Доступність посилання

ТОП новини

Колишнього начальника охорони Лукашенка засудили до 12 років ув’язнення


Андрій Втюрін частково визнав свою провину
Андрій Втюрін частково визнав свою провину

Верховний суд Білорусі 27 липня засудив до 12 років позбавлення волі Андрія Втюріна – колишнього заступника держсекретаря Ради безпеки й ексначальника охорони президента Білорусі Олександра Лукашенка.

Втюріна, якого арештували в квітні 2019 року, визнали винним у хабарництві. За даними слідства, він отримав 183 тисячі доларів від двох громадян Росії – представників компаній «Смартлабс» і «УГМК-Телеком» Володимира Казанцева і Віталія Горбачова. Ще дев’ять тисяч доларів він отримав від директора «ТТ-Связьком» Володимира Томченка, йдеться в матеріалах справи.

Сам Втюрін частково визнав свою провину, проте стверджував, що брав гроші у свого друга Горбачова за договором позики.

У цій же справі або за пов’язаними зі справою Втюріна звинуваченнями винесли вироки кільком бізнесменам і менеджерам телекомунікаційних компаній і банків. Так, колишнього гендиректора «Белтелекому» Сергія Сиводєдова засудили до семи років позбавлення волі за звинуваченням в отриманні хабарів. Росіян Казанцева і Горбачова засудили до двох років позбавлення волі кожного.

Андрій Втюрін – уродженець Росії. Майже 20 років він пропрацював у службі безпеки президента Білорусі, 7 років очолював цю спецслужбу, що займається охороною Олександра Лукашенка. Білоруські ЗМІ відносили його до «ближнього кола» Лукашенко і навіть включали до десятки найвпливовіших білорусів.

Деякі коментатори після арешту Втюріна стверджували, що справжньою причиною справи проти нього стали його «зв’язки з Москвою» на тлі нинішнього загострення відносин між Росією і Білоруссю. На суді, однак, політичні питання не піднімалися.

9 серпня в Білорусі мають відбутися президентські вибори, кампанія супроводжується масовими акціями протесту проти президента Лукашенка і придушенням представників опозиції з боку влади.

XS
SM
MD
LG