Запуск ракети SpaceX викликав незвичайну ударну хвилю (фото) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Запуск ракети SpaceX викликав незвичайну ударну хвилю (фото)

Технології&Авто
3917
Ракета Falcon 9 компанії SpaceX, запущена в космос в минулому році, призвела до формування рекордної ударної хвилі в атмосфері Землі, розмір якої виявився в чотири рази більшим за штат Каліфорнія, повідомляється в новому дослідженні.
Ця ударна хвиля, що сформувалася при запуску тайванського супутника для спостереження за Землею Formosat-5, була циркулярною за формою, на відміну від V-подібних ударних хвиль, що найбільш часто формуються при запусках ракет, повідомили члени наукової команди, яка проводила це дослідження.
“Ми бачили багато випадків збурень атмосфери, що викликаються запусками ракет, однак ніколи раніше нам не доводилося спостерігати настільки правильну кругову ударну хвилю на такій великій площі”, – розповів Чарльз Лін (Charles Lin), геофізик з Національного університету Чен Гун, Тайвань, і головний автор дослідження. Ударні хвилі поширюються в атмосфері зі швидкістю, вищу за швидкість звуку. Ці хвилі невидимі для неозброєного ока, однак дослідники визначають їхні межі, аналізуючи дані систем GPS.
Запуск ракети SpaceX викликав незвичайну ударну хвилю (фото)
Цей прийом дозволив Ліну і його колегам побачити цю ударну хвилю, оцінити її гігантський розмір, а також показати, що під час запуску в іоносфері планети (ця оболонка охоплює висоти від 75 до 1000 кілометрів) сформувалася діра. Виникнення цієї діри може бути пояснено взаємодією водяних парів, що входять до складу газів, що викидаються ракетою Falcon 9, з зарядженими частинками іоносфери. Такі збурення іоносфери можуть призвести до помилкової інтерпретації GPS-сигналів, і поява цієї діри могла зумовити помилки визначення місцеположення об’єкта за допомогою систем глобального позиціонування величиною до 1 метра протягом години-двох після запуску, згідно з результатами цього дослідження.
За матеріалами:
bigmir.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас