16:58 21.08.2018

Україні варто вести перемовини с МВФ про можливість списання боргів - Фукс

2 хв читати

Україні слід вести переговори з Міжнародним валютним фондом про можливість списання хоча б частини боргів. Таку думку висловив в своєму Telegram український бізнесмен і меценат Павло Фукс.

"Я вважаю, Україні варто вести переговори з МВФ про можливість списання хоча б частини наших боргів, зрозуміло, під конкретні зобов'язання проведення реформ, які Україна вже реалізує. Наша країна продемонструвала міжнародним партнерам, що здатна змінюватися і є надійним партнером. Тим більше, що списання навіть частини боргів піде на користь не тільки Україні, але і нашим партнерам та потенційним інвесторам", - зазначив бізнесмен.

Як приклад він навів ситуацію в Польщі, якій вдалося свого часу домовитися із західними кредиторами про списання 50% боргів.

"Вивчаючи інформацію про те, що державний борг України станом на червень 2018 року становить 76,3 млрд доларів, згадую досвід Польщі, якій західні кредитори списали 50% боргів. Це дозволило залучити нові кредити і забезпечити суттєве зростання економіки", - підкреслює Фукс .

Бізнесмен також навів спогади колишнього віце-прем'єра і міністра фінансів Польщі Гжегожа Колодко по даній ситуації.

"У вересні 1994 року я підписав угоду з Лондонським клубом (організація приватних кредиторів і приватних банків), і вони списали 50% наших боргів приватним банкам. Без списання цих боргів не було б історії успіху. Але воно грунтувалося на дуже жорстких умовах, узгоджених з МВФ і країнами-кредиторами, починаючи з США, закінчуючи Францією і Німеччиною. і ми виконували ці поради та умови. Іноді їх можна було обговорювати, але партнери мали силу настояти і сказати: "Окей, ми скоротимо наступну частину вашого боргу, якщо ви проведете цю і цю реформи, і таке інше". Без сумніву, Захід використовував цей процес списання боргів з Польщі як інструмент тиску, щоб швидше відкрити нашу економіку, щоб прискорити приватизацію і денаціоналізацію банківського сектора. І сьогодні я кажу те ж саме, що я говорив тоді, - це не було лише гуманітарним жестом з боку Заходу. це була найкраща інвестиція, яку вони зробили, тому що це допомогло перетворити Польщу в відкриту, процвітаючу, ринкову економіку, яка створила безліч можливостей для західного капіталу інвестувати в нашу країну для отримання прибутку обома сторонами", - процитував Павло Фукс колишнього польського чиновника.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна експортувала морським коридором 50 млн т вантажів, відправивши 1737 суден - Мінвідновлення

"Укренерго" продовжило до кінця доби застосування лімітів енергоспоживання

Доходи загального фонду держбюджету в травні трохи знизилися до 151,6 млрд грн

Diia.City United закликала уряд прискорити запровадження е-бронювання та збільшити термін броні до 12 місяців

РФ завдала ударів по енергооб'єктах у п'яти областях, можливі зміни в обмеженні електропостачання - Міненерго

Націоналізовано активи компанії, пов'язаної з російським букмекером, на суму понад 1,8 млрд грн

Аграріям із чинною бронню на мобілізацію автоматично пролонговано її на 1 місяць

"Укренерго" запроваджує ліміти споживання на перший день літа з 18:00 до 23:00

"Укренерго" попереджає про ймовірне повернення до обмежень е/е через можливий дефіцит

Кабмін встановив із 1 червня тариф на е/е для населення в 4,32 грн/кВт-год - перший заступник голови енергокомітету Ради

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА