19:01 24.10.2019

Голова ФДМ має намір підвищити конкуренцію "оцінних" майданчиків, не чекаючи на новий закон

2 хв читати
Голова ФДМ має намір підвищити конкуренцію "оцінних" майданчиків, не чекаючи на новий закон

Фонд держмайна України (ФДМ) розробив зміни до наявної процедури авторизації електронних майданчиків-посередників на ринку купівлі-продажу нерухомості, які дадуть змогу допустити інші майданчики, підвищити конкуренцію і знизити ціни, повідомив голова ФДМ Дмитро Сенниченко.

"Зміни насамперед стосуються усунення можливості блокування початку роботи нових майданчиків існуючими, а також зменшують кількість документів, які подає майданчик-кандидат. Таким чином, ми забезпечуємо появу нових гравців та старт здорової конкуренції", - написав він у Facebook у четвер.

Сенниченко уточнив, що спільний проект відповідного наказу, підготовлений з Держспецзв'язку, оприлюднено на сайті фонду.

"Чому така висока ціна (1800 грн - ІФ)? Тому що наразі існує лише чотири майданчики, які через низку нормативних та законодавчих обмежень не допускають появи конкурентів на цьому ринку", - описав поточну ситуацію на ринку голова ФДМ. За його словами, наявні майданчики не затверджують протоколів обміну, що необхідні для авторизації, іншим майданчикам.

Голова ФДМ назвав зміни до процедури авторизації тимчасовим кроком до системного вирішення проблеми, оскільки фонд не може вирішити її повністю.

"Окрім змін до порядку авторизації електронних майданчиків, ФДМ також розробив законопроект про зміни до Податкового кодексу, що суттєво спростить сплату податків з операцій з нерухомістю та кардинально вирішить проблему з майданчиками", - зазначив Сенниченко, наголосивши на необхідності скорочення посередників між державою та громадянином.

Як повідомлялося, з 18 липня 2018 року відповідно до наказу ФДМ розпочала роботу Єдина база даних звітів про оцінку з модулем електронного визначення оцінної вартості об'єкта. Внесення звітів до цієї бази є обов'язковим для укладення договору купівлі-продажу нерухомості та здійснюється через чотири авторизовані електронні майданчики. Порядок авторизації електронних майданчиків було затверджено спільним наказом ФДМ та Держспецзв'язку 15 травня 2018 року.

Антимонопольний комітет раніше рекомендував Фонду держмайна внести правки до цього документа для збільшення конкуренції, проте за колишнього керівника відомства Віталія Трубарова ці пропозиції ігнорували.

Депутати фракції "Слуги народу" одразу після початку роботи нової Верховної Ради наприкінці серпня цього року анонсували швидкі зміни до закону для ліквідації цієї схеми реєстрації операцій через майданчики-посередники. Проте робота над відповідним законопроектом призвела до скандалу, взаємних звинувачень у фракції та необхідності вдатися до перевірки за допомогою поліграфа.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Аграріям із чинною бронню на мобілізацію автоматично пролонговано її на 1 місяць

"Укренерго" запроваджує ліміти споживання на перший день літа з 18:00 до 23:00

"Укренерго" попереджає про ймовірне повернення до обмежень е/е через можливий дефіцит

Кабмін встановив із 1 червня тариф на е/е для населення в 4,32 грн/кВт-год - перший заступник голови енергокомітету Ради

Країни ЄС згодні координувати зусилля для скорочення імпорту енергоносіїв із РФ до нуля - єврокомісар

США планують залучити понад $62 млрд бюджетної допомоги Україні від міжнародних партнерів - заступник міністра

Нові вимоги ДБН до бомбосховищ можуть стати бар'єром для реалізації проєктів в Україні - ЄІБ

Питання перегляду тарифів на е/е для населення до порядку денного засідання Кабміну не включали

Пріоритет "Метінвесту" - залучити до роботи якомога більше колишніх військових - СЕО

Графіки відключень не застосовуватимуть до підприємств, які імпортують 80% електроенергії - Шмигаль

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА