Доступність посилання

ТОП новини

Білорусь: арешти і залякування опонентів влади, казуси кандидатів від опозиції і феномен Лукашенка


Микола Статкевич виступає під час мітингу на підтримку опозиційних політиків, які прагнуть стати кандидатами в президенти Білорусі. Мінськ, 24 травня 2020 року
Микола Статкевич виступає під час мітингу на підтримку опозиційних політиків, які прагнуть стати кандидатами в президенти Білорусі. Мінськ, 24 травня 2020 року

У Білорусі мітинги опозиції та збори підписів на підтримку потенційних кандидатів за останні тижні привернули увагу тисяч людей по всій Білорусі перед серпневими президентськими виборами, на яких авторитарний президент Олександр Лукашенко домагається обрання на шостий терміну. Десятки активістів та політиків зазнали утисків та арешту.

Кілька фактів про білоруські вибори:

  • Шості в історії незалежної Білорусі
  • Відбудуться 9 серпня 2020 року;
  • 65-річний Олександр Лукашенко керує країною беззмінно вже маже 26 років;
  • Окрім перших виборів 1994 року, на яких переміг Лукашенко, жодні інші на міжнародному рівні не були визнані вільними і справедливими (2001, 2006, 2010, 2015 роки);
  • Лукашенко не бачить потреби перенести вибори через пандемію COVID-19;
  • ЦВК Білорусі зареєструвала 15 ініціативних груп із збору підписів із 55 заявок;
  • Вдалося зареєструвати групу підтримки лише опозиціонеру Володимиру Непомнящих.
Учасники президентських перегонів, яких допустили до збору 100 тисяч підписів на свою підтримку. З 15 – чотири жінки
Учасники президентських перегонів, яких допустили до збору 100 тисяч підписів на свою підтримку. З 15 – чотири жінки
  • Головного опозиційного політика Миколу Статкевича, як й інших його колег по опозиції, не допустили до збору підписів;
  • 15 червня​ Миколу Статкевича та кілька блогерів засудили на 15 діб тюремного ув'язнення в рамках посилення боротьби з інакомисленням у Білорусі перед виборами.

Казус Статкевича

Відомий білоруський опозиційний лідер Микола Статкевич та кілька блогерів 15 червня були засуджені на 15 діб тюремного ув'язнення в рамках посилення боротьби з інакомисленням у цій країні перед виборами.

Сам Статкевич уже був засуджений раніше, 1 червня, до 15 діб за участь у «несанкціонованому» опозиційному заході в Мінську для збору підписів під петиціями на підтримку потенційних кандидатів на виборах президента.

Однак 15 червня дружина Статкевича Марина Адамович написала у фейсбуці, що її чоловіка засудили на новий термін.

Рішення заарештувати Статкевича ще на 15 діб ухвалила суддя Тетяна Мотиль. Суд проходив дистанційно і без адвоката, якого вимагав політик.

Статкевичу, який кинув виклик Лукашенкові на виборах 2010 року, на яких були зафіксовані численні фальсифікації, заборонено балотуватися на нинішніх президентських виборах. Офіційною причиною відмови в його реєстрації стала непогашена судимість Статкевича «за організацію масових протестів проти фальсифікації виборів». У 2011 році суд визнав його винним в організації масових заворушень і засудив на шість років позбавлення волі; у 2015 році його звільнили.

Микола Статкевич після звільнення із в’язниці 22 серпня 2015 року
Микола Статкевич після звільнення із в’язниці 22 серпня 2015 року

Також 15 червня 2020 року блогери Едуард Пальчис, Володимир Тиханович та Микола Масловський були засуджені до 15 діб ув’язнення за участь у «несанкціонованих» заходах.

Казус Тихановського

Іншому активістові, Сергію Тихановському – білоруському блогеру, який намагається взяти участь у президентських виборах у серпні – може загрожувати до 3 років в'язниці за організацію про-демократичних мітингів.

Після того, як кандидатуру Тихановського відхилили, його дружина Світлана Тихановська сама намагалася зареєструватися як кандидат, зібравши необхідні 100 000 підписів.

У вівторок Світлана Тихановська повідомила, що отримала погрози через намір взяти участь у виборах. Білоруській службі Радіо Свобода вона надіслала відео, в якому стверджує, що невідомі особи по телефону пригрозили їй та її дітям розправою, якщо вона не припинить виборчу кампанію.

Довідка:

Сергій Тихановський – відеоблогер, автор ютуб-каналу «Країна для життя».

Він оголосив про намір балотуватися у президенти Білорусі на виборах 2020 року, але його ініціативній групі ЦВК відмовила у реєстрації, а його самого затримали.

Однак зареєстрували групу його дружини Світлани Тихановської, і блогер став лідером цієї групи.

Білоруський блогер Сергій Тихановський
Білоруський блогер Сергій Тихановський

Казус Бабарика

Слідчі також націлюються на одного з імовірних суперників чинного президента Лукашенка – колишнього виконавчого директора «Белгазпромбанку» Віктора Бабарика, який відійшов від банку в травні, щоб узяти участь у президентській кампанії.

11 травня в «Белгазпромбанку» та низці інших компаній відбувся обшук. Комітет державного контролю (КДК) заявив, що порушене кримінальне провадження «за відмивання грошей та особливо масштабне ухилення від сплати податків». Голова КДК Іван Тертель заявив, що до цих справ причетний потенційний кандидат у президенти Віктор Бабарико. Рівно за 4 години до заяви Державної аудиторської служби президент Білорусі Олександр Лукашенко розповів про обставини справи «Белгазпромбанку».

15 червня влада взяла під контроль банк, який є місцевим підрозділом російського «Газпромбанку», пояснюючи цей крок як частину більш широкого розслідування відмивання грошей та корупції, що вже призвело до арешту 15 керівників.

Раніше,11 червня, затримали Світлану Купреєву, ще одну членкиню ініціативної групи Віктора Бабарика, яка ніколи не працювала в «Белгазпромбанку», але є другом сім'ї Віктора Бабара та координатором одного з районів Мінська.

Бабарико каже, що рейди покликані чинити на нього політичний тиск.

(Відео телеканалу Радіо Свобода «Настоящее время» мовою оригіналу)

Білоруський політичний оглядач Ігор Ільяш в інтерв’ю «Настоящему времени» назвав справу довкола Бабарика та його соратників «безумовно замовною політичною справою».

На думку оглядача, у цьому не може бути ніяких сумнівів, оскільки тиждень тому Олександр Лукашенко говорив про те, що один із потенційних кандидатів може бути пов’язаний з якимись махінаціями навколо компанії «Приватлізинг», а рівно через тиждень у зв'язку зі справою «Приватлізинга» проходять обшуки у друзів і колишніх колег Віктора Бабарика.

Що таке «Приватлізинг»?

  • Компанія «Приватлізинг» – давній клієнт «Белгазпромбанку». До її структури входять два колишні співробітники «Белгазпромбанку». Компанія спільно з «Белгазпромбанком» реалізовувала проєкт «Розстрочка DELAY».
  • За даними Асоціації лізингодавців, у 2019 році «Приватлізинг» входив до п’ятірки найбільших лізингових компаній у Білорусі.
  • Із 2014 року «Приватлізинг» активно співпрацює з благодійним фондом «Шанс», який завжди асоціювався з сім’єю Віктора Бабарика.
  • Фонд надає фінансову допомогу лікуванню тяжкохворих дітей. Нещодавно компанія пожертвувала мільйон білоруських рублів (понад 400 тисяч доларів) МОЗ Білорусі на боротьбу з коронавірусом.

На думку Ільяша, влада зараз не готова до того, щоб зробити фігурантом кримінальної справи самого Бабарика, але «за допомогою цієї кримінальної справи вони планують тримати Бабарика на короткому повідку. Щоб він не радикалізувався в ході цієї виборчої кампанії, щоб не конвертував свій високий електоральний рейтинг у протестну активність на вулицях, тобто не намагався організувати масові протести», – каже експерт і робить висновок: «А це саме те, чого боїться влада. Це найголовніший страх Лукашенка».

Феномен Лукашенка

Олександр Лукашенко, який ушосте балотується на посаду президента, має не лише свій традиційний електорат «сіл і полів», серед його прихильників є й сучасна молодь.

Молоді прихильники Олександра Лукашенка, які відповідали на запитання Радіо Свобода (колаж)
Молоді прихильники Олександра Лукашенка, які відповідали на запитання Радіо Свобода (колаж)

18-літня студентка Міжнародного університету «МІТСО» Єлизавета Тимошевич (на фото друга зліва) на запитання Білоруської служби Радіо Свобода, чому вона підтримує Лукашенка, відповіла:

  • «Я вважаю, що країною повинен керувати досвідчений політик. І передавати владу людині, яка поняття не має, що це таке, керувати такою великою кількістю людей, я вважаю непрактичним.
  • Лукашенко вже зарекомендував себе як ефективний адміністратор. Протягом 26 років, перебуваючи при владі, відбулося справжнє утворення суверенної білоруської держави, яка виникла майже «з нуля» після розпаду Радянського Союзу.
  • У Білорусі існують спеціальні програми підтримки талановитої молоді, її ідей та ініціатив, є можливість отримати хорошу освіту, в тому числі безкоштовну. Це також заслуга глави держави».

А 23 літній Єгор Макаревич (на фото перший справа), голова Молодіжної палати Мінської міської ради депутатів, відповів, що «все дуже просто»:

  • «Мені подобається риторика та вчинки нашого лідера. Він людина сильного характеру та справжній патріот країни.
  • Я абсолютно впевнений, що він не провалиться на міжнародній арені і буде захищати інтереси Білорусі на всій території. Я не можу сказати те саме про інших білоруських політиків. Я, чесно кажучи, не уявляю, наприклад, Бабарика чи когось іншого на переговорах з Путіним.
  • Декому стиль управління Олександра Лукашенка здається занадто суворим, але зрозуміло, що наш президент – чесна людина, а не штучний продукт роботи політтехнологів.
  • Соціальна справедливість та національні інтереси не є для нього порожнім звуком. Президент ніколи не буде маріонеткою, і він це доводив багато разів».

Прихильники Лукашенка старшого віку наводять кореспондентові Білоруської служби Радіо Свобода свої аргументи:

(Відео мовою оригіналу)

Погляд виборців, які хочуть змін

Коментуючи довгі черги людей, які підписуються за опозиційних кандидатів у президенти, Олександр Лукашенко сказав, що його конкуренти організовують «малі та великі каруселі».

Збір підписів за висунення кандидатів завершується 19 червня. По всій країні на вихідні стоять черги, щоб записатись на підтримку альтернативних кандидатів. Кореспонденти Білоруської служби Радіо Свобода запитали мешканців Гомеля в чергах, чого їм не вистачає у нинішньої влади.

Пенсіонер Михайло вважає, що головне на даний момент – це щоб альтернативні кандидати об'єднались і не допустили, щоб вибори вкотре були сфальсифіковані.

Михайло (праворуч)
Михайло (праворуч)
  • «Я не задоволений цим життям. Наші діти шукають роботу. Все, що говорить Лукашенко, – неправда. Я хочу запитати: що він зробив за ці 26 років у Білорусі? Він виконав лише одну обіцянку: що білоруси будуть погано жити, але недовго.
  • Людям не вистачає радості життя! Друзі приїхали до нас із Ізраїлю, вони кажуть: «Слухай, як ти тут живеш, такі люди сумні на вулицях. У кожного такі сумні обличчя!».

Людмила хоче підтримати Сергія Тихановського, оскільки вважає, що його переслідують несправедливо.

  • «Я хочу, щоб Лукашенко пішов на пенсію, на ту пенсію, яку він мені дав – у мене 38 років стажу, і я отримую 270 рублів. Він, мабуть, занадто втомився, і йому час іти відпочити. Усіх старих із їхніми старими поглядами відправити на пенсію – таку, яку він нам дав. Я хочу, щоб влада знала: не від доброго життя ми прийшли сюди і стоїмо тут у черзі».

Олена обурена ставленням влади до людей.

  • «Вони поводяться, як королі, а ми їхня худоба – ні прав, ні голосу. Вони забули, що вони живуть на наші податки, ми їх найняли – ось про що їм потрібно нагадати», – сказала Олена.

Порівняння з «худобою» і «стадом» лунає і в коментарі кандидата Віктора Бабарика, який критикує дії влади щодо опозиційних кандидатів:

«Найбільша помилка в цих діях влади полягає в тому, що вони не розуміють: тієї Білорусі, яка була раніше і якою вони верховодили, як своїм стадом, більше не існує. Білорусь прокинулася. І я хочу сказати, що нова Білорусь у будь-якому випадку змете залишки ось цього старого режиму. Ми сильна і вільна країна, ми – народ-переможець», – сказав Бабарико.

Правозахисники застерігають

Білоруська правозахисна спільнота виступила з заявою, в якій вимагає від чинної білоруської влади зупинити тиск і залякування людей у зв'язку з їхньою участю в президентській кампанії.

«Вперше в історії незалежної Білорусі виборча кампанія з самого початку проходить в атмосфері страху, погроз і залякування. Відбуваються затримання і арешти активістів ініціативних груп кандидатів у президенти і звичайних виборців, які беруть участь в мирних пікетах», – йдеться в заяві правозахисників.

А вже згаданий оглядач Ігор Ільяш каже, що Олександр Лукашенко завжди позиціонував себе як обраного чиновника, який має високий рейтинг, велику підтримку серед народу. «Якщо ми побачимо порожні виборчі дільниці, якщо ми дійсно побачимо, що на ці вибори ніхто не прийшов, йому доведеться відійти від цього образу. І це серйозно поставить під сумнів його легітимність» – резюмує експерт.

  • Зображення 16x9

    Людмила Ваннек

    Людмила Ваннек На радіо Свобода від 1993 року, в українській редакції – від 1995 року. Закінчила Київський національний університет театру, кіно і телебачення ім. Карпенка-Карого, працювала на сцені українських та німецьких театрів та на телебаченні. Переможниця міжнародного конкурсу поп-музики в Сараєво. Редакторка і ведуча програм «Світ у новинах», «Міжнародний щоденник», «Виклик», «Свобода сьогодні». Авторка і ведуча програми «Свобода за тиждень», яка виходила кілька років на «Радіо НВ». Авторка програми «Подкаст Свобода за тиждень із Людмилою Ваннек», яка виходить щосуботи. Цікавлюся соціальними темами та мистецтвом. Багато перекладаю з білоруської, англійської, німецької, сербської та болгарської.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG