер успішно робить Зеленський», – стверджує Івасюк.

«А цей заклад до речі мав свою потужну базу для створення вакцин»

Натомість, як розповів УНН науковий директор молекулярно-генетичної лабораторії, науковий співробітник Інституту геронтології НАМН Олександр Коляда, в Україні розробили та випробували тест-системи власного виробництва для виявлення нового коронавірусу з Китаю. І цих систем вистачить на 500 осіб.

«Наразі (тест-системи - ред.) вже готові... У нас є 10 тест-систем на 50 визначень, тобто на 500 осіб, нашої розробки», – повідомив Олександр Коляда.

За його словами, тести «пройшли всі ті ж випробування, які проходять усі інші тести подібного ґатунку». Зараз системи перебувають в лабораторії, яка готова надати розробку зацікавленим сторонам. Вартість тест-систем – 5 тисяч гривень на 50 осіб. Це у 4-5 разів дешевше, ніж імпортні, стверджує Олександр Коляда.

«Вартість тест-систем – 5 тисяч гривень на 50 осіб»

Наразі в Україні не зафіксували жодного випадку зараження новим вірусом. Виявлені випадки, про які раніше повідомляли ЗМІ, були звичайним грипом.

УСІ НАЗВАНІ В ЦЬОМУ МАТЕРІАЛІ ОСОБИ ТЕЖ МАЮТЬ ПРАВО ВИСЛОВИТИСЯ НА РАДІО СВОБОДА

  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG