16:02 27.03.2018

Голова ВСУ: Судді зазнають впливу й тиску, іноді "навіть маком і сіллю засівають"

2 хв читати
Голова ВСУ: Судді зазнають впливу й тиску, іноді "навіть маком і сіллю засівають"

Голова Верховного Суду України (ВСУ) Валентина Данішевська визнає існування спроб політичного та бізнес-впливу на суддів, а також намірів квазігромадськості тиснути на суд з метою ухвалення певних рішень.

"Звісно, є ця проблема, вона залишається. І я думаю, немає жодної країни, в якій не намагалися б політичні сили, різні бізнес-центри впливати на суд. У різних країнах суди захищаються від цього, і ми не виняток. У нас є проблеми, власне, з політичним впливом, є проблеми з впливом бізнес-груп, у нас є проблеми з впливом такої собі квазігромадськості, коли під виглядом громадськості до судів приходять озброєні люди і починають тиснути на суд або тримати суддю в кабінеті", - сказала голова Верховного Суду у вівторок на брифінгу в Києві.

Вона іронічно зауважила, що часом "бажання впливати доходить мало не до чаклування, навіть маком і сіллю засівають".

За словами В.Данішевської, Вища рада правосуддя вже висловлювала свою позицію, зокрема, щодо зняття охорони судів. "Вища рада правосуддя, ми в цілому й Рада суддів України ... розуміємо і відчуваємо ту межу між незалежністю судді, свавіллям, впливом на нього", - наголосила вона.

Голова Верховного Суду додала: "Щоб суддя був об'єктивним і незалежним, треба, щоб він, насамперед, нікого не боявся, щоб він був захищений так, щоб не було страху, що він оголосить рішення і не дійде додому. І про це має турбуватися держава загалом, це не питання лише суддів".

Говорячи про перші сто днів роботи суду, В.Данішевська розповіла, що з 15 грудня 2017 року суд отримав і продовжує отримувати справи від двох джерел - справи, які не розглянули вищі й попередній ВСУ, і нові справи, які надходили безпосередньо до нового Верховного Суду.

За її словами, Верховний Суд отримав 75 тисяч нерозглянутих справ і 29 тисяч нових справ. "Понад сто тисяч справ у нас зараз на руках, і їх необхідно розглянути", - сказала вона.

В.Данішевська уточнила, що близько 80 тисяч справ уже розподілені між суддями для розгляду.

Як повідомлялося, наприкінці листопада 2017 року головою ВСУ обрали В.Данішевську.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Генштаб ЗСУ: До середини дня кількість бойових зіткнень зросла до 51, найгарячіше - на лиманському і покровському напрямках

СБУ затримала дочку ексмера Полтави, яка працювала на "виборчий штаб" партії Путіна

Італія готова відправити новий пакет військової допомоги з ППО для України і виділить 140 млн євро на розвиток української інфраструктури - глава МЗС

Уже бачимо, коли і як ми зможемо поставити нові системи ППО в Україну - Зеленський

Єврокомісія: EUR1,5 млрд доходів від заморожених активів РФ будуть переведені Києву в липні

Харків не розглядає варіанту евакуації жителів як вирішення проблем, місто націлене на відновлення - мер

За фактом витоку інформації здійснюють досудове розслідування і два службових - директор НАБУ

Німеччина найближчим часом надасть Україні третю систему Patriot, установки IRIS-T, "Гепарди", ракети та боєприпаси - Шольц

Генштаб ЗСУ: Від початку цієї доби на всій лінії фронту вже відбулося 37 боїв

Село Іванівське перебуває під контролем Сил оборони України - ОСУВ "Хортиця"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА