08:41 31.10.2018

Президент США вшанував пам'ять жертв стрілянини в Піттсбурзі

4 хв читати

Президент США Дональд Трамп і перша леді Меланія Трамп відвідали синагогу в Піттсбурзі, де в кінці минулого тижня сталася стрілянина, яка забрала життя 11 людей.

Д.Трамп запалив 11 свічок у пам'ять про кожну жертву. Потім перша пара країни виконала традиційний траурний єврейський ритуал - президент поклав камені на імпровізовані меморіальні зірки, встановлені зовні будівлі, а перша леді - білі квіти.

Під час візиту президента супроводжував посол Ізраїлю в США Рон Дермер, дочка президента Іванка Трамп, її чоловік Джаред Кушнер, радники Білого дому, а також міністр фінансів Стівен Мнучін.

Після відвідин синагоги Д.Трамп і його сім'я вирушили до лікарні, де президент зустрівся з чотирма поліцейськими, пораненими під час стрілянини в синагозі.

Президент США здійснив поїздку в Піттсбург, незважаючи на заперечення деяких державних чиновників і єврейських лідерів, які попросили його відкласти візит, який став предметом суперечок на тлі національних дебатів про збройне насильство, антисемітизм і політичну ненависть.

Але, як повідомляється, президент побоювався критики за те, що занадто довго чекав, щоб відвідати місто.

Як відзначають американські ЗМІ, поїздка Д. Трампа в Піттсбург була сповнена нагадувань про те, що його тут не чекають.

Місцеві чиновники не зустрічали президента в аеропорту, як це буває зазвичай.

Коли його кортеж проїжджав через центр Піттсбурга, деякі присутні демонстрували безсторонні жести.

Біля синагоги, в якій сталася стрілянина, президента США зустрів її рабин Джефрі Маєрс. Раніше він заявляв в ефірі Сі-Ен-Ен, що вітає візит Д. Трампа в Піттсбург. "Я громадянин. Він мій президент", - сказав він.

Тим часом, протестуючі біля синагоги кричали: "У ненависті немає дому" і вимагали "припинити заохочувати ненависть".

За даними американської преси, всі чотири лідери Конгресу відхилили запрошення Білого дому, щоб супроводжувати Д. Трампа в Піттсбург.

Прес-секретар лідера республіканської більшості сенату Мітча Макконнелла заявив, що у нього вже були справи в його рідному штаті Кентуккі. Спікер Палати представників республіканців Пол Райан сказав, що не зможе приїхати найближчим часом. Лідер демократичної меншості сенату Чак Шумер і лідер фракції меншості в Палаті представників Конгресу США Ненсі Пелосі також вирішили не їхати з Д.Трампом у Піттсбург.

Бет Мелена, прес-секретар губернатора Пенсільванії Тома Вульфа, заявила, що губернатор не планує приїжджати в Піттсбург у той час, як там буде знаходитися Д.Трамп. Вона сказала, що рішення ґрунтується на бажанні сімей жертв, які не хочуть, щоб президент був там у день похорону їх близьких.

"Лідери громад повідомили губернатору, що вони не вважають за доцільне, щоб Д.Трамп приїжджав, тому губернатор прийняв таке рішення з поваги до сімей і спільноти", - сказала Б.Мелена.

Мер американського міста Пітсбурга Білл Педуто також виступив з критикою планів президента США Дональда Трампа відвідати це місто у вівторок.

"Я думаю, що на цьому тижні краще було б звернути увагу на сім'ї (загиблих). Якби він (президент США) міг вибрати інший час", - сказав він.

За його словами, він намагався донести до Білого дому думку про те, що зараз першочергове завдання для міської влади - похорон, а не візит Д. Трампа.

В інтерв'ю телеканалу "Фокс-ньюс" Д.Трамп повідомив про намір відвідати у вівторок лікарню, в якій проходять лікування поранені: "Я збираюся в лікарню відвідати поранених. Я дійсно стежу за тим, що відбувається. Я б зробив це і раніше, але не хотів порушувати життя людей, у яких воно вже виявилося порушеним".

У суботу 46-річний Роберт Боуерс відкрив вогонь у синагозі міста Піттсбург (штат Пенсильванія), убивши 11 осіб. Ще 12 осіб отримали поранення. Перед стрільбою в пості в соціальних мережах Р.Боуерс повторив риторику Д. Трампа про караван мігрантів, назвавши його групою "загарбників". Він також вилаяв благодійну організацію США ХІАС (Hebrew Immigrant Aid Society ІФ), яка допомагає єврейським іммігрантам.

У США щодо Р.Боуерса висунуті федеральні обвинувачення по 29 пунктах, деякі з яких передбачають покарання у вигляді смертної кари. У вівторок він уперше постав перед судом, наступне засідання заплановане на четвер.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Інформація про загиблого в Руській Лозовій не підтвердилася

Унаслідок обстрілів у Нікопольському районі пошкоджено промислове підприємство й інфраструктурний об'єкт

У результаті операції ГУР у Криму уражено чотири ворожі катери "Тунець", із них два знищено - ГУР МО

Унаслідок ворожого обстрілу Руської Лозової загинув мирний житель - ОВА

Суд заарештував одеського ексвійськкома Борисова з альтернативою застави в 140 млн грн - ДБР

Кількість бойових зіткнень на фронті зросла до 69, найактивнішим залишається покровський напрямок - Генштаб ЗСУ

Столтенберг: роль НАТО в координації допомоги й багаторічна фінпідтримка направлять сигнал Москві, що союзники не залишать Україну

Литва приєдналася до коаліції з ППО

"Ліси України" готові без посередників повністю забезпечити деревиною будівництво фортифікацій - гендиректор

Церемонія прощання з генеральним директором агентства "Інтерфакс-Україна" Олександром Мартиненком відбудеться в п'ятницю об 11.00 на Байковому кладовищі, з Софійської площі буде організовано виїзд автобусами

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА