В музеї декоративного мистецтва відкрилась виставка живописних та емальєрних творів В’ячеслава Апета

Автор: Марина Марченко | 19 вересня 2018 17:00 |



В Національному музеї українського народного декоративного мистецтва відкрилась виставка «Спалахи» живописних та емальєрних творів В’ячеслава Апета. На виставці представлено 13 живописних і 15 творів, виконаних в техніці гарячої емалі. Якщо картини знаного в Дніпрі і далеко за його межами В'ячеслава Апета кияни мали змогу побачити на різних виставкових проектах, то його емальєрні роботи столична публіка побачила вперше.


В'ячеслава Апета називають інтелектуальним і чуттєвим художником і відразу вирізняють серед інших, адже він має своє творче обличчя. І, хоча митець працює з гарячою емаллю не так давно - біля двох років, він уже пізнав чимало секретів емальєрної майстерності, про що свідчать його вишукані твори. Серед них "Солодкий гранат", "Квітка кактуса", "Спогади", "Зустріч" тощо.

"З кожною роботою я вчусь чомусь новому, випробовуючи різні технології. Якщо в живописі перед тобою тільки полотно чи лист паперу, то в роботі з емалями - це ще температура, час та інші важливі речі. Тому емальєрна справа - досить складна. В ній важливо все: як оформити роботу, як подати", - ділиться своїми думками автор.

З оформленням своїх робіт у художника проблем не виникає, адже до епальєрного мистецтва він підійшов з певним творчим багажем. "Цікаво бачити, як людина з досвідом живописця, опановує техніку гарячої емалі, - зауважив Володимир Белибердін, голова секції Київської організації Національної спілки художників України на відкритті виставки.

"Кожного року ми проводимо виставку художників емальєрів. Музей збирає колекцію сучасної емалі, котра налічує нині понад 70 творів. Вона хоч і невелика, але цікава, адже представляє роботи талановитих художників, як українських, так і закордонних. Наш музей - єдиний державний музей, який збирає гарячу емаль", - розповіла Ольга Новодережкіна, куратор виставки "Спалахи", котра стала ініціатором її проведення.

Після закінчення і цього виставкового проекту унікальна колекція Національного музею українського народного декоративного мистецтва, ймовірно, теж поповниться творами В`ячеслава Апета. Художник нині захоплений емальєрним мистецтвом і має амбітні творчі плани.

«Гаряча емаль – поєднання всіх стихій: землі, води, вогню, часу. Це можливість доторкнутись до вічності», – впевнений він.

Для довідки: В’ячеслав Апет закінчив Дніпропетровське державне художнє училище. З 1992 року - член Національної спілки художників України. Художник є постійним  учасником багатьох міських, обласних, всеукраїнських та міжнародних  виставок. Його твори зберігаються у музеях та приватних колекціях України, Франції, Німеччини, Японії, Канади, США.

Схожі публікації

Коментарі (0)

 

Новини

Події

Журнал
«Музейний простір»

Актуальний номер - № 4(14) за 2014 рік

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

Рейтинг

Календар

Травень 2024

Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Квітень | Червень