Артем Зайцев: Закон "Про валюту". Що він змінює для банків і українців? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Артем Зайцев: Закон "Про валюту". Що він змінює для банків і українців?

Валюта
2714
У цій колонці ми постараємося розповісти про основні зміни, що принесе Закон «Про валюту» вже з лютого 2019 року.
Головною метою Закону України «Про валюту» є вільне проведення валютних операцій, розробка нової бази нормативних актів в розрізі валютного регулювання, основними принципами яких буде простота.
Наразі в Україні діє понад 50 підзаконних актів, кожен з яких регулює лише окремі аспекти операцій з валютою. Це, як правило, призводить до різних трактувань норм і положень, а в разі їх перетину знайти точну необхідну інформацію практично неможливо, що, в свою чергу, істотно ускладнює роботу уповноважених банків зі своїми клієнтами.
Саме тому як банки, так і клієнти, розглядають набуття чинності Закону України «Про валюту» як правильний і позитивний крок у бік лібералізації і спрощення операцій з валютою.
Нова база нормативно-правових актів (НПА) складатиметься з основних НПА, що визначають:
● структуру валютного ринку і правила торгівлі іноземною валютою;
● порядок розрахунків, операцій купівлі та переказів іноземної валюти на території України та за кордон;
● транскордонне переміщення готівкової національної та іноземної валюти, банківських металів, а також цінних паперів у документарній формі;
● перелік запроваджених заходів захисту та порядок їх застосування (антикризові постанови, що мають тимчасовий характер);
● повідомну систему збирання інформації про валютні операції;
● порядок дотримання граничних строків розрахунків, встановлених НБУ.
Зміни стосуватимуться насамперед граничних строків розрахунків за експортно-імпортними операціями.
Так, граничний термін буде збільшений до 365 днів замість 180. Це суттєво полегшить роботу бізнесу, адже про недотримання граничних строків розрахунків юридичних осіб уповноважені банки зобов’язані повідомляти органи ДФС, що спричиняє численні перевірки і штрафи для бізнесу. Аж до санкцій у вигляді заборони на здійснення валютних операцій.
Також будуть скасовані індивідуальні ліцензії на здійснення юридичними особами інвестицій за кордон та розміщення коштів за кордоном. Замінено системою е-лімітів, аналогічною чинній щодо фізичних осіб до 50 тис. доларів США. І скасовано валютний нагляд за операціями на суму, що не перевищує еквівалент 150 000,00 гривень.
Враховуючи вищевикладене, Закон «Про валюту» – величезний крок до лібералізації валютного регулювання з боку держави. Крок до скасування відверто застарілих і таких, що втратили свою актуальність нормативно-правових актів і правил. Це позитивно вплине на сферу бізнесу. Полегшить роботу як підприємствам, так і уповноваженим банкам.
Однак не варто забувати, що банки, як і раніше, залишаються суб’єктом фінансового моніторингу. Вони зобов’язані розглядати операції клієнтів згідно із ЗУ «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення», а також «Положення про порядок здійснення банками аналізу та перевірки документів (інформації) про фінансові операції та їх учасників».
Відповідно, банки, як і раніше, запитуватимуть у клієнтів додаткові документи/інформацію при здійсненні клієнтами операцій з іноземною валютою, які можуть мати ознаки здійснення ризикової фінансової операції.
Артем Зайцев, начальник управління валютного контролю Банку «ГЛОБУС»
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас