У 2020 році українці витратили по 3 тисячі гривень на погашення держборгу - Рахункова палата — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У 2020 році українці витратили по 3 тисячі гривень на погашення держборгу - Рахункова палата

Казна та Політика
508
Керівник Рахункової палати Валерій Пацкан заявив, що додаткових витрат із державного бюджету на збільшення заробітних плат для помічників народних депутатів у грудні не було. 
Про це він розповів в інтерв’ю ТСН.ua.
“Я хочу навести дві цифри. Кожна сьома гривня доходів держбюджету йде на обслуговування боргу. Кожен українець за обслуговування держборгу сплатив по 3 тис. грн. Іншими словами, кожен із нас, ви, я, решта українців у 2020 році витратили по 3 тисячі грн на обслуговування держборгу”, – сказав Пацкан. 
Попри те, що всі країни живуть у борг, боргову політику можна збалансовувати, роблячи запозичення надовше, з меншими відсотками.
“А якщо говорити про запозичення на внутрішньому ринку, вони є короткими, і за набагато більші відсотки”, – додав він.
Очільник Рахункової палати наголосив, що найбільша проблема держбюджету України - це запозичення, які становлять його третину.
“У держбюджеті на 2020 рік на погашення держборгу спочатку було передбачено 346 млрд грн. А за фактом, станом на 1 грудня вже витрачено 357,4 млрд грн. І ця сума до кінця року зросте.
Із позитиву – загальний обсяг доходів до держбюджету за січень-листопад дійсно зріс. Перевиконання плану — на 3,3 млрд грн. Менше оптимізму щодо видатків. У січні-листопаді видатки на 101 млрд грн менші від плану. Недовиконання плану — це Державна митна служба.
Але хочу нагадати, що у квітні показники бюджету були скориговані. Доходи, наприклад, були зменшені на 116 млрд грн. Тому зараз мушу констатувати, що останні місяці відбувалося перевиконання доходів Державною податковою службою. А найбільші прогалини дійсно в Державній митній службі”, – сказав Пацкан.
Читайте важливі новини та поради, які стануть в пригоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr 🤫
За матеріалами:
ТСН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас