3 лютого 2021, 11:14

АГРЕСІЯ РОСІЇ ПРОТИ УКРАЇНИ: спецоперація по ізоляції від Заходу – 2

Фраґменти звіту по проєкту "Протидія західній допомозі Україні як елемент гібридної війни", виконаного під егідою Центру глобалістики "Стратегія ХХІ" експертами Аналітичного центру вивчення і протидії гібридним загрозам за сприяння МФ "Відродження".

ЗАГАЛЬНІ ВИСНОВКИ

Західна допомога Україні спрямована на вирішення важливих для країни проблем, зміцнення демократії, підвищення життєвих стандартів, втілення в життя гуманітарних цінностей і принципів справедливості.

Її надання цілком співпадає з інтересами українського суспільства.

Західна допомога не дозволяє РФ повномасштабно застосувати методи ведення гібридної війни проти України (політичний тиск, економічні санкції, блокада, відкрита чи прихована окупація) та ліквідувати її державність.

Тому ізоляція України від заходу через припинення такої допомоги на сьогодні є ключо- вою операцією рФ в реалізації плану агресії.

Комплексна операція має підготовчу та активну фази.

РФ завершила проведення підготовчої фази і з жовтня-листопада 2020 року розпочала активну фазу операції.

Найкоротший шлях виконання цього завдання – скасування дії законів, які пов'язані з узятими Україною зобов'язаннями під час підписання з країнами Заходу договорів та інших документів правового характеру про надання допомоги.

Реалізація операції можлива за трьома варіантами:

• скасування законів шляхом референдумів у рамках реалізації "прямого народовладдя";

• отримання "волі народу" шляхом проведення непередбачених законами опитувань, з подальшим намаганням реалізувати цю "волю народу";

• скасування законів із використанням повноважень Конституційного Суду України щодо визнання законів неконституційними.

Хоча Суду й відводиться ключова роль, основними вигодонабувачами його рішень є РФ та її агенти в Україні, а також олігархат і системні корупціонери, інтереси яких у "федералізації" України співпадають.

Слід очікувати подальших ударів у вигляді визнання неконституційними інших положень антикорупційного законодавства, земельної та банківської реформ.

Підготовча фаза операції включала обов'язкову підготовку суспільної думки для схвалення зазначених дій і переходу до активної фази.

Проведене в ході реалізації проекту дослідження інформаційних потоків, які відповідають тематиці надання західної допомоги (перший-третій етапи) засвідчили домінування наративів (40-50%), що дискредитують Захід в очах українців та Україну/українську владу як в очах Заходу, так і в очах пересічного громадянина України.

Це цілком співпадає з цілями інформаційного впливу агресора, якими є:

• підготовка суспільної думки на Заході в недоцільності надання допомоги Україні;

• підготовка суспільної думки в Україні щодо шкідливості співпраці з Заходом;

• розщеплення українського суспільства та сіяння хаосу.

У ході реалізації проекту виділено 100 найбільш активних джерел, що були задіяні агресором у розповсюдженні деструктивної інформації. Зазначені ресурси складають основу угрупування сил для проведення операцій по інформаційній операційній лінії.

Не зважаючи на застосування Україною обмежувальних заходів в інформаційному просторі (блокування доступу до деструктивних ресурсів) робота в цьому напрямку є недосконалою, свідченням чого є наявність відкритого доступу до російських джерел, що розповсюджують контент аналогічний контенту заблокованих сайтів, а також застосуванням Росією методів обходу блокувань.

(Продовження у наступному дописі)

Китайська стратегія

Отже, у московському кремлі підтвердили дати візиту Сі Цзіньпіна: 20-22 березня 2023 року. Вже з понеділка. Я, якщо чесно, не бачу підстав сподіватися що той змушуватиме Путіна згорнути війну...

Правда не послабить наші позиції на фронті. Правда їх посилить.

Нарешті і я прочитав статтю The Washington Post яку ви учора так активно обговорювали. Це справді фундаментальна, велика і детальна стаття про те що передувало повномасштабному нападу РФ на Україну 24 лютого...

Жорстка любов з обіцянкою матеріальної компенсацієї 🙂

Ну що ж, за підсумками офіційної частини візиту президента Зеленського можна констатувати що США продовжують підтримувати Україну. І це головне...

Вакуум присутності у Центральній Азії й потенціал тюрксько-мусульманського світу

Я майже нічого не писав про Афганістан, а тепер зафіксую думку. Остаточне виведення американських військ, яке відбулося сьогодні вночі, це, звичайно, поразка...

Президенту Зеленському потрібно вийти з парадигми Єрмака

У своєму інтерв'ю французькій газеті "Фігаро" Володимир Зеленський зізнався, що у Кремлі ігнорують його прохання поговорити по телефону навіть у найкритичніші моменти військової ескалації на лінії фронту...

АГРЕСІЯ РОСІЇ ПРОТИ УКРАЇНИ: спецоперація по ізоляції від Заходу – 3

Щодо методики дослідження Представлена методика опрацювання інформаційних матеріалів соціальних мереж може застосовуватись для: 1) встановлення ключових наративів, які просуваються в інформаційному просторі на конкретний час (період часу) і на основі цього прогнозування запланованих дій агресора; 2) виявлення типів інформаційних кампаній (системні інформаційні дії, інформаційні удари); 3) виявлення ресурсів, задіяних в антиукраїнських інформаційних операціях...