Ризики накопичувальної системи пенсій - думка експертів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ризики накопичувальної системи пенсій - думка експертів

Особисті фінанси
1317
Про накопичувальні пенсії в Україні висловилися експерти.
“По суті законопроєкт №2683 розроблений в інтересах фінансових посередників, а не населення” – говорить голова Секретаріату підприємців при Кабміні Андрій Забловський. – Він визначає, хто отримає право розпоряджатися обов’язковими (не добровільними, як зараз) пенсійними накопиченнями – “довгими” грошима. Це приватні фінансові структури, посередники”.
За словами експерта, невідомо, що буде в Україні через чверть століття. У кращому випадку, нинішні 35-річні отримають сильно знецінені інфляцією пенсії, в гіршому – залишаться без пенсій. Ні механізми індексування інфляції, ні захист заощаджень на рівні держави не передбачені.
Ще більш категоричний член Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин.
“Накопичувальні пенсійні відрахування, в силу обов’язковості їх сплати, є таким собі аналогом податку. Тому розпоряджатися ними повинна держава і відповідати перед майбутніми поколіннями – теж вона. А ніяк не приватні структури, які сьогодні є, а завтра їх немає – збанкрутували на ризикованих фінансових операціях з грошима потенційних пенсіонерів”, – аргументував Олег Пендзин.
Також, за його словами, навряд чи можливий ефективний контроль за фінансовими посередниками, участь яких передбачена законопроєктом №2683 (недержавні пенсійні фонди, компанії з управління активами, компанії-хранителі).
Експерти відзначили, що в Україні за 20 років так і не з’явився масовий успішний досвід роботи добровільної системи недержавного пенсійного забезпечення (третій рівень). Навпаки, доведено неспроможність накопичувальної пенсійної системи бути привабливою для роботодавців і найманих працівників без примусу з боку держави.

Довідка Finance.ua:

  • В Україні вчергове збираються запровадити особисті накопичувальні пенсійні рахунки: Законопроєкт №2683 “Про обов’язкове накопичувальне пенсійне забезпечення” та №4408 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України про накопичувальну професійну пенсійну систему” (так звані списки №1 та №2). Нову пенсійну систему хочуть ухвалити до кінця року.
  • Наприклад, фінансування рахунків: мінімум – 1% від заробітку працівника, плюс 2% до єдиного соцвнеску (ЄСВ) з роботодавця, разом 3%. Якщо працівник обирає розмір відрахувань на особистий накопичувальний рахунок, що дорівнює 2% від його заробітку, то роботодавець зобов’язаний платити додатково 3%; якщо 3%, то роботодавець зобов’язаний платити 4%; якщо 4% і більше, то роботодавець зобов’язаний платити 5%. Багато роботодавців, наприклад, ресторатори, кажуть, що в таких умовах вони не виживуть.

Як перевірити свій страховий стаж

За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас